Lista celor 120 de proiecte de investiții pe care Guvernul le finanțează cu prioritate pentru firmele de construcții, prezentată în exclusivitate de Profit.ro în toamna anului trecut, a fost actualizată de Ministerul Finanțelor și poate fi citită integral aici.
În topul investițiilor publice, din punct de vedere al bugetului alocat în acest an, se află autostrada Brașov-Cluj –Borș, cu un buget alocat de 574,9 milioane de lei, Magistrala 5 Drumul Taberei - Pantelimon, Tronson Drumul Taberei - Universitate (finanțat prin împrumut BEI, programul sectorial Transporturi 2007-2013, propus la finanțare prin programul de finanțare nerambursabilă al Uniunii Europene 2014-2020), cu un buget de 486,7 milioane de lei, și Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP), cu 396,2 milioane de lei.
Primele două proiecte de investiții au ca beneficiar Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR), iar al treilea se află în portofoliul Ministerului Educației.
Alte proiecte de investiții publice care beneficiază de bugete semnificative în acest an sunt cel de construcție a Autostrăzii Lugoj – Deva și cel de reabilitare a liniei de căi ferate Brașov- Simeria, componentă a Coridorului IV Pan – European pentru circulația trenurilor cu viteza maximă de 160 km/h, secțiunea Coslariu – Simeria. Ambele se află în portofoliul Ministerului Transporturilor, cu bugete de peste 347 milioane de lei, respectiv peste 291 milioane de lei.
CITEȘTE ȘI Proprietarii de firme primesc o șansă: Pot obține autorizația de securitate la incendiu până în 2017, dar lucrează pe propria răspundereMinisterul Finanțelor susține că datele arată că cele mai multe proiecte sunt într-o fază avansată, având un grad de realizare de peste 75%, majoritatea în sectorul transporturilor. Cele mai puține proiecte, sub 10%, au un stadiu fizic cuprins 50 și 75%.
Conform legii, înainte de aprobarea bugetului pentru următorul an, Guvernul redactează lista proiectelor de investiții publice semnificative prioritizate care urmează să fie finanțate prin bugetul de stat, proiectele fiind selectate în funcție de oportunitate, justificare economică și socială, suportabilitate financiară, perioada rămasă până la finalizare.