Guvernul a decis, vineri, reducerea pragului minim de investiții de la 3 milioane la 1 milion de euro, echivalent în lei, pentru firmele care vor să acceseze schema de ajutor de stat administrată de Ministerul Finanțelor pentru încurajarea investițiilor. Este pentru a doua oară în acest an când plafonul minim de investiții este redus semnificativ, după ce în iunie pragul fusese redus de la 10 la 3 milioane de euro.
Executivul a modificat totodată legislația ajutorului de stat, astfel încât proiectele care sunt depuse în termen și îndeplinesc condițiile de eligibilitate, dar nu mai prind fonduri disponibile, să primească bani la o eventuală suplimentare în cursul aceluiași an sau la deschiderea bugetului pentru anul următor.
Atât premierul Dăncilă, cât și ministrul Finanțelor susțineau atunci că, astfel, tot mai multe firme cu capital românesc se vor putea califica pentru schema ajutorului de stat.
Acum, Executivul a invocat același argument pentru reducerea pragului minim de investiții de la 3 milioane de euro la 1 milion de euro.
Prin același act normativ a fost modificată legislația ajutorului de stat, astfel încât proiectele care sunt depuse în termen și îndeplinesc condițiile de eligibilitate, dar nu mai "prind" fonduri disponibile, să primească bani la o eventuală suplimentare în cursul aceluiași an sau la deschiderea bugetului pentru anul următor.
"În urma verificării cererilor de acord pentru finanțare depuse, s-a constatat că există proiecte de investiții de dimensiuni mari, care pot aduce o contribuție susținută la dezvoltarea regională, dar care, conform prevederilor actuale (ale H.G. nr. 807/2014, n.r.), nu pot intra în analiză și nu pot fi soluționate. Ca urmare, considerăm că este necesară revizuirea cadrului legislativ privind posibilitatea analizării tuturor cererilor de acord pentru finanțare depuse, inclusiv a celor care, la momentul depunerii, nu se încadrează în bugetul alocat schemei", este argumentul Ministerului Finanțelor.
Pentru cererile de acord pentru finanțare depuse până la data epuizării bugetului anual alocat schemei și care nu se încadrează în acesta, dar care îndeplinesc cumulativ toate condițiile și criteriile de eligibilitate, vor fi emise proiecte de acord pentru finanțare. Proiectele de acord pentru finanțare vor fi aprobate în ordinea în care au fost emise, după suplimentarea bugetului anual alocat schemei în anul în curs sau în anul următor în limita bugetului alocat.
CITEȘTE ȘI LISTA Teraplast, Therme, Borsec, Vrancart, Prodplast, Automobile Dacia, Bosch, Maspex cer ajutor de statLa 10 septembrie a fost deschisă sesiunea de înregistrare a cererilor de acord pentru finanțare, bugetul disponibil fiind de 614 milioane lei.
Datele actuale relevă că, până 1 noiembrie 2018, au fost depuse 43 de cereri de acord pentru finanțare, pentru proiecte de investiții în valoare de 4,4 miliarde de lei, pentru care este cerut ajutor de stat în valoare cumulată de 1,6 miliarde lei.
Vedeți aici lista prezentată de Finanțe în octombrie, dar care include doar 41 de proiecte