Legea insolvenței persoanelor fizice nu mai intră în vigoare luni; președintele cere Parlamentului un alt termen

Legea insolvenței persoanelor fizice nu mai intră în vigoare luni; președintele cere Parlamentului un alt termen
scris 31 oct 2016

Legea insolvenței persoanelor fizice nu mai intră în vigoare la 31 octombrie, așa cum hotărâse Parlamentul, deoarece președintele Klaus Iohannis cere Legislativului reexaminarea legii prin care s-a stabilit acest termen, actul normativ nefiind aplicabil în absența cadrului funcțional și organizatoric adecvat.

Președintele se opune intrării în vigoare a legii cu două luni mai devreme decât stabilise Guvernul prin OUG 61/2015, respectiv pe 31 octombrie, considerând că intervalul de timp nu este suficient pentru ca toate instituțiile și autoritățile implicate în aplicarea legii să își desfășoare activitatea. Pe de o parte, spune Iohannis, termenul nu oferă posibilitatea procedurii constituționale de adoptare, promulgare și publicare, fiind prea rapid trecută prin Parlament față de momentul în care ar trebui să intre în vigoare, și nici nu oferă suficient timp pentru pregătirea intrării în vigoare.

Urmărește-ne și pe Google News

"Devansarea termenului de intrare în vigoare a Legii nr. 151/2015, chiar și cu două luni, poate afecta procesul de asigurare a măsurilor concrete privind alocarea resurselor umane și bugetare necesare pentru organizarea și funcționarea comisiilor avute în vedere de Legea nr. 151/2015, cât și a completelor de judecată. În lipsa cadrului funcțional și organizatoric adecvat, apreciem că intrarea în vigoare a dispozițiilor Legii nr. 151/2015 la data de 31 octombrie 2016 este de natură să facă inaplicabilă atât procedura administrativă de insolvență pe bază de plan de rambursare, cât și procedura simplificată de insolvență", spune șeful statului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

O altă critică asupra devansării termenului este actul are impact și asupra activității de înfăptuire a justiției, impunând suplimentarea prealabilă și semnificativă a personalului instanțelor de judecată.

Ion Țiriac vrea să cumpere baza sportivă ”Olimpia” din Brașov, pe care a învățat să joace tenis, și să înființeze o școală de tenis CITEȘTE ȘI Ion Țiriac vrea să cumpere baza sportivă ”Olimpia” din Brașov, pe care a învățat să joace tenis, și să înființeze o școală de tenis

"Acesta este un proces complex, ce se desfășoară, de regulă, potrivit unui calendar, a cărui devansare poate impieta asupra aplicării legii. În acest sens, considerăm că în analiza deciziei de intrare în vigoare a Legii nr. 151/2015 ar trebui consultat Consiliul Superior al Magistraturii, se arată în cererea de reexaminare.

Legea privind procedura insolvenței persoanelor fizice va intra în vigoare la 31 octombrie, și nu în 31 decembrie, așa cum hotărâse Guvernul, după ce Camera Deputaților a adoptat, pe 4 octombrie, actul normativ de aprobare a Ordonanței de Urgență a Guvernului pentru prorogarea termenului de intrare în vigoare a legii.

Proiectul a fost adoptat cu 198 de voturi ”pentru”.

Legea privind insolvența persoanelor fizice a fost adoptată de Parlament în luna mai 2015,  iar în luna decembrie Guvernul a decis prorogarea cu un an a aplicării Legii privind insolvența persoanelor fizice.

Potrivit proiectului, românii care au datorii vor avea posibilitatea să-și declare falimentul personal. Aceștia vor beneficia de două proceduri: una administrativă, care prevede că, în fața unei comisii de insolvență, își vor putea face un plan de reeșalonare a datoriilor pe 5 ani, și o procedură de lichidare în fața instanțelor de judecată.

viewscnt
Afla mai multe despre
legea insolvenței persoanelor fizice
klaus iohannis