Google a prezentat miercuri seara, în cadrul evenimentului anual Google I/O dedicat dezvoltatorilor, Google Assistant și Google Home două produse care lucrează împreună pentru a crea un asistent virtual util în cât mai multe situații.
Google Assistant este un upgrade la Google Now, asistentul disponibil până acum utilizatorilor de Android, ce va fi folosit de diverse produse Google pentru a oferi informații utile.
Acesta răspunde la comenzi vocale și pare a fi capabil capabil să participe la o conversație în care anumite părți ale vorbirii sunt subînțelese. De exemplu, o primă întrebare poate fi ”în ce an este născut Elon Musk?”, urmată de ”ce companii deține el?”. Noul asistent înțelege că și în al doilea caz este vorba tot de Elon Musk.
Google Assistant folosește inteligența artificială pentru a înțelege întrebările și task-urile la care este supus și folosește vasta bază de informații Google pentru a oferi informații relevante.
Al doilea produs anunțat de Google miercuri seara este Google Home, un speaker care funcționează ca o interfață între utilizator și Google Assistant.
Funcționalitatea lui Google Home este împărțită în trei domenii: entertainment, task management și furnizor de informații. Toate acestea sunt accesate pe baza comenzilor vocale.
Prima categorie, cea de entertainment, este responsabilă de redarea de muzică și filme de pe internet. Conținutul video poate fi redata pe televizor prin intermediul Google Cast.
Google Home folosește informațiile cunoscute de Google Home pentru a se transforma într-un asistent capabil să ajute în rezolvarea anumitor sarcini. În funcție de programul introdus în aplicația Calendar de pe telefon sau tabletă, se pot face reprogramări ale anumitor întâlniri sau sugestii de plecare la o anumită oră spre destinație, în funcție de traficul de pe ruta folosită de obicei.
De asemenea, tot la categoria task-uri intră comunicarea cu diverse aparate casnice inteligente. Printr-o comandă dată lui Google Home, de exemplu, se poate opri alarma sau regla temperatura termostatului.
În fine, tot folosindu-se de Google Assistant, Google Home poate răspunde la o mulțime de întrebări, furnizând răspunsuri cu ajutorul imensei baze de informații indexate de Google.
Google Home poate funcționa ca o rețea de dispozitive, prin conectarea la router-ul din casă. Dacă se montează câte un Google Home în fiecare cameră, se poate comanda device-ului din bucătărie să oprească lumina în dormitor.
Google Home va fi unul din primele dispozitive ce va folosi Google Assistant și va fi lansat ”mai târziu, anul acesta”. Cel mai probabil, va fi comercializat în magazinul online Google, care nu este disponibil, deocamdată, în România.