Raportul privind calitatea vieții în orașele Uniunii Europene a analizat percepția locuitorilor din 83 de orașe, atât capitale cât și altele decât capitalele țărilor, pentru anul 2023, a fost publicat recent de Directoratul Politică Regională și Urbană al Comisiei Europene.
Raportul relevă un grad ridicat de satisfacție în orașele din nordul continentului dar și o îmbunătățire a calitatății vieții în orașele din statele membre din sud-est, se explică în document.
Aproape nouă din zece persoane (87 %) în orașele europene incluse în sondaj sunt mulțumiți că locuiesc în orașul lor. Mai mult
oamenii sunt mulțumiți în orașele din UE, EFTA și Regatul Unit, în timp ce mai puțini sunt mulțumiți în orașele din Balcanii de Vest și Turcia, arată G4Media.ro.
Dintre orașele UE, satisfacția este cea mai mare în cele situate în statele membre din nord și din vest (93 % și, respectiv, 90 %). În medie, orașele din statele membre din sud au un scor mai mic (81 %) din cauza scorurilor scăzute în orașele grecești și din sudul Italiei. Per ansamblu, orașele care nu sunt capitale au un scor mai mare decât orașele-capitale (88 % față de 85%). În timp ce capitalele pot oferi mai multe locuri de muncă oportunități și facilități, ele sunt, de asemenea, percepute ca oferind o calitate mai slabă a serviciilor publice și mai puțin accesibile oportunități de locuințe (Eurofound, 2020; Comisia Europeană, 2020).
Cluj Napoca se află în acest an în top 10 al celor mai bune orașe din punct de vedere al satisfacției locuitorilor.
Primarul Municipiului Cluj Napoca, Emil Boc, a semnalat rezultatele raportului pe pagina sa de Facebook și a prezentat mai multe detalii:
„De asemenea, 73% dintre membrii comunității consideră că este ușor să îți găsești o slujbă bună la Cluj-Napoca. Din această perspectivă Clujul se clasează pe locul II în U.E., pe primul fiind orașul Praga. Municipiul nostru este în același timp unul dintre cele mai sigure orașe din Europa și unul dintre cele mai bune orașe în care să locuiești pentru persoanele de vârsta a III-a. 74% dintre membrii comunității au încredere în oameni. Toate acestea demonstrează că eforturile de colaborare între instituțiile publice, mediul privat, mediul academic și societatea civilă dau roade, spre beneficiul cetățenilor”, a scris Emil Boc.
CITEȘTE ȘI Eurostat: Austria este cea mai fericită țară din Uniunea Europeană. Românii pe locul doi, mai mulțumiți decât italienii, spaniolii sau nemțiiPede altă parte, raportul analizează și aspectele negative pe care cetățenii le resimt în orașele în care locuiesc, unul dintre acestea fiind corupția. Și aici orașele românești, București și Cluj Napoca sunt în top, cu cele mai ridicate procente, alături de Zagreb și Palermo.