Austriacul Michael Stich poate răsufla ușurat, grație unei subvenții regionale supranumite „Schnitzel Bonus” care va putea salva hanul familiei, „Gasthaus Stich”, unde de trei generații se strânge tot satul, o convivialitate rurală pe care autoritățile încearcă să o salveze, scrie agenția AFP.
„Ne dau 10.000 de euro, un ajutor care ne permite să ne menținem pe linia de plutire, în condițiile în care prețurile la gaze și electricitate au explodat, și să avem locul nostru în sat, la fel ca și biserica, primăria sau cazarma de pompieri”, spune Stich, în vârstă de 39 de ani, arată Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La începutul anului,acesta a preluat o afacere începută de bunicii săi în 1967 la Pfosing, un sătuc cu 300 de locuitori din regiunea viticolă Weinviertel, la nord de capitala Viena.
Această regiune guvernată de conservatori și extrema dreaptă a introdus acest bonus la începutul anului pentru încerca salvarea bucătăriilor tradiționale în zonele rurale, în momentul în care țesătura socială a satului începe să se destrame.
Ideea de bază este apărarea așa-numitei „Leitkultur” („cultura dominantă”), un concept născut în Germania în anii 1990 și foarte drag cancelarului austriac de dreapta Karl Nehammer.
Atunci când „Gasthaus Stich” a început să funcționeze, locuitorii din Pfosing se strângeau aici pentru a sărbători botezuri și căsătorii, dar și pentru a-și plânge morții. Se jucau cărți și se soluționau, amiabil, conflictele între vecini la un pahar de șnaps.
CITEȘTE ȘI Ministrul Culturii: Românii și turiștii străini sunt din ce în ce mai interesați de cultură. Numărul vizitatorilor a crescut„Un adevărat rol social”, spune Hermann, tatăl lui Michael Stich, potrivit căruia hanul este „sufletul comunității” și de aceea s-a luptat pentru ca el să nu fie închis, cum s-a întâmplat în multe alte locuri.
Într-un sfert de secol unul din trei hanuri s-a închis în Austria Inferioară. Motivele țin de depopularea satelor, modificarea obiceiurilor de consum, creșterea costurilor sau căutarea unei meserii mai ușoare.
În acest context deja dificil, restricțiile sanitare introduse în timpul pandemiei de Covid-19 au sfârșit prin a-i descuraja pe cei care doreau să păstreze tradiția.
CITEȘTE ȘI Madridul invită turiștii să se refugieze în muzee și cinematografeCriteriile pe care trebuie să le îndeplinească restaurantele pentru a primi subvenția „Schitzel Bonus”
Criteriile care trebuie îndeplinite pentru a primi subvenția: deschiderea unui han într-un sat unde nu există un astfel de stabiliment sau preluarea hanului de la precedentul proprietar și oferirea de meniuri tipic regionale de-a lungul întregului an.
Meniul, pus la punct de-a lungul deceniilor, include popularul „Schnitzel” sau friptură de porc, dar și specialități sezoniere, precum gâsca, care este degustată toamna. Totul într-un decor rustic, cu trofee de vânătoare pe pereți și mese de lemn, cu posibilitatea de a lua masa pe terasă, cu un pahar de vin local.
CITEȘTE ȘI Suma cheltuită de români în cinematografe a depășit nivelul record din 2019. Unde sunt cei mai mulți spectatori - HARTALocalurile care vând pizza sau kebab nu sunt eligibile, precizează politicianul Kurt Hackl, responsabil de implementarea măsurii. Un membru al partidului conservator OVP al lui Karl Nehammer, Hackl dezminte că ar fi vorba de „discriminare”, cum spun cei din mass-media care critică măsura.
„La început a existat o oarecare teamă, pentru că suntem în coaliție cu partidul de extremă dreapta, dar noi vrem doar să menținem convivialitatea, pentru a ne asigura să astfel de locuri de întâlnire vor supraviețui”, spune Kurt Hackl.
În principiu, Oliver Fritz, economist la institutul de studii economice Wifo, nu crede că este „ilegal” că autoritățile publice „intervin pentru a se asigura că astfel de locuri de întâlnire supraviețuiesc”.
CITEȘTE ȘI GRAFICE Germanii și britanicii au încredere mai mică în presa lor decât nigerienii. Mai puțin de un sfert din greci cred ce scriu ziarele. Cum stă RomâniaÎnsă, chiar dacă fondurile alocate par a fi modeste la acest moment, Oliver Fritz crede că trebuie avut grijă ca să nu apară o situație în care proprietarii de hanuri încasează bonusul fără a avea nevoie cu adevărat de sprijin.
Și „să fim sinceri, nu prea are importanță dacă este vorba de schintzel sau kebab, funcția socială este aceeași”, spune economistul.
„Atunci când cererea evoluează și când tinerii preferă să mănânce altceva, atunci trebuie să te adaptezi, pentru că a merge contra curentului este extrem de dificil”, apreciază Oliver Fritz.