Controversatul expert în securitate cibernetică John McAfee, care este urmărit de autoritățile fiscale americane și s-a refugiat la Havana, afirmă că poate ajuta Cuba să evite sancțiunile americane prin crearea unei criptomonede, relatează Reuters.
McAfee, creatorul, în anii 1980, a antivirusului McAfee, a acordat un interviu la bordul yachtului său, în portul Havana, în care a apreciat confidențialitatea dată de monedele digitale. El a mai spus că impozitul pe venit este ilegal și că intenționeză să candideze, din Cuba, pentru nominalizarea sa pentru candidatura la președinția SUA din partea Partidului Libertarian, potrivit News.ro.
”Ar fi ușor de ocolit emabrgoul guvernului american prin utilizarea unui sitsem inteligent de monedă. Așa că am făcut o ofertă oficială de a-i ajuta, gratuit...prin intermediul unui canal privat, pe Twitter”, a spus McAfee, în vârstă de 73 de ani.
Autoritățile din Cuba nu au răspuns, dar guvernul comunist a anunțat la începutul acestei săptămâni că analizează posibilitatea de a folosi o criptomonedă pentru a atenua criza economică care a fost agravată de sancțiunile mai aspre impuse de președintele american Donald Trump.
CITEȘTE ȘI ULTIMĂ ORĂ Vodafone România obține în instanță suspendarea ordinului ANPC privind încetarea majorării prețurilor abonamentelorȚările sancționate de SUA, cum sunt Iranul și Venezuela, au analizat ideea de a folosi o monedă digitală în relațiile comerciale, dar fără să facă ceva concret.
”Nu poți doar să creezi o monedă și să aștepți să zboare. Trebuie să o bazezi pe o tehnologie blockchain adecvată, trebuie să o structurezi astfel încât să răspundă nevilor specifice ale unei țări sau ale unei situații economice”, a spus McAfee.
”În lume există probabil mai puțin de 10 oameni care știu cum să facă asta. Iar eu sunt cu siguranță unul dintre ei”, a mai afirmat acesta.
CITEȘTE ȘI Guvernul schimbă OUG 114 pentru a lansa licitația 5G în telecomMcAfee este însoțit pe yacht de soția sa, de patru câini mari, de doi agenți de securitate și de șapte angajați pentru campania sa din exil pentru nominalizarea de către Partidul Libertarian. El a mai candidat și în 2016, dar s-a plasat pe locul al treilea, la mare distanță de prima poziție.
Din motive ideologice, McAfee nu a mai plătit taxe de opt ani și a fost pus sub acuzare. Serviciul pentru Venituri Interne al SUA a refuzat să comenteze.
Pentru a evita să fie judecat, McAfee a plecat în ianuarie din Statele Unite în Bahamas. A sosit în Cuba acum o lună, suspectând că autoritățile americane încearcă să îl extrădeze din Bahamas.
McAfee are un trecut controversat. A fugit anterior din Belize, unde trăia de mai mulți ani, după ce poliția l-a căutat, în 2012, pentru a-l interoga în legătură cu moartea unui vecin. A cunoscut-o pe soția lui atunci când aceasta l-a abordat ca prostituată, în timp ce el se ascundea de autorități, iar anul trecut a afirmat pe Twitter că este tatăl a 47 de copii.
CITEȘTE ȘI Lista candidaților la conducerea BNR. Isărescu și Georgescu nu au competițieExpertul în securitate cibernetică a spus că speră ca viza sa de vizitator în Cuba să fie prelungită pe termen nedefinit, el încălcând interdicția americană aplicată luna trecut vaselor de agrement, precum și restricțiile de călătorie.
McAfee intenționează să se folosească de rețelele de socializare, el având 1 milion de urmăritori pe Twitter, pentru a-și face campanie pentru nominalizarea de către Partidul Libertarian. Mii de voluntari vor face campanie purtând măști cu chipul său, în Statele Unite și în străinătate.
El consideră că nu va fi extrădat din Cuba, atât această țară cât și SUA având o istorie de cazuri în care au acordat refugiu unor persoane dorite de celălalt stat pentru delicte cu tentă politică, potrivit avocatului Pedro Freyre.
Cu toate acestea, cooperarea în acest domeniu s-a îmbunătățit din 2014, iar Cuba a extrădat anul trecut un cetățean american acuzat că și-a ucis iubita.
Guvernul cubanez și Departamentul de Justiție al SUS nu au răspuns solicitărilor de comentarii.