ING Bank a venit cu o linie de credit instant pentru persoanele juridice cu cifra de afaceri de până la 9 milioane de lei. Clienții băncii au nevoie doar de buletin și pot obține aprobarea și punerea la dispoziție a unei sume de până la 350.000 de lei în doar câteva minute, potrivit oficialilor băncii.
În mod uzual, procesul de acordare a unui credit durează o săptămână, până la 10 zile, spune Maria Cenușă, oficial ING Bank, responsabil cu linia de afaceri dedicată micro-companiilor. “Cu orice document solicitat clientului introduc o posibilitate de eroare de 30%”, spune ea.
Banca a redus perioada de acordare la câteva minute, în funcție de disponibilitatea bazelor de date.
“Clientul primește răspunsul de credit pe loc. Și dacă creditul este aprobat, atunci are imediat și banii în cont”, explică Cenușă.
“Este un proces automat. Suntem conectați la mai multe baze de date, cum ar fi cele ale Biroului de Credit, Centrala Riscului de Credit, Registrul Comerțului, ANAF (…) Modelul de rating este același cu cel de la produsele de creditare curente”, spune Maria Cenușă.
Oferta se adresează firmelor cu cel puțin 2 ani de activitate și o cifră de afaceri de peste 100.000 de lei, dar sub 9 milioane de lei.
Linia de credit acordată este între 35.000 de lei și 350.000 de lei, în funcție de bonitatea și mărimea firmei. După 6 luni, linia de credit poate crește automat cu 20%.
Costul total variază între 5 și 10%, în funcție de bonitatea clientului. Banca solicită un comision de acordare de 1% și mai cere și un comision de administrare, în funcție de client, dar nu solicită comision pentru neutilizarea liniei.
Linia de credit nu implică garanții reale, fiind garantată cu ipotecă asupra conturilor la ING și garanția personală a acționarului (fideiusiune).
În cazul clienților noi e nevoie tot de o singură vizită la bancă, dar banii nu pot fi acordați pe loc, din cauza solicitărilor de conformitate, aceștia fiind puși la dispoziție ulterior.
Banca a derulat deja un program pilot în care a acordat 10 credite instant și reacția clienților a fost una foarte bună, spune Cenușă.
“Clienții vor produse instant și online. E evident în zona de retail, dar nu e foarte diferit nici la persoane juridice (…) Cel mai important e să-i oferim antreprenorului timp”, explică Bogdan Boteanu, director general adjunct ING.
Boteanu spune că ING plănuiește să adauge și alte module platformei.
ING a intrat în 2012 pe piața creditelor pentru IMM, mai târziu decât restul băncilor, care au și avut de suferit de pe urma creditării acestei categorii, cu o rată a creditelor neperformante de circa 50% în timpul crizei.