Israelul a interzis prin decret ministerial comerțul cu blănuri de animale pentru industria modei, devenind astfel prima țară care a adoptat o legislație atât de strictă, a anunțat Ministerul israelian al Mediului, relatează AFP.
"Comerțul cu blănuri de animale, atât pentru import, cât și pentru export, va fi interzis, cu excepția nevoilor din cercetare, învățământ și anumite tradiții religioase", a anunțat ministerul israelian într-un comunicat, precizând că interdicția va intra în vigoare peste șase luni, scrie Agerpres.
Utilizarea blănurilor animale, folosite pentru realizarea tradiționalului "schtreimel", o pălărie din blană naturală pe care o poartă unii dintre evreii ultraortodocși, rămâne deci autorizată.
"Industria comerțului cu blănuri provoacă suferințe inimaginabile animalelor, iar acest decret va transforma piața modei israeliene, făcând-o mai bună în ceea ce privește respectarea normelor de mediu", a declarat în același comunicat Gila Gamliel, ministrul Mediului din Israel.
Instituția a publicat totodată o scrisoare primită de la Jane Halevy-Moreno, directoarea Coaliției internaționale împotriva blănurilor naturale (IAFC), care a afirmat că decretul semnat miercuri reprezintă "un gest istoric".
"Israel este prima țară din lume care își închide porțile în fața acestei industrii pline de cruzime", a declarat Jane Halevy-Moreno.
Israelul a interzis deja încă din 1976 creșterea animalelor pentru blănurile lor.
Mai multe țări din lume au adoptat interdicții parțiale asupra comerțului cu blănuri naturale, mai ales pentru speciile deosebit de amenințate, precum focile.
Interzicerea totală a comerțului cu blănuri nu este în vigoare decât în câteva orașe și regiuni ale lumii, precum Sao Paulo în Brazilia și statul american California. India a adoptat o reglementare similară la nivel național, însă doar pentru blănurile de nurcă, vulpe și șinșila