Începând cu 2016, avantajele fiscale ale persoanelor fizice autorizate (PFA) sunt mult diminuate, practic costul cu derularea unui contract de prestări servicii cu PFA se apropie din ce în ce mai mult de costul cu un angajat, apreciază Adecco România.
Intrarea în vigoare a noilor criterii de încadrarea activităților independente, din 2016, precum și a contribuției obligatorie la pensie de 10,5% la venitul net efectiv realizat va diminua avantajele PFA.
“Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal, este foarte important să avem o privire clară asupra impactului pe care aceste modificări le vor avea atât pentru PFA, cât și pentru angajatori. Pe lângă cele care îi vizează exclusiv pe cei care desfășoară activități independente, și companiile care colaborează cu persoane fizice autorizate trebuie să înțeleagă și să respecte noile reglementări. De exemplu, pentru colaboratorii PFA care nu îndeplinesc cel puțin 4 din cele 7 criterii nou introduse în Codul Fiscal, companiile au două variante: fie aceștia devin angajații companiei și au statut de salariați, fie se încheie colaborarea cu aceștia. În caz contrar, în eventualitatea unor controale se vor aplica amenzi, conform legislației în vigoare”, a declarat Florin Godean, country manager Adecco România, liderul furnizorilor de soluții HR.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Modificări fiscale pentru PFA
Potrivit noului Cod Fiscal, din 2016, contribuția de asigurări sociale (CAS) devine obligatorie pentru toate PFA. Astfel, se elimină excepția care stabilește că persoanele fizice autorizate nu datorează CAS pentru venituri dacă mai realizează și venituri din salarii. În plus, se elimină și posibilitatea de alegere a venitului asigurat la sistemul public de pensii. Drept pentru care, CAS, în procent de 10,5% sau 26,3%, conform opțiunii PFA, se va plăti la venitul net efectiv realizat - adică diferența dintre venituri și cheltuieli, și nu ca în prezent, la o bază aleasă de PFA, dar nu la mai puțin de 35% din salariul mediu brut lunar. Opțiunea privind cota de CAS, odată exercitată, nu mai poate fi modificată decât în anul următor.
PFA la cost de angajat
Prin urmare, începând cu 2016, avantajele fiscale ale persoanelor fizice autorizate sunt mult diminuate. Practic costul cu derularea unui contract de prestări servicii cu PFA se apropie din ce în ce mai mult de costul cu un angajat. Mai mult, datorită unor criterii clare de încadrare în activitatea independentă, organelor fiscale le va fi mult mai ușor să reclasifice un contract de prestări servicii cu PFA într-un contract individual de muncă, dacă nu sunt îndeplinite criteriile legislative.
Principala consecință ce decurge din această reclasificare este aplicarea taxelor și impozitelor aferente unui contract de muncă, beneficiarul și prestatorul fiind ținuți în solidar la plata acestora.