Lucrarea The Collector 4 de Adrian Ghenie, cel mai bine cotat pictor român, a fost vândută miercuri seară, la casa de licitații Christie’s din Londra, pentru 2,65 milioane de lire sterline, echivalentul a 3 milioane de euro. Tabloul face parte dintr-o serie cunoscută a artistului, în care acesta explorează relația dintre artă și istorie, de această dată cu referire la liderul nazist Hermann Göring, un avid colecționar de artă. Totodată, o lucrare de Ghenie care fusese achiziționată tot la Londra, în urmă cu 5 ani, pentru 1 milion de lire sterline, a fost revândută acum la un preț de 4 ori mai mare.
Măsurând 2 x 2,4 metri și realizată în 2009, când Ghenie începea să devină cunoscut, pânza artistului român, așa cum indică și titlul, face parte dintr-o serie în care acesta încearcă să reflecteze asupra relației dintre artă și propagandă.
Spre deosebire de celalate lucrări din serie, în care Göring a fost reprezentat de artistul român ca bucurându-se de operele de artă achiziționate, de data aceasta liderul nazist este portretizat pe patul de moarte, după ce s-a sinucis. Este portretul unui om bântuit de artă, al unui om ”care și-a sacrificat umanitatea pentru propria obsesie”, după cum l-a descris chiar Ghenie.
Sursa foto: Print Screen transmisie Facebook
Lucrarea lui Ghenie fusese estimată de Christie’s la 2,2-2,8 milioane de lire sterline, iar prețul final de 2,65 milioane de lire sterline a inclus și comisionul plătit de cumpărător. Lucrarea fusese achiziționată de un colecționar new-yorkez de la Galeria Plan B din Berlin, unde Ghenie s-a stabilit și a studiat în continuare după absolvirea Universității de Arte din Cluj.
Lucrări achiziționate anii trecuți în licitații au fost repuse în vânzare, atingând prețuri de câteva ori mai mari
Cu doar o seară înainte, tot la Londra, dar la Casa Sotheby’s, lucrarea Duchamp’s Funeral I a lui Ghenie a fost vândută pentru 4,3 milioane de lire sterline, adică aproape 5 milioane de euro.
Lucrarea, de 2x3 metri, datează din 2009 și mai fusese vândută la Sotheby’s în 2014, când a fost cumpărătă de un investitor și colecționar pentru ”doar” 1 milion de lire sterline. Proprietarul a decis să o pună în vânzare, așadar, după doar câțiva ani, prețul licitat acum fiind de 4 ori mai mare.
Conform legislației europene în vigoare, aplicată și în Marea Britanie, de pe urma acestor vânzări artistul nu beneficiază decât de maxim 12.500 euro ca drepturi de autor, decurgând din ”dreptul de suită” care se plătește artiștilor în viață la fiecare revânzare a operelor lor. Acest drept de suită este de 0,25% din prețul de vânzare în cazul operelor achiziționate cu peste 500.000 euro, dar este limitat la 12.500 euro.
CITEȘTE ȘI Cum să investești pe piața de artă fără să arunci banii pe “care cu boi”Boogeyman data din 2010, an în care a fost cumpărată de un colecționar tot de la galeria din Berlin. Lucrarea fusese estimată între 2 și 3 milioane de lire sterline, dar a fost adjudecată în cele din urmă pentru prețul final de 4,85 milioane de lire, echivalentul a 5,36 milioane de euro.
CITEȘTE ȘI Lucrările lui Ghenie continuă să facă milioane: "Autoportret ca Charles Darwin" a depășit 3 milioane euro în licitație la Sotheby'sÎn urmă cu trei ani, tabloul Nickelodeon, care fusese expus și la Muzeul Național de Artă Contemporană din București, într-o expoziție personală a lui Adrian Ghenie, a fost vândut pentru 7,1 milioane lire sterline, adică echivalentul a 9 milioane de dolari SUA, la data respectivă. Ofertele au depășit, astfel, cu mult, estimarea casei Christie’s, care evaluase lucrarea la 1-1,5 milioane de lire sterline.
Născut în 1977 la Baia Mare, Adrian Ghenie a absolvit în 2001 Universitatea de Arte din Cluj, dar ulterior s-a stabilit în Germania, la Berlin, unde, după o perioadă mai grea, a început să cunoască faimă internațională. Atât la Berlin, cât și la Cluj, artistul a contribuit la dezvoltarea galeriei Plan B, care expune lucrările noii generații de artiști români. Recent, Ghenie a fost propus la premiul Academiei Române pentru pictură, distincție care se acordă o singură dată unei persoane, ca urmare a reprezentării României la Bienala din Veneția din 2015.