Guvernul a inițiat un proiect de lege care vizează majorarea amenzilor aplicate în cazurile în care autovehiculele circulă pe drumurile naționale fără rovinietă valabilă. Potrivit executivului, numărul cazurilor în care s-au aplicat sancțiuni pentru lipsa rovinietei a crescut de peste două ori comparativ cu situația din 2015 și a ajuns la 734.143 în anul 2021. Amenzile nu au fost majorate din 2010.
Proiectul de lege aprobat acum în ședința de Guvern prevede modificarea anexei nr. 2 la Ordonanța Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România. Proiectul de lege va fi transmis Parlamentului pentru a fi discutat și votat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Prin proiectul de lege se modifică Ordonanța guvernului nr. 15/2002, în sensul actualizării cuantumului amenzilor contravenționale aplicabile utilizatorilor pentru lipsa rovinietei valabile. Cuantumul amenzilor este stabilit in funcție de tipul autovehiculelor.
Din anul 2010 până în prezent cuantumul amenzilor a rămas la același nivel, în timp ce cuantumul tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România exprimat în lei a crescut cu aproape 20%.
Astfel, valoarea amenzilor contravenționale s-a calculat ca fiind de două ori tariful anual de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România, pentru amenda minimă și de patru ori tariful anual de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România, pentru amenda maximă.
De precizat este faptul că amenda stabilită prin procesul - verbal de constatare a contravenției poate fi achitată la jumătate din minimul acesteia prevăzut de lege, în termen de 15 zile de la comunicarea acestuia.
Propunerea de modificare a cadrului legal actual este justificată de faptul că numărul contravențiilor aplicate pentru circulația fără achitarea tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România (rovinietă) a crescut foarte mult în ultimii ani (734.143 PVCC aplicate în anul 2021 prin intermediul punctelor fixe și mobile de control față de 357.531 aplicate în anul 2015).