Nimeni nu știe ce se va întâmpla cu cele 4,3 milioane de smartphone-uri Galaxy Note 7 rechemate de Samsung Electronics din cauza bateriilor care explodează, iar Greenpeace a avertizat luni compania să nu le arunce pur și simplu, pentru că poate provoca ”un dezastru ecologic”, relatează MarketWatch.
Samsung nu a anunțat public ce va face cu telefoanele, cu excepția faptului că nu vor fi reparate sau refolosite, scrie News.ro.
”Avem o procedură pentru a elimina telefoanele respective”, a anunțat recent Samsung.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Reprezentanții companiei sud-coreene nu au comentat luni.
Greenpeace a cerut Samsung să găsească noi modalități de reciclare a cantității uriașe de metale și elemente rare din interiorul telefoanelor și să fie transparentă în privința metodelor folosite.
Circa 50 de elemente intră în componența dispozitivelor Note 7 și numai 12 pot fi refolosite, din cauza metodelor ineficiente de reciclare.
Potrivit cercetătorilor germani de la Oeko-Institut, cele 4,3 milioane de telefoane Note 7 care au fost produse conțin peste 20 de tone de cobalt, peste o tonă de tungsten, o tonă de argint, 100 kilograme de aur și între 20 și 60 de kilograme de paladiu, a arătat Greenpeace.
CITEȘTE ȘI Google Chrome devine mai rapid cu 15%”Aceste materiale pot fi recuperate, dar vor ajunge în schimb să afecteze mediul, dacă Samsung nu le va refolosi”, se arată într-un comunicat al organizației de protecție a mediului.
O problemă majoră pentru reciclare este chiar bateria, care în cazul modelului Note 7 este lipită de aparat. Din acest motiv, reciclatorii trebuie să desprindă cu grijă din dispozitiv bateria care riscă să explodeze, unul dintre ingineri comparând operațiunea cu ”o operație pe creierul unui pacient care ar putea lua foc”.
Dacă bateriile ar fi putut și înlocuite, procesul de reciclare ar fi fost ușurat considerabil și nu ar mai fi fost necesară rechemarea telefoanelor.
”Toți producătorii de electronice și smartphone-uri ar trebui să învețe din acest incident și să proiecteze produse care pot fi reparate cu ușurință, reciclate sau refolosite”, a spus Elizabeth Jardim, din partea Greenpeace SUA.