Județul cu cele mai multe persoane trimise în judecată în dosare economice

Județul cu cele mai multe persoane trimise în judecată în dosare economice
scris 15 apr 2024

Județul Bihor se plasează pe primul loc în țară, după capitală, la numărul persoanelor trimise în judecată anul trecut în dosare economice, precum și la prejudiciile recuperate, de 17 milioane de lei, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, procurorul Cristian Ardelean.

"Numărul persoanelor trimise în judecată anul trecut este de 161, locul unu pe țară, după București, pe dosare economice, privind evaziune fiscală, delapidare, acces ilegal la sistem informatic etc. Sunt foarte mulți indici unde stăm foarte bine. Am stat foarte bine și în anul 2022, și la unul dintre microindici am depășit chiar și Bucureștiul, anume la aplicarea articolului 10 din Legea evaziunii fiscale. În anul 2023, am fost pe locul întâi, în anul 2022, tot locul întâi. Inculpații, simțind probabil că sunt șanse mari să fie pedepsiți cu închisoarea, au venit și și-au plătit prejudiciile din proprie inițiativă. Nu s-au mai pronunțat soluții de condamnare, dar la dosarele acestea financiar-economice, mai ales de evaziune fiscală, contează foarte mult recuperarea prejudiciilor", a declarat Cristian Ardelean, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Tesla pregătește concedieri CITEȘTE ȘI Tesla pregătește concedieri
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Potrivit acestuia, într-un clasament național, privind dosarele economice, datele primite de la șeful Serviciului de Investigare a Criminalității Economice (SICE) mai arată că județul Bihor se plasează, la rechizitorii, pe locul trei în țară, la măsuri preventive dispuse în dosarele economice pe locul patru, iar la sesizări din oficiu, pe locul cinci.

Procurorul Ardelean a menționat că la finalul anului 2023 au fost patru cazuri economice, de evaziune fiscală, cu prejudicii mari, faptele fiind, de altfel, din ce în ce mai noi, deoarece au reușit să soluționeze aproape toate dosarele vechi.

"Recent, ultimul caz pe care l-am avut, unde am și formulat propunere de arestare preventivă, avea fapte comise până în septembrie-octombrie 2023. În prezent mai avem doar două dosare mai vechi de cinci ani, și la finalul anului 2023 au fost patru cazuri economice, de evaziune fiscală. Ne putem concentra pe faptele noi, iar aici colaborarea interinstituțională între Poliție, Parchet și ANAF e din ce în ce mai bună", a precizat Ardelean.

Pe evaziune fiscală, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, au intrat anul trecut 1.449 de cauze, s-au soluționat 854, fiind emise 122 de rechizitorii, cu 17% mai multe decât în anul 2022, an în care de asemenea a fost înregistrată o creștere cu 17% a rechizitoriilor.

"Raportat la anii anteriori, în 2019 aveam 50 de rechizitorii, acum am avut 122, se vede o creștere continuă. Până la urmă, pe dosarele acestea ne și concentrăm forțele, dosare cu potențial, care pot fi trimise în judecată, pe care încercăm să le soluționăm cu prioritate. Și, desigur, că sunt și prejudicii foarte mari", a precizat Ardelean.

Deși schema de personal la PT Bihor este aproape plină, din cele 14 locuri un singur loc este vacant, există totuși probleme de personal în condițiile în care anul trecut au plecat trei procurori prin transfer la alte parchete din țară.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor a făcut, în sinteză, o prezentare a activității Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor și a celor cinci din subordine, din județ, respectiv a parchetelor de pe lângă judecătoriile Oradea, Salonta, Beiuș, Marghita și Aleșd.

Potrivit bilanțului pentru anul 2023, procurorii bihoreni au avut de rezolvat peste 10.000 de cauze, în scădere față de anul trecut, rămânând nesoluționate multe cauze, 15.000, inclusiv dosare cu autori necunoscuți. Din totalul cauzelor soluționate anul trecut, 327 au fost soluționate la urmărire penală proprie - dosare de corupție, de omor, de abuz în serviciu, cu 10% mai puține decât în 2022. Din cele peste 25.000 de cauze, peste 10.400 au fost soluționate în cadrul activității de supraveghere a cercetării penale, cercetările fiind făcute de poliție, iar procurorul le coordonează și emite soluție. 

viewscnt
Afla mai multe despre
dosare economice
bihor