Judecătoria anulează sancțiunea ANPC dată Bancpost (BT) pentru creditele cesionate în Olanda

Judecătoria anulează sancțiunea ANPC dată Bancpost (BT) pentru creditele cesionate în Olanda
scris 3 apr 2019

Judecătoria Sectorului 2 a admis plângerea contravențională a Băncii Transilvania, care a preluat Bancpost, într-un dosar care vizează sancțiunile aplicate de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor pentru cesionarea a circa 63.000 de credite către o societate din Olanda. ANPC amendase Bancpost și dispusese returnarea dobânzilor plătite de către clienți timp de 10 ani. Decizia Judecătoriei poate fi atacată cu apel.

ANPC a amendat Bancpost cu 150.000 de lei în august 2018 și a dispus ca fosta bancă cu acționariat grecesc, care a fuzionat de la începutul anului cu Banca Transilvania, să restituie clienților a căror credite au fost cesionate către o societate cu răspundere limitată din Olanda contravaloarea dobânzilor plătite 2008 – martie 2018. Autoritatea considera că societatea olandeză, parte a grupului EFG Eurobank, din care făcea parte și Bancpost, nu avea calitatea juridică de a desfășura activități de tipul creditării, nefiind autorizată în acest sens nici în România și nici în Olanda.

Urmărește-ne și pe Google News

Banca Transilvania a contestat procesul verbal emis de ANPC, cu tot cu sancțiunile complementare, iar instanța de fond – Judecătoria Sectorului 2 din București – i-a dat dreptate în prima fază procesuală.

Isărescu anunță creșterea dobânzilor în piață: Era lichidității în exces s-a încheiat CITEȘTE ȘI Isărescu anunță creșterea dobânzilor în piață: Era lichidității în exces s-a încheiat

„Admite plângerea contravențională formulată de petenta BANCA TRANSILVANIA SA (fostă BANCPOST SA) în contradictoriu cu intimata AUTORITATEA NAȚIONALĂ pentru PROTECȚIA CONSUMATORILOR. Anulează procesul verbal contravențional seria ANPC, nr. 0765283/06.08.2018. Exonerează petenta de plata amenzii în cuantum total de 150.000 lei și înlătură măsurile de remediere dispuse. Respinge cererea petentei privind restituirea amenzii, ca inadmisibilă (...) Cu drept de apel, în termen de 30 zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la prezenta instanță. Pronunțată în ședință publică, astăzi, 03.04.2019”, se arată în soluția pe scurt publicată pe portalul instanțelor.

Începând cu iulie 2008, Bancpost a cesionat către firma olandeză EFG New Europe Funding II B.V. circa 63.000 de credite aferente persoanelor fizice, cu un sold total de circa 675 de milioane de euro, adică aproape 60% dintre creditele acordate consumatorilor de către bancă. Clienții plăteau în continuare ratele la Bancpost, însă sumele erau transferate în Olanda.

ANPC susține că debitorii nu au fost notificați cu privire la cesiune și că firma în cauză nu avea printre obiectele de activitate acordarea de credite. Totodată, ANPC mai arată că firma olandeză nu figurează în registrele bancare sau de supraveghere financiară din România și Olanda și astfel nu ar fi avut dreptul de a deține creditele aferente persoanelor fizice.

Astfel, consideră ANPC, firma olandeză ar fi încasat fără temei dobânzi de circa 300 de milioane de euro în cei 10 ani în care creditele au fost cesionate. O parte din împrumuturi s-au întors în 2018 în bilanțurile Bancpost – dintre acestea, o parte au rămas în bilanțul băncii când a fost achiziționată de Banca Transilvania, iar o altă parte au fost transferate către Eurobank EFG în Grecia.

ULTIMA ORĂ Guvernul permite privatizarea Loteriei Române CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul permite privatizarea Loteriei Române

Bancpost, dar și alte bănci precum OTP Bank (care a fost, de asemenea, sancționată ulterior de către ANPC) au utilizat cesiunile de credite pentru a reduce bilanțul și pentru a evita, astfel, să constituie rezerve minime obligatorii la BNR la o valoare ridicată. Înainte de criză, Banca Națională cerea băncilor să pună deoparte 40 de cenți la fiecare euro din pasiv, cel mai ridicat nivel din Europa, sume pentru care băncile primeau o dobândă foarte mică în raport cu costul finanțării.

Oficialii Băncii Transilvania comentau, după sancțiunea ANPC, că orice obligații financiare care ar rezulta în urma unui proces nu pot fi imputate băncii din România, existând clauze concrete în acest sens în acordul semnat cu Eurobank pentru preluarea Bancpost.

Puteți citi mai multe despre această speță aici și aici.

viewscnt
Afla mai multe despre
cesiune credite
cesiune credite bancpost
anpc
sanctiune anpc
banca transilvania