Multe produse din străinătate care ajung în România se vând pentru că sunt din segmentul cel mai ieftin, dar, astfel, populația este otrăvită și producătorul român omorât, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, cu prilejul vizitei la "Târgul de Crăciun".
"Am să fac tot ce este posibil să promovez produsele românești, pe de o parte, iar pe de altă parte să asigur o protecție corespunzătoare producătorului și consumatorului român pentru că, din păcate, multe produse care ajung în România se vând pentru că ajung din segmentul cel mai ieftin și efectiv otrăvim populația și omorâm producătorul român. Repet: orice guvern are datoria să își apere și producătorul și consumatorul. Din cauza aceasta cred că nu am făcut suficient până acum și eu vă promit că voi face tot ce îmi stă în putință pentru a ajuta românul să consume cât mai multe produse românești", a spus Achim Irimescu.
Ministrul Agriculturii a afirmat că va reintroduce controlul la frontieră pentru reziduurile de pesticide, de produse chimice, pe considerentul că în cazul multor produse din ''gama de jos" care ajung pe piața românească sunt utilizate pesticide interzise pe piața europeană.
Achim Irimescu nu a dorit să nominalizeze țări de unde ar putea proveni produse pentru care sunt utilizate pesticide interzise în UE, dar a amintit cazul de acum câțiva ani al unor transporturi de grapefruit din Turcia.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) găzduiește "Târgul de Crăciun' în perioada 18 - 20 decembrie, eveniment în cadrul căruia vizitatorii vor putea găsi produse alimentare de calitate, cum sunt cele tradiționale atestate sau cele realizate după rețete consacrate, a anunțat, miercuri, ministerul de resort.
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a deschis oficial târgul vineri, la ora 10,30, a făcut un tur al expozanților și a înmânat noi atestate de produse tradiționale/consacrate din partea MADR, dar și diplome de participare.
Cei care au primit atestate din partea MADR sunt: Întreprinderea familială Paliștan I. Mihai, județul Bacău, respectiv un atestat produs tradițional - păstrăv afumat în hârzob de brad - și societatea Raitar, județul Suceava - două atestate produse rețetă consacrată: mușchi file afumat și jambon afumat fără os.
La expoziție sunt prezenți producători de fructe și legume, miere, dar și cei de palincă și vin. Printre produsele care încântă vizitatorii târgului se numără "Magiunul de prune de Topoloveni', produs care beneficiază de certificare de calitate europeană "Indicație Geografică Protejată - IGP'.
În târg este amenajată o secțiune dedicată meșterilor populari, care vor expune măști tradiționale, instrumente populare, iconografie, obiecte obținute prin prelucrarea lemnului și a hârtiei, costume populare și păpuși cu motive populare.
"Târgul de Crăciun' are loc în curtea MADR, în intervalul orar 09:00 - 17:00.
Sursa: Agerpres