EXCLUSIV Blocaj în piața asigurărilor: firmele nu mai pot schimba prețurile RCA

EXCLUSIV Blocaj în piața asigurărilor: firmele nu mai pot schimba prețurile RCA
Şerban Buşcu
Şerban Buşcu
scris 12 sep 2017

În acest moment, societățile de asigurare din România se află în imposibilitatea tehnică de a modifica tarifele practicate pentru RCA, linia de asigurare care le aduce cel puțin 50% din venituri. Această situație este generată de modificarea legislației în domeniu, concomitent cu apariția unor neconcordanțe între Legea RCA și norma emisă de ASF în completarea actului legislativ. 

Înainte de a fi publicată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Urmărește-ne și pe Google News
Proprietarii firmelor cu flote de transport apasă pedala afacerilor, soluțiile digitale permit dezvoltarea business-ului CITEȘTE ȘI Proprietarii firmelor cu flote de transport apasă pedala afacerilor, soluțiile digitale permit dezvoltarea business-ului

Potrivit normei de aplicare a Legii RCA, formulele de calcul utilizate de firmele de asigurare la stabilirea tarifelor trebuie să fie avizate de un actuar agreeat de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Până în acest moment, au confirmat pentru Profit.ro surse din zone diferite, un singur actuar și-a depus dosarul pentru a fi inclus pe lista ASF. În aceste condiții, societățile de asigurare, unele dintre ele deja notificate la ASF cu intenția de a schimba tarifele, nu pot face nicio mișcare fără să riște să fie sancționate.

Motivele pentru care actuarii ezită să se înscrie pe lista ASF sunt mai multe, conform mai multor specialiști în domeniu.

EXCLUSIV Liderii pieței asigurărilor schimbă prețurile RCA. Urmează ieftiniri. De când se vor aplica noile tarife CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Liderii pieței asigurărilor schimbă prețurile RCA. Urmează ieftiniri. De când se vor aplica noile tarife

Pentru unii dintre ei pur și simplu încă nu este clar ce documente trebuie să depună pentru avizare, în timp ce alții nu dețin calificările impuse de ASF, având în vedere că norma este extrem de strictă din acest punct de vedere.

Meseria de actuar este una dintre cele mai specializate din România, numărul celor care o practică având calificările necesare fiind de sub 200, la nivelul anului trecut.

O a treia categorie, însă, invocă faptul că norma RCA ar veni în cotradicție cu legea pe care trebuie să o completeze, motiv pentru care procedura de includere pe lista de actuari agreeați ar putea fi consderată, la un moment dat, ilegală.

Concret, conținutul normei 20 a ASF, din perspectiva limitărilor pe care le impune firmelor de asigurare, este cu mult mai strict decât legea în sine.

În opinia juriștilor contactați de Profit.ro, aceasta chiar ar excede prevederile legii, motiv pentru care este ilegală.

“Legea 132 nu precizează nicăieri că formulele de calcul al tarifelor trebuie avizate de actuari agreeați de ASF, deși norma vine cu această precizare. Dar asta nu înseamnă nimic, este apă de ploaie comparative cu contradicția care apare între mai multe dintre pervederile normei și coținutul articolului 42 din legea 132/2017. Acest articol spune cât se poate de clar că ASF nu poate interveni asupra tarifelor și nici nu poate cere companiilor să notifice sau să justifice felul în care își construiesc prețurile. Mai clar de atât nu cred că se poate. Ori norma are o groază de impuneri în acest sens, de la avizarea formulelor despre care vorbeam până la solicitarea de trimitere a unui plan de afaceri pentru nu mai puțin de cinci ani”, arată directorul juridic al uneia dintre societățile de asigurări din România.

VIDEO Italia experimentează „opțiunea nucleară”: să dea vize UE pentru 200.000 de emigranți și să îi trimită înspre nord CITEȘTE ȘI VIDEO Italia experimentează „opțiunea nucleară”: să dea vize UE pentru 200.000 de emigranți și să îi trimită înspre nord

Articolul 42 din Legea 132/2017: “A.S.F. poate solicita asigurătorilor să notifice în prealabil majorarea tarifelor sau să supună aprobării sale prealabile majorarea acestora numai în cazul introducerii unui sistem național general de control al prețurilor, conform reglementărilor europene”.

Pe de altă parte, fără a emite o poziție oficială, surse din ASF au explicat, pentru Profit.ro, că legea 132/2017 nu este singurul act normativ care reglementează activitatea ASF. De exemplu, au arătat sursele, Legea 237/2015 privind autorizarea și supravegherea activității de asigurare ar da ASF posibilitatea de a solicita firmelor de asigurare să notifice tarifele.

De asemenea, deși Legea 132 nu prevede ca actuarii să fie agreați de ASF, actul nici nu interzice impunerea unei astfel de prevederi, prin norme.

În orice caz, până în acest moment nicio organizație a pieței asigurărilor și nici o firmă care activează în domeniu nu a contestat în contencios administrativ prevederile normei RCA, care își face efectele și care a dus la apariția actualului blocaj fără precedent.

În ceea ce privește  perioada pe care s-ar putea întinde starea de blocaj, părerile sunt împărțite. Majoritatea celor contactați de Profit.ro, persoane din companiile de asigurare, din actuariat sau chiar din ASF, consideră că va putea fi găsită o soluție până cel târziu la finalul lunii noiembrie.

Există, totuși, și voci care susțin că neconcordanțele dintre Legea RCA și norma concepută de ASF pentru a o aplica vor afecta piața asigurărilor pe termen lung și nu numai din perspectiva avizării prețurilor pentru RCA.    

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
rca
pret rca