Cifra de afaceri a sectorului de software și servicii IT a crescut cu 21% în 2015, la 3,08 miliarde de euro, pe fondul avansului exporturilor, conform studiului “Software and IT Services in Romania” lansat de Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS).
Industria de software depășeste astfel previziunile de creștere anunțate în ediția anterioară a studiului ANIS, estimate la aproximativ 14%.
În 2014, afacerile firmelor din domeniul software și servicii IT au crescut cu 13% față de 2013.
Tendința de creștere este în continuare susținută, prognoza pentru acest an fiind de peste 17%, ceea ce va ridica cifra de afaceri a industriei la 3,6 miliarde de euro.
Prognoza de creștere medie anuală pentru următorii 5 ani este de 15%, de asemenea în creștere față de estimarea de 11% comunicată în 2015. Astfel, piața de profitl va atinge 5,5 miliarde de euro în 2019.
Exportul de software și servicii IT a ajuns anul trecut la 2,09 miliarde de euro, cu peste 31% mai mult față de 2014, reprezentând 67% din cifra de afaceri a sectorului, de la 65% în 2014.
Estimările arată că în acest an valoarea exporturilor va ajunge la 2,5 miliarde de euro, ceea ce reprezintă mai mult decât dublul valorii înregistrate în urmă cu 4 ani.
CITEȘTE ȘI ANIS: Dacă ar exista suficienți specialiști IT, avansul industriei de software s-ar dubla în următorii 3 aniÎn ceea ce privește piața internă, care reprezintă aproximativ 33% din veniturile totale ale sectorului, aceasta a înregistrat un avans timid față de anul precedent, de aproximativ 4%, atingând 991 milioane de euro.
Analiza evoluției pieței interne arată ca estimarea de creștere este de aproximativ 4,6% pentru anul în curs, ceea ce reprezintă manifestarea unui consum încă scăzut de tehnologie, mai ales în comparație cu potențialul și nevoile estimate, atât în domeniul public, cât și în cel privat.
Studiul „Software and IT Services in Romania 2016” este un proiect finanțat de ANIS și realizat de Pierre Audoin Consultants (PAC) și se află la a treia ediție.
CITEȘTE ȘI ANIS: Investițiile companiilor în achiziții de software sunt estimate să crească cu 10% până în 2018După cifra de afaceri din 2014, primii 15 jucători în domeniul software, servicii și soluții IT sunt Oracle Romania, IBM Romania, HP GEBOC, Bitdefender, Siveco, Expert One Research, HP Romania, Microsoft Romania, Teamnet Business Services, SAP Romania, Romsys, Software Scope, Endava, Atos IT și S&T Romania, conform datelor Ministerului Finanțelor Publice.
De asemenea, companii importante în acest domeniu sunt Total Soft, Stefanini, Luxoft Romania, Softvision, Ubisoft, Gameloft Romania, Electronic Arts și Metro Systems Romania.
Înființată în anul 1998, ANIS reprezintă interesele companiilor IT românești și sprijină dezvoltarea industriei locale de software și servicii, creșterea atât a companiilor implicate în proiecte de externalizare, cât și a celor care generează proprietate intelectuală, prin crearea de produse.
ANIS are peste 120 membri, companii cu capital românesc sau străin, mici sau multinaționale, cu mai mult de 20.000 angajați.
Anul trecut, afacerile membrilor asociației a depășit 1,2 miliarde de euro.
Înființată în 1976, Pierre Audoin Consultants (PAC) este parte a CXP Group, cea mai importantă firma europeană de cercetare și consultanță pentru industria de software, servicii IT și transformare digitală.