Cocoșul și-a recăpătat locul în turla Notre-Dame din Paris, un nou simbol puternic pentru catedrala care a fost devastată de un incendiu în 2019 și care urmează să se redeschidă în mai puțin de un an, scrie AFP.
Piesa emblematică a fost binecuvântată în cursul după-amiezii de către arhiepiscopul Parisului, monseniorul Laurent Ulrich. Ea a fost apoi transportată cu o macara până în vârful turlei, înaltă de 96 de metri, notează AFP.
Este vorba despre un nou cocoș aurit, proiectat de arhitectul șef al monumentelor istorice franceze, Philippe Villeneuve. Precedentul a fost prea grav avariat în incendiul care a devastat celebrul monument din Paris, la 15 aprilie 2019, scrie News.ro.
"Emoționat", Philippe Villeneuve a descris noul cocoș ca fiind "cu aripi de foc", "o reamtintire că Notre-Dame poate renaște din propria cenușă ca un phoenix".
În creștinism, cocoșul simbolizează întoarcerea luminii după noapte. Dar această pasăre, care este una dintre emblemele Franței, este dragă francezilor. Ea se regăsește, de exemplu, pe tricourile echipelor naționale de fotbal și de rugby.
Noul cocoș al catedralei conține relicve salvate din incendiu, care sunt prețioase pentru catolici. Și un alt tub sigilat a fost plasat în interiorul său, cu numele a aproape 2.000 de persoane implicate în reconstrucția catedralei.
La 8 decembrie, președintele Emmanuel Macron a vizitat catedrala, cu un an și o zi înainte de redeschiderea prevăzută, la care intenționează să-l invite pe Papa Francisc. Președintele Republicii a anunțat că vechiul cocoș va fi găzduit într-un "muzeu al operelor de la Notre-Dame de Paris", care va fi construit în apropiere, pe Ile de la Cité.
Incendiul care a izbucnit în 2019 în această capodoperă a artei gotice și căderea turlei, transmisă în direct pe canalele de știri și pe rețelele de socializare, a stârnit emoție la nivel mondial. Și o solidaritate la fel de masivă: donații în valoare de 848 de milioane de euro au venit din întreaga lume pentru a finanța restaurarea catedralei.
Decembrie a fost o lună decisivă pentru progresul pe șantierul Notre-Dame. La 6 decembrie, catedrala și-a recăpătat crucea, fixată în vârful turlei.Următoarea etapă este acoperirea turlei cu plumb, un material care a dat naștere la numeroase dezbateri, dar Philippe Jost, care este șef de șantier, a încercat recent să liniștească Comisia pentru afaceri culturale a Adunării Naționale, care l-a audiat.
CITEȘTE ȘI DOCUMENTE Eroare tehnică? Proiectul de buget pe 2024 trimis Parlamentului prevede o alocare de 1 miliard de lei pentru plafonare doar la Ministerul Energiei, nu și la cel al MunciiEl a explicat că "norul de plumb care a urmat incendiului, care a dat naștere la numeroase controverse și plângeri din partea locuitorilor din zonă, nu a provocat nicio contaminare vizibilă". El a adăugat că a fost implementat un "sistem de tratare a apelor de scurgere fără precedent și experimental", "pentru a pune în aplicare cel mai adecvat sistem pe termen lung".
În timpul Jocurilor Olimpice de la Paris din vara anului 2024 (26 iulie-11 august), se așteaptă ca turla și silueta familiară a Notre-Dame, în prezent înconjurată de schele și flancată de macarale, să fie restaurată.
În cele din urmă, Jost a promis un sistem inovator de stingere a incendiilor în catedrală. La patru ani și jumătate de la dezastru, teoria conform căreia ar fi fost un accident este încă în vigoare.
Când se va redeschide, pe 8 decembrie 2024, Notre-Dame de Paris ar trebui să poată primi 14 milioane de vizitatori, cu două milioane mai mult decât înainte de incendiu.