În „Tabaccheria Fortuna” din Riva, localitate pe malul Lacului Garda, în nordul Italiei, cineva a câștigat la loto aproape 90 de milioane de euro. O sumă, care, incredibil, dar adevărat, ar putea chiar să ruineze în viitor viața norocosului câștigător, după cum explică psihologul Giulia Tomasi, relatează Corriere della Sera.
„Aceste fenomene au două tipuri de repercusiuni. Prima se referă la comunitate: oamenii încep să creadă că norocul lor se întoarce și, prin urmare, este de așteptat o creștere semnificativă a numărului de pariuri. A doua se referă în special la câștigător: pe termen lung, majoritatea persoanelor care câștigă aceste sume mari de bani sfârșesc prin a pierde totul și se confruntă, de asemenea, cu depresia. Este un eveniment atât de mare încât poate fi traumatizant. La început există bucurie, dar pe termen lung totul se schimbă”, spune psihologul.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ce se întâmplă în mintea câștigătorilor?
„Apar întrebări precum: „Cât să dau prietenilor? Cui? Pentru câți?”, explică psihologul.
Persoana poate începe să se simtă folosită, pierzându-și treptat rețeaua de prieteni și cunoștințe. Este ca și cum cineva este dezrădăcinat din habitatul său natural și aruncat într-o lume cu totul nouă în care singurătatea devine extrem de centrală, scrie G4Media.ro.
”Poate părea absurd, dar aceste cifre care par că nu se pot termina niciodată, mai devreme sau mai târziu se termină și din cauza jocurilor de noroc mulți oameni își pierd slujbele, divorțează, ajung falimentari și chiar încearcă să se sinucidă”, susține specialistul.
Dependența apare după un câștig, spune ea.
”În toate „carierele” jucătorilor există întotdeauna un câștig mare la început, nimeni nu devine dependent de jocurile de noroc dacă nu a câștigat sume mari sau mici la început. Foarte adesea, cineva se gândește: „Ai jucat și ai câștigat, acum bucură-te de banii ăia”. Dar nu este atât de simplu, în cele mai multe cazuri există un câștig inițial mare, apoi urmează o perioadă de control în care poate jucăm mai puțin, dar apoi încet creierul nostru spune: „Întoarce-te la joc, chiar mi-a plăcut asta””.