Iohannis: România putea valorifica mai bine beneficiile ce decurg din statutul de membru UE

Iohannis: România putea valorifica mai bine beneficiile ce decurg din statutul de membru UE
scris 1 nov 2016

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, cu ocazia aniversării a 25 de ani de parteneriat între Banca Mondială și România, că țara noastră a beneficiat de sprijinul instituției în dezvoltarea multor programe de modernizare, însă există domenii unde resursele puteau fi valorificate mai bine, precum cel al finanțării internaționale și europene.

"Banca Mondială a fost alături de România încă din perioada de tranziție la o economie de piață, a susținut eforturile noastre de aderare la Uniunea Europeană, dar și agenda post-aderare și cea de convergență", a spus președintele, adăugând că o parte a succeselor României se datorează și "colaborării fructuoase" pe care am avut-o cu Banca Mondială, conform News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Iohannis a spus că România a trecut prin multe transformări în ultimii 25 de ani, fiind făcute eforturi de modernizare care au permis și creșterea economiei.

"România este acum o democrație consolidată, fiind o sursă de stabilitate într-o regiune cu provocări complexe. Suntem un partener credibil, angajat în susținerea statului de drept, în apărarea libertăților fundamentale și în promovarea economiei de piață", a spus Iohannis.

Președintele a atras însă atenția și asupra unor "domenii cu performanțe slabe și procese nefinalizate".

Canada anunță ridicarea vizelor pentru români și bulgari începând cu decembrie 2017 CITEȘTE ȘI Canada anunță ridicarea vizelor pentru români și bulgari începând cu decembrie 2017

"Puteam să valorificăm mai bine până la acest moment beneficiile ce decurg din statutul de membru al Uniunii Europene. Puteam să utilizăm mai bine asistența pe care instituții internaționale, precum Banca Mondială, ne-au furnizat-o. (...) În ultimii ani, multe instituții publice din România au beneficiat de programele Băncii Mondiale, care au contribuit la crearea unei administrații publice moderne. De altfel, reforma administrației publice, precum și îmbunătățirea administrării fiscale, sunt capitole importante în prioritățile noastre", a explicat el.

Șeful statului a reiterat că România are nevoie de o administrație eficientă, care să răspundă "pe deplin" nevoilor cetățenilor.

"Doar o Românie mai echitabilă și mai prosperă pentru toți românii poate fi o Românie mai puternică la nivel european și global. Mai mult decât atât, sectoare esențiale precum educația și sănătatea, reprezintă nucleul unei Românii mai performante", a mai spus președintele, salutând și contribuția Băncii Mondiale în acest domeniu.

Iohannis a menționat că, prin colaborarea cu Banca Mondială, au fost beneficii și în lupta anticorupție.

"Mă bucură faptul că, de-a lungul acestor ani, am devenit un exemplu pentru alte țări în promovarea unor reforme, inclusiv în lupta anticorupție, iar Banca a preluat aceste experiențe de implementare pentru a le disemina în alte state. Închei exprimându-mi speranța că implicarea Băncii Mondiale în România va continua prin dezvoltarea de noi proiecte de succes, astfel încât rezultatele parteneriatului nostru să fie un model pentru alte țări în promovarea reformelor", a conchis președintele.

viewscnt
Afla mai multe despre
klaus iohannis
ue