Ministrul de Interne, Marco Minniti, a lansat duminică după-amiază un apel către țările europene, pentru a-și deschide porturile în fața ambarcațiunilor cu migranți, în timp ce presiunea a devenit în ultimele săptămâni insuportabilă pentu autoritățile din Peninsulă. Acest apel are loc înainte de negocierile cu Franța și Germania, în încercarea de a găsi o soluție la criza migratorie care vizează acum Italia, transmite France Presse.
Marco Minniti urmează să se întâlnească în această seară cu omologii săi la Paris, unde miniștrii vor pregăti summitul european care va avea loc săptămâna viitoare la Tallinn, scrie News.ro.
”Suntem sub o presiune imensă”, a declarat ministrul italian într-un interviu pentru Il Messaggero.
CITEȘTE ȘI Martin Schulz o atacă pe Angela Merkel, pentru că nu este prea dură cu președintele Donald TrumpÎn Italia, numărul migranților a crescut cu 19% prin comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, iar Roma a amenințat că-și va închide porturile în fața ambarcațiunilor organizațiilor nonguvernamentale care salvează migranți din largul Libiei.
De asemenea, politicienii italieni au insistat asupra tăierii finanțării europene pentru țările care refuză să dea dovadă de solidaritate în fața crizei migranților din Marea Mediterană.
”Sunt ambarcațiuni ale unor organizații nonguvernamentale, sunt bărcile Sophia și Frontex, sunt navele pazei de coastă a Italiei care salvează migranți din Mediterană. Toate aceste ambarcațiuni navighează sub diferite pavilioane europene, dar singurele porturi care acceptă refugiați sunt cele italiene, ceva nu este în regulă. Aceasta este problema arzătoare a întrebării”, a declarat Minniti.
Ministrul de Interne se declară proeuropean, dar susține că ambarcațiunile cu migranți trebuie să se îndrepte și spre alte porturi din țările UE.
”Aș fi mândru dacă chiar și un vas, în loc să vină în Italia, s-ar îndrepta spre alt port din Europa. Asta nu ar rezolva problema Italiei, dar ar fi un semnal uriaș de sprijin”, a declarat Marco Minniti.
Peste 83.000 de migranți au fost salvați de la începutul acestui an în timp ce încercau să traverseze Marea Mediterană și au debarcat în porturile Italiei, potrivit Națiunilor Unite.
De asemenea, alți 2.160 de migranți s-au înecat de la începutul anului în timp ce încercau să traverseze periculoasa rută Libia-Italia.
Crucea Roșie a avertizat că situația devină una critică în centrele de primire a migranților, care au ajuns să fie supraaglomerate în Italia.
Înainte de întâlnirea cu omologii germani și francezi, planurile ministrului au fost întâmpinate cu dispreț de către politicienii de dreapta de la Roma.
”Încercarea de a implica Europa, căruia în mod clar nu-i pasă, este patetică”, a declarat președintele grupului senatorial al Forza Italia, Paolo Romani.
De asemenea, acesta a cerut închiderea imediată a porturilor din Peninsulă.
Minniti va susține o încercare de a muta procesul de înregistrare a azilanților din Italia în Libia, precum și pentru o rută singură pentru azilanții care merită protecție în Europa.
”Trebuie să facem o distincție între cei care au dreptul la protecție umanitară și cei care nu au, înainte ca aceștia să navigheze Mediterana. Și, pe baza deciziei făcute de UNHCR, noi trebuie să asigurăm plecarea acestora spre Europa, în timp ce migranții economici sunt repatriați în mod voluntar în țările lor de origine”, a precizat ministrul de Interne.
Presa italiană susține că ministrul ar putea să ceară redactarea unui cod de conduită pentru ambarcațiunile umanitare ale organizațiilor nonguvernamentale, care ar putea să fie confiscate dacă nu respectă regulile UE.
Roma ar dori ca un centru de comandă maritimă să gestioneze toate operațiunile de salvare din Grecia până în Libia și Spania.
O asemenea comandă ar împrăștia migranții către toate țările europene care au acces la Marea Mediterană.
De asemenea, guvernanții italieni insistă asupra extinderii programului de relocare a refugiaților, care este limitat la azilanți din Eritreea și Siria.
În ultimii doi ani, doar 5.001 solicitanți de azil au fost relocați în 18 țări europene din Italia. Asta înseamnă 14% din ținta de 34.953 de migranți fixată de către Bruxelles.