Întoarcere la 180 de grade pe piața asigurărilor: firmele au făcut profit din RCA, în timp ce mult vânatul CASCO le-a adus pierderi

Întoarcere la 180 de grade pe piața asigurărilor: firmele au făcut profit din RCA, în timp ce mult vânatul CASCO le-a adus pierderi
scris 25 sep 2017

Rata combinată a daunei pe segmentul RCA, indicator calculat ca raport între primele brute subscrise (venituri) și totalul cheltuielilor (daune achitate+cheltuieli administrative), era de sub 99% la finele primului semestru al acestui an, arată datele agregate de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Acest lucru înseamnă că, în pofida declarațiilor venite dinspre reprezentanții pieței, RCA a fost profitabil spre deosebire, de exemplu, de mult vânata asigurare CASCO, unde rata combinată a daunei se apropia de 104%.

Înainte să fie prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În traducere, la fiecare 100 de lei încasați din RCA, asigurătorii rămân cu un profit de aproximativ 1 leu, în timp ce pentru 100 de lei încasați din CASCO aceleași firme pierd aproape 4 lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Chiar și fără a pune la socoteală cheltuielile administrative, adică raportat exclusiv la daunele plătite, RCA a adus profit mai mare decât CASCO. Rata daunei simplă (raportul dintre primele încasate și daunele achitate) a fost de 72% pe CASCO și doar puțin peste 70% pe RCA.

CONFIRMARE Conducerea BCR Asigurări de Viață, al doilea jucător pe piață, înlocuită de un austriac CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Conducerea BCR Asigurări de Viață, al doilea jucător pe piață, înlocuită de un austriac

Cea mai profitabilă linie de asigurare, dintre cele care contează ca pondere în total, rămâne cea a asigurărilor de tip property (incendiu și calamitate naturală), unde rata combinată a daunei a fost de sub 62%, adică firmele de asigurare au rămas cu 38 de lei din fiecare 100 de lei încasați.

Una dintre explicațiile pentru care RCA a devenit profitabilă, la nivel de piață, situație care se întâlnește în general pe piața locală doar pe perioade foarte scurte, ar putea fi faptul că majoritatea polițelor s-au dus către două firme ale căror cheltuieli administrative sunt cu mult mai mici decât media din piață.

Este vorba despre Euroins și City Insurance, care, potrivit datelor ASF, ar avea cheltuieli administrative de sub 20%, în condițiile în care norma RCA, contestată vehement de firmele de asigurare parte din grupuri importante, limitează aceste cheltuieli la 25%.

Euroins și City își bazează activitatea pe relația cu brokerii, oferind comisioane substanțiale, dar nefiind nevoite să întrețină un aparat propriu de vânzare.

Potrivit unui comunicat transmis la începutul acestui an de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSAR), cele două firme aveau un număr de angajați cu 30-40% sub media pieței și la mai puțin de jumătate față de companiile mari ca Omniasig, Asirom sau Allianz Țiriac.

Fiscul românesc pune tunurile pe șefii NATO. Le pregătește formulare pentru taxe și impozite CITEȘTE ȘI Fiscul românesc pune tunurile pe șefii NATO. Le pregătește formulare pentru taxe și impozite

Pe de altă parte, serviciile oferite de cele două firme au de suferit. Așa cum a mai arătat Profit.ro, City Insurance este cea mai reclamată firmă de asigurări din România. Și Euroins a avut de-a lungul timpului probleme serioase cu administrarea și plata dosarelor de daună, generate tocmai de subcalibrarea rețelei de specialiști în daune sau de numărul mic de oameni care lucrează în call center.

La finele primelor șase luni ale acestui an, numărul contractelor RCA valide în România se apropia de 5,7 milioane, adică aproximativ jumătate din cele 11,6 milioane de contracte existente în total, după cum Profit.ro a arătat în exclusivitate. 

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
rca