Acționarii Generali Romania au aprobat acordarea de dividende în sumă de 28,14 milioane de lei din profitul net al anului 2017, care a atins 56,28 milioane de lei, conform datelor de la Ministerul Finanețelor Publice, de la 67,77 milioane de lei în 2016.
"În luna aprilie, adunarea generală a acționarilor a aprobat plata unor dividende în valoare totală de 28,1 milioane lei din profitul aferent anului 2017. A fost prima plată semnificativă de acest tip către acționari, un lucru firesc, având în vedere investițiile efectuate până acum în activitatea locală, dar și rezultatele companiei din ultimii ani. A fost, totodată, o dovadă că strategia noastră de business pe termen lung a fost una corectă", a declarat pentru Profit.ro directorul general al companiei, Adrian Marin.
Profitul rămas în urma repartizării, în sumă de 24,74 milioane de lei, va rămâne în rezultatul reportat reprezentând profit nerepartizat și va fi repartizat ulterior, se arată în nota de fundamentare aferentă punctului din convocator referitor la aprobarea repartizării profitului și fixarea dividendului.
Compania nu a acordat dividende în 2015 și 2016, conform datelor remise Profit.ro.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Coca Constantinescu, ASF: Un grup american va intra pe segmentul RCA în acest anAsigurătorul român este parte a grupului italian Generali, unul dintre cei mai mari furnizori de asigurări la nivel global, care deține 99,97% din acțiuni, prin Generali CEE Holding BV (Olanda).
"Generali România a încheiat anul 2017 cu subscrieri totale de peste 613 milioane lei, cu 4,5% mai puțin decât în 2016. Asigurările non-life (generale - n.r.) au continuat să dețină cea mai mare pondere în total, 89%, diferența fiind reprezentată de asigurări de viață. Volumul de subscrieri a fost influențat în primul rând de evoluția portofoliului RCA. Celelalte linii importante de business s-au încadrat în obiectivele stabilite, având în marea majoritate a cazurilor, evoluții pozitive", a afirmat Marin.
Pe piața locală, Generali avea o cotă de 6,42% din piața asigurărilor generale și de viață, rezultat care a plasat pe locul 8 în ierarhia de profil.
Potrivit raportului anual al companiei, primele RCA au scăzut cu 16,3%, la 171,264 milioane de lei.
Segmentul Casco și-a menținut cifra de afaceri din 2016, cu o ușoara creștere a primelor subscrise, în timp ce veniturile pe liniile non auto a înregistrat un avans moderat.
"Ca urmare, cota RCA în portofoliul non-life al Generali Romania a scăzut cu 4,3 puncte procentuale, în contrapartidă cu creșterea înregistrată 1,8 puncte procentuale înregistrată de asigurările Casco și cea de 2,5 puncte procentuale înregistrată de segmentul non auto, în linie cu strategia companiei de a dezvolta un portofoliu diversificat cu un grad acceptabil de risc. Înregistrand o rată combinată netă cu 2,6 pp mai mare decât în 2016, dar sub pragul de 90%, ca urmare a profitabilității liniilor de business Casco și non motor, dar și ca urmare a îmbunătățirii ratei combinate RCA (deși încă ușor peste 100%), Generali Romania înregistrază în 2017 profit net pe segmentul de asigurări generale în valoare de 45,009 milioane de lei", se precizează în raport.
Segmentul asigurărilor de viață a avut un rezultat net de 11,272 milioane de lei, în contextul unei scăderi ușoare a primelor subscrise cu 3,5%, de la 69,103 milioane de lei în anul precedent, la 66,674 milioane de lei în 2017.