VIDEO&FOTO Bojdeuca lui Creangă, redeschisă publicului. Critici pentru că a devenit ”prea luxoasă”

VIDEO&FOTO Bojdeuca lui Creangă, redeschisă publicului. Critici pentru că a devenit ”prea luxoasă”
scris 15 dec 2023

Bojdeuca lui Ion Creangă din Țicău a fost redeschisă publicului, cu această ocazie fiind organizate spectacole tradiționale specifice sărbătorilor de iarnă.

La eveniment au fost prezenți reprezentați ai autorităților locale, județene și instituțiilor aflate în subordine, oameni de cultură.

Urmărește-ne și pe Google News
African Industries Group, controlat de familia indiană Gupta, cumpără noi ferme în România CITEȘTE ȘI African Industries Group, controlat de familia indiană Gupta, cumpără noi ferme în România
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

De asemenea, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Teofan, a oficiat un ceremonial religios, urmat de un scurt discurs în care a evocat personalitatea scriitorului Ion Creangă, scrie Agerpres.

"După câteva săptămâni de zbucium și de zbateri din partea întregii societăți românești, astăzi avem speranța că vom face dreptate acestui simbol cultural al Iașiului prin restaurarea acestui muzeu al nostru, al ieșenilor, primul muzeu literar din România, și, evident, cel mai vizitat din Iași.

Un nou factor declanșator al bolii Parkinson, descoperit recent, dă peste cap teoriile actuale. Daunele încep mult mai devreme decât moartea neuronilor dopaminei, susțin cercetătorii CITEȘTE ȘI Un nou factor declanșator al bolii Parkinson, descoperit recent, dă peste cap teoriile actuale. Daunele încep mult mai devreme decât moartea neuronilor dopaminei, susțin cercetătorii

Am speranța că, odată cu finalizarea lucrărilor, consolidarea versanților, restaurarea Bojdeucii și, evident, a întregului ansamblu, ieșenii și românii vor putea să simtă această legătură între creația lui Creangă, prin bojdeuca lui, și ceea ce vom lăsa ca legământ generațiilor viitoare", a declarat presei președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe.

VIDEO&FOTO Bojdeuca lui Creangă, redeschisă publicului. Critici pentru că a devenit ”prea luxoasă”

Acesta a menționat că vizitatorii Bojdeucii lui Creangă nu vor găsi termopane, gresie și faianță, așa cum s-a vehiculat în spațiul public și pe rețelele de socializare.

"Le mulțumesc tuturor ieșenilor și românilor pentru simțul civic de care au dat dovadă în această perioadă, asigurându-i totodată că nu vor regăsi, dacă vor vizita sau revizita Bojdeuca, nici calorifere, nici termopan, gresie sau faianță, ci practic au fost respectate toate principiile atunci când vine vorba despre restaurarea patrimoniului cultural", a declarat Costel Alexe.

VIDEO&GALERIE FOTO Parada de 1 Decembrie, cu noile elicoptere Black Hawk și avioane F-16. Cea mai mare prezență înregistrată CITEȘTE ȘI VIDEO&GALERIE FOTO Parada de 1 Decembrie, cu noile elicoptere Black Hawk și avioane F-16. Cea mai mare prezență înregistrată

Printre participanții la manifestările organizate cu prilejul redeschiderii Bojdeucii din Țicău s-a aflat și președintele filialei ieșene a Academiei Române, Viorel Barbu.

VIDEO&FOTO Bojdeuca lui Creangă, redeschisă publicului. Critici pentru că a devenit ”prea luxoasă”

"Creangă este un simbol și mă gândesc că are, în momentul de față, un monument pe care îl merită, la valoarea sa în cultura română. Efectiv arată bine. Era de mult nevoie ca într-adevăr să avem așa ceva în Iași. M-ați întrebat de Bojdeucă. Eu o cunosc de 60 de ani. Cred că am vizitat-o prima dată acum 60 de ani. Evident, un monument istoric trebuie renovat, evident că întotdeauna vor fi discuții cum s-a restaurat un monument istoric, cum s-a întâmplat cu toate monumentele istorice importante, dar cred că va rămâne un monument cultural demn de Ion Creangă în orașul Iași", a declarat jurnaliștilor, academicianul Viorel Barbu.

FOTO Restaurantul Gargantua din București, închis temporar de comisarii ANPC CITEȘTE ȘI FOTO Restaurantul Gargantua din București, închis temporar de comisarii ANPC

Odată cu redeschiderea Bojdeucii lui Ion Creangă din Țicău, vizitatorii au acces gratuit până duminică, la ora 17,00.

În ianuarie 2022, Bojdeuca din Țicău a fost închisă publicului pentru a fi restaurată, alături de curtea și clădirea alăturată, care împreună formează Ansamblul Muzeal "Ion Creangă" Iași. Lucrările s-au desfășurat în cadrul proiectului "Călător pe Meridiane Culturale", derulat cu fonduri europene prin Programul Operațional Comun România - Republica Moldova - proiecte HARD, Obiectivul Tematic 3 - Promovarea culturii locale și protejarea patrimoniului istoric, Prioritatea 2.1 - Promovarea și conservarea patrimoniului cultural și istoric. În cadrul proiectului a mai fost restaurat și reabilitat drumul istoric de acces din pavaj de granit "Ștefan cel Mare" din orașul Fălești și s-a făcut și reabilitarea Muzeului de Istorie și Etnografie "Lazăr Dubinovschi" din aceeași localitate.

VIDEO&FOTO Bojdeuca lui Creangă, redeschisă publicului. Critici pentru că a devenit ”prea luxoasă”

Valoarea întregului proiect "Călător pe Meridiane Culturale" este de 1,6 milioane de euro, din care 950.000 de euro au fost alocați pentru Ansamblul Muzeal "Ion Creangă" Iași, din care face parte Bojdeuca, curtea și o clădire în care funcționează un muzeu literar. Pentru restaurarea Bojdeucii s-au cheltuit, conform declarațiilor președintelui CJ Iași, 140.000 de euro, fără TVA.

Lucrările de intervenție au fost realizate de IASICON SA, în baza Autorizației de Construire nr. 143 din 13.02.2020, emisă de Primăria Municipiul Iași. Executantul a respectat în principiu prevederile proiectului nr. 290/2019 și ale dispozițiilor de șantier emise în timpul execuției lucrărilor, punând în aplicare soluțiile tehnice propuse.

Cele mai scumpe orașe din lume CITEȘTE ȘI Cele mai scumpe orașe din lume

Construită înainte de 1850 pe strada Țicăului nr. 4, acum Simion Bărnuțiu nr. 4, Bojdeuca, o casă mică cu pridvor și două camere, a fost închiriată de Ion Creangă în perioada 1872 - 1889. Pe parcursul a jumătate din anul 1876, aici a locuit și prietenul său foarte bun, Mihai Eminescu. Ulterior, Creangă a cumpărat imobilul, în care a locuit până la sfârșitul vieții.

În anul 1917 casa a fost cedată Primăriei Iași, moment la care au avut loc o serie de intervenții pentru a pregăti imobilul pentru găzduirea Muzeului "Ion Creangă". În anul 1918 Bojdeuca este transformată în primul muzeu literar din țară. De atunci și până acum, Bojdeuca a fost restaurată, reparată și reconsolidată de cinci ori, ultima dată fiind în anul 1984, când au fost înlocuite elementele structurale.

Bojdeuca lui Ion Creangă, o casă simplă în care scriitorul a locuit în Iași, pe Dealul Țicăului, a fost modernizată printr-un proiect al Consiliului Județean Iași.

Mai mulți internauți l-au critict însă pe Alexe, reclamând faptul că proiectul nu a păstrat simplitatea ansambului și a transformat casa într-o locuință prea luxoasă.

A murit cea mai bătrână femeie din România CITEȘTE ȘI A murit cea mai bătrână femeie din România

Cum arăta în 2015: (foto facebook Casa memorială Ion Creangă):

VIDEO&FOTO Bojdeuca lui Creangă, redeschisă publicului. Critici pentru că a devenit ”prea luxoasă”

viewscnt
Afla mai multe despre
bojdeuca lui ion creangă
iasi