Creșterea spectaculoasă a averii lui Mark Zuckerberg anul acesta l-a propulsat pe fondatorul și CEO-ul Meta în cel mai exclusivist club al lumii, unul din care mai fac parte doar doi miliardari, scrie Business Insider.
Zuckerberg, CEO-ul Tesla Elon Musk și fondatorul Amazon Jeff Bezos sunt singurele persoane din lume cu o avere estimată la cel puțin 200 de miliarde de dolari, scrie Hotnews.ro.
Potrivit clasamentului miliardarilor întocmit de agenția Bloomberg, averea lui Musk se ridică în momentul de față la 268 de miliarde de dolari, a lui Bezos la 216 miliarde și a lui Zuckerberg la exact 200 de miliarde.
Dintre toți ultra-bogații planetei, Zuckerberg este până acum marele câștigător al anului 2024, averea sa crescând cu nu mai puțin de 71,8 de miliarde de dolari. El este urmat de Jensen Huang, CEO-ul neconvențional al Nvidia, care s-a îmbogățit cu 61,8 miliarde de dolari anul acesta, și Larry Ellison, fondatorul și președintele executiv al Oracle, a cărui avere a crescut cu 55,6 miliarde de dolari de la 1 ianuarie 2024.
Huang este însă abia pe poziția a 14-a în clasamentul general al celor mai bogați oameni de pe planetă, cu o avere estimată de Bloomberg la 106 miliarde de dolari. El s-a îmbogățit enorm pe fondul aprecierii spectaculoase a acțiunilor Nvidia pe bursă în ultimii ani ca urmare a poziției sale de lider pe piața cipurilor necesare sistemelor de inteligență artificială.
În luna iunie Nvidia a devenit pentru scurt timp cea mai valoroasă companie din lume, însă a fost depășită ulterior de Apple și Microsoft.
Miliardarii care au câștigat de pe urma entuziasmului față de A.I.
La fel ca Huang, Musk, Bezos, Zuckerberg și Ellison, au câștigat substanțial de pe urma entuziasmului investitorilor față de tehnologia inteligenței artificiale. În cazul lui Musk situația ar putea părea neobișnuită având în vedere afacerile sale, dar investitorii pariază că Tesla va reuși să folosească A.I. pentru a împlini în sfârșit promisiunile lui Elon Musk privind mașinile care se conduc singure.
În plus, Tesla are nevoie de A.I. pentru dezvoltarea robotului său Optimus pe care l-a prezentat pentru prima oară în urmă cu aproape doi ani.
CITEȘTE ȘI Hobby transformat de un român în afacere - expediții în Himalaya și Tibet. Cum a cucerit în doar 24 de ore vârfurile Everest și LhotseÎn cazul lui Ellison și al Oracle, câștigurile s-au datorat faptului că sistemele A.I. au nevoie de bazele de date organizate pentru care este cunoscută compania fondată în 1977.
Chiar Ellison a subliniat acest lucru recent în cadrul unor comentarii controversate despre modul în care tehnologia A.I. va putea fi folosită pe viitor pentru supravegherea în masă a populației.
Singurul mare miliardar din Europa a avut un 2024 mai puțin fast
Marele perdant al lui 2024 este în schimb miliardarul francez Bernard Arnault, a cărui avere s-a depreciat cu 24,2 miliarde de dolari de la începutul anului. Fondatorul și CEO-ul conglomeratului de produse de lux LVMH era în ianuarie 2024 singura persoană din lume cu o avere estimată la peste 200 de miliarde de dolari.
Bloomberg îi estimează averea din momentul de față la 183 de miliarde, el fiind depășit la acest capitol doar de către Elon Musk, Jeff Bezos și Mark Zuckerberg.
Arnault căzuse chiar zilele trecute până pe poziția a cincea în clasamentul celor mai bogați oameni ai planetei, însă a revenit pe 4 după ce acțiunile LVMH s-au apreciat în ultimele sesiuni de tranzacționare de pe bursă.
Un lucru pe care îl au în comun aproape toți ultra-bogații lumii este că vasta majoritate a averii lor provine din acțiunile pe care le dețin în companiile pe care le-au fondat sau pe care le conduc. Astfel, orice fluctuații semnificative în prețul acțiunilor acestor companii este de natură să producă modificări importante ale averilor lor personale.