Încrederea consumatorilor români a continuat să scadă în prima lună din 2019. Au scăzut și așteptările privind vânzările din sectorul retail, precum și sectorul construcțiilor. Industria se menține pe o tendință ușor pozitivă, însă datele privind creșterea economică la nivelul Uniunii Europene, principalul partenere comercial, arată o răcire evidentă.
Indicatorul sentimentului general al economiei (ESI), publicat de Eurostat, arată o evoluție mixtă în ianuarie pentru România. Acesta a crescut ușor, dar este departe față de maximele atinse în 2017. Totodată, la nivelul UE indicatorul a marcat a șasea lună de deteriorare consecutivă.
Încrederea în economie este bine corelată cu evoluția datelor privind creșterea economică. Estimările preliminare ale Eurostat pentru evoluția PIB în trimestrul 4 din anul trecut arată o creștere trimestrială de doar 0,3% la nivelul UE. Față de anul anterior, creșterea în T4 a scăzut la 1,5%, față de 1,8% în T3 și 2,2% în T4. De asemenea, creșterea anuală a încetinit de la 2,4% la 1,9%.
„Cererea externă rămâne o frână pentru creșterea economică a Românie în 2019”, notează ING Bank. „Pe frontul intern, măsurile fiscale adoptate în decembrie 2019 vor avea, cel mai probabil, efecte negative asupra investițiilor private și a înființării unor noi locuri de muncă, în timp ce alegerile viitoare vor ține incertitudinile la un nivel ridicat”, adaugă analiștii, care remarcă și că în aceste condiții economia României arată un nivel surprinzător de reziliență, dar că se așteaptă, totuși la scăderea ritmului de creștere în acest an.
După nivelurile record atinse în 2017, încrederea consumatorilor români a scăzut pe parcursul anului trecut, cu o ușoară revenire în toamnă, care însă n-a ținut.
Consumatorii raportează o deteriorare a situației financiare și a condițiilor economice, precum și perspective mai proaste pentru piața muncii, dar perspectivă mai bună pentru creșterea economisirii.
În contrapartidă, retailul arată o scădere a încrederii în ianuarie față de decembrie, în condițiile în care consumul a fost principalul factor care a contribuit la creșterea economică în ultimii trei ani.
Vești mai bune vin din sectorul serviciilor, unde încrederea a crescut pentru a treia lună consecutiv, și din industrie (care are cea mai mare pondere în ESI), care a raportat o creștere ușoară față de decembrie. Pe de altă parte, același indicator la nivelul UE a înregistrat un nou declin și e într-o scădere relativ abruptă în ultimele 7 luni.
Comisia de Prognoză estimează o creștere economică de 5,5% în acest an, chiar mai mare decât cea de anul trecut de 4,5% (tot estimare), date care vor sta la baza bugetului de stat. Analiștii din bănci sunt mai pesimiști. ING estimează o creștere de 4%, BCR una de 3,4% și UniCredit de 3%.