Aproximativ 2,9 milioane de elevi încep luni școala; anul școlar 2018 - 2019 va avea 34 de săptămâni și se va încheia în 14 iunie; aproape 3.900 de unități nu au obținut autorizație de securitate la incendiu și 20% nu au autorizație sanitară

Aproximativ 2,9 milioane de elevi încep luni școala; anul școlar 2018 - 2019 va avea 34 de săptămâni și se va încheia în 14 iunie; aproape 3.900 de unități nu au obținut autorizație de securitate la incendiu și 20% nu au autorizație sanitară
scris 10 sep 2018

Aproximativ 2,9 milioane de elevi încep luni școala în întreaga țară. Anul școlar are 34 de săptămână și se va încheia în 14 iunie 2019, după 168 de zile lucrătoare. Potrivit statisticilor, aproape 3.900 de unități nu au autorizație sanitară de funcționare, iar 20 la sută dintre clădirile în care vor învăța copiii nu au autorizație sanitară de funcționare. Festivitățile de deschidere sunt programate, în general, la ora 9.00. Președintele Klaus Iohannis va participa la deschiderea anului școlar la un colegiu din Alba Iulia, în timp ce ministrul Educației, Valentin Popa, va fi în județul Harghita.

Potrivit statisticilor Ministerului Educației Naționale (MEN), numărul elevilor înscriși în anul școlar 2018/2019 este de aproximativ 2,9 milioane, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

”Date statistice cu un grad mai mare de acuratețe privind elevii înmatriculați în noul an școlar vor fi disponibile după data de 1 octombrie”, au declarat pentru News.ro reprezentanții MEN.

FOTO Volvo prezintă prototipul 360c, o mașină autonomă care va ține loc de avion personal CITEȘTE ȘI FOTO Volvo prezintă prototipul 360c, o mașină autonomă care va ține loc de avion personal

În general, festivitățile de deschidere a anului școlar au fost programate pentru ora 09.00. Sunt, însă, unități care au chemat elevii și părinții la ora 10.00 sau la ora 11.00.

Președintele Klaus Iohannis va participa, la ora 11.00, la festivitatea organizată la Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, una dintre instituțiile de tradiție din orașul reprezentativ în anul Centenarului.

Ministrul Educației, Valentin Popa, va fi, la ora ora 9:00, la ceremonia de deschidere a noului an școlar la Colegiul Național „Octavian Goga" din Miercurea Ciuc, iar la ora 11.00, la Școala Gimnazială „Márton Áron" din Sândominic (comuna Sândominic).

Școli fără autorizații de securitate la incendiu sau fără autorizații sanitare de funcționare

Din datele statistice existente în acest moment la nivelul Ministerului Educației Naționale, la nivel național, 20 la sută dintre unitățile școlare nu au autorizație sanitară de funcționare.

”Din totalul spațiilor, circa 19.000, în care își desfășoară activitatea unitățile de învățământ preuniversitar de stat, circa 80% dețin autorizație sanitară de funcționare, în timp ce 20 % dintre acestea sunt în curs de autorizare sau nu dețin autorizație de funcționare”, au mai spus reprezentanții MEN pentru News.ro.

Potrivit acestora, o situație actualizată va fi disponibilă după începerea anului școlar.

La rândul lor, reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au anunțat că aproape 3.900 de clădiri în care funcționează unități de învățământ nu au autorizație de securitate la incendiu.

”Din cele 26.172 clădiri în care se desfășoară activități de învățământ, 18.851 nu necesită autorizație privind securitatea la incendiu, întrucât nu s-au efectuat modificări constructive sau au fost date în exploatare anterior introducerii obligației legale de obținere a autorizației de securitate la incendiu. De asemenea, centralizarea informațiilor relevă faptul că pentru 3.892 clădiri este necesară obținerea autorizației de securitate la incendiu, iar pentru alte 495 de construcții a fost emis aviz de securitate la incendiu și nu a fost efectuată recepția la terminarea lucrărilor”, au precizat reprezentanții IGSU.

Aceștia au anunțat că, de la începutul acestui an, au fost soluționate favorabil un număr de 246 de autorizații și 852 avize de securitate la incendiu.

”Creșterea nivelului de protecție este un obiectiv prioritar pentru instituția noastră, sens în care, în anul școlar 2017 - 2018, au fost derulate 3.475 controale de prevenire, care au avut rolul de a înlătura eventualele deficiențe pe linia siguranței la incendiu. Totodată, structurile inspecției de prevenire au venit în întâmpinarea beneficiarilor, pentru soluționarea situațiilor existente și acordarea asistenței tehnice de specialitate necesare. Pe timpul derulării acestor controale au fost executate 3.022 exerciții de evacuare și intervenție, precum și 3.867 instruiri”, au mai menționat reprezentanții IGSU.

IGSU a precizat că, odată cu începerea anului școlar, se vor intensifica acțiunile de îndrumare și control la aceste categorii de obiective și se vor continua organizarea exercițiilor destinate formării comportamentului preventiv specific tipurilor de risc, pentru copii și cadre didactice.

Bani alocați prin PNDL pentru școli care se vor desființa

Rectorul Universității de Vest, deputatul PNL Marilen Pirtea, a prezentat, duminică, date statistice din care reiese că în București 317 unități nu au autorizație de incendiu, în Dâmbovița 103 unități, în Bacău 164, iar în Iași sunt 103 unități de învățământ.

Pirtea a prezentat și o situație a abandonului școlar la nivel rural, cu 25% mai mare, în comparație cu 17% în orașele mici și 6% în municipii.
“Prima cifră confirmată pentru mediul rural este cea a abandonului școlar, mult mai mare în rural față de urban. Această rată este de aproximativ 25% la sută în rural, față de 17% în orașele mici și 6% în municipii. Acest risc ridicat de abandon școlar indică nevoia de  măsuri speciale pentru programele școlare din rural. Se pare însă că mediul rural continuă să fie la fel de puțin atractiv pentru cadrele didactice, în ciuda promisiunilor legate de obținerea unor bonusuri la salariul de bază. Cu toate că au fost promise și la acest început de an școlar bunusuri și sporuri salariale acordate pe bază de proiecte, încă nu sunt măsuri concrete”, a declarat deputatul.

Totodată, acesta afirmă că prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL2) s-au alocat fonduri pentru școli și grădinițe care urmează să fie închise.

“Prin  PNDL2 au fost alese spre finanțare 4.500 de creșe, grădinițe și școli. Însă, aflăm din intențiile Ministerului Educației că există o lipsă de comunicare între inspectorate și autoritățile publice locale și că în acest moment sunt aproximativ 200 de unități de învățământ care urmează să fie închise, în timp ce sunt propuse pentru lista de investiții”, a mai precizat deputatul.

Structura anului școlar - 34 de săptămâni de școală, 168 de zile lucrătoare
Elevii vor merge la cursuri 168 de zile lucrătoare. Structura anului școlar arată că vor fi 34 de săptămâni de cursuri, organizate în două semestre.

"Structura anului școlar cuprinde semestrul I (10 septembrie 2018 - 1 februarie 2019) și semestrul al II-lea (11 februarie 2019 - 14 iunie 2019)", anunță Ministerul Educației.

Pentru clasele terminale din învățământul liceal, anul școlar se încheie în data de 31 mai 2019, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 7 iunie 2019.

Vacanțele elevilor din toate ciclurile de învățământ sunt programate astfel: vacanța de iarnă (22 decembrie 2018 - 13 ianuarie 2019), vacanță intersemestrială (2 - 10 februarie 2019), vacanța de primăvară (20 aprilie - 5 mai 2019) și vacanța de vară (15 iunie - 15 septembrie 2019).
Suplimentar, clasele din învățământul primar și grupele din învățământul preșcolar vor avea vacanță și în săptămâna 27 octombrie - 4 noiembrie 2018.

Programul național ”Școala altfel” are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului școlar și poate fi derulat în perioada 1 octombrie 2018 - 31 mai 2019, pe baza unei planificări ce rămâne la decizia școlilor.

"Desfășurarea programului «Școala altfel» nu coincide cu perioada alocată susținerii tezelor semestriale. Acestea vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei școlare, cu cel puțin trei săptămâni înainte de finalul semestrului. Etapele naționale ale olimpiadelor școlare se organizează, în general, în perioada vacanței de primăvară, potrivit unui calendar specific", precizează ministerul.

Unitățile de învățământ și inspectoratele școlare vor marca prin manifestări specifice ziua de 5 octombrie - Ziua internațională a educației și ziua de 5 iunie - Ziua învățătorului, în măsura în care, prin contractul colectiv de muncă aplicabil, nu sunt instituite ca zile nelucrătoare.

În situații deosebite, bine fundamentate, în funcție de condițiile climatice și de specificul zonei și al școlii, inspectoratele școlare județene pot aproba, la cererea conducerii unităților de învățământ, modificări ale structurii anului școlar. Acestea se pot aproba numai în măsura în care se asigură parcurgerea integrală a programelor școlare. Recuperarea cursurilor suspendate ca urmare a unor situații obiective de urgență (intemperii, epidemii, calamități naturale) nu se poate realiza în perioada vacanțelor școlare.

viewscnt
Afla mai multe despre
elevi
scoala
an scolar