Metropolitan Life Romania, al treilea mare asigurător român pe segmentul de viață, va fi preluat prin absorbție de către o subsidiară din Irlanda a grupului american MetLife. Pe piața din România, MetLife va continua să activeze prin două societăți înființate la începtul acestui an de către doi asigurători din Irlanda.
Acționarii Metropolitan Life Romania au hotărât, în prima parte a lunii martie, fuziunea cu Metlife Europe Limited (MEL), un asigurător din Dublin (Irlanda).
“Ca urmare a fuziunii, actul constitutiv și statutul MEL nu vor suferi modificări. MEL va desfășura în continuare activități de asigurare pe teritoriul României printr-o sucursală stabilită în România, cu respectarea legislației specifice din domeniul asigurărilor. Ca urmare a fuziunii, Metropolitan Life Romania își va înceta existența și va fi radiată din Registrul Comerțului București”, se arată într-un document al asigurătorului român.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Într-o altă ședință a acționarilor Metropolitan Life Romania, defășurată la 29 aprilie, acționarii au hotărât tranferul portofoliul de asigurări generale al companiei către Metlife Europe Insurance Limited (MELI), un asigurător înregistrat, supravegheat și reglementat în Irlanda.
Întregul portofoliul al Metropolitan Life Romania depășește un milion de polițe.
Vânzarea polițelor grupului american MetLife în România va fi efectuată prin două societăți, înființate la începutul acestui an.
Astfel, subsidiara MEL în România va fi Metropolitan Life Asigurări Metlife Europe Limited Dublin Sucursala București, al cărei obiect este activitatea de asigurări de viață.
În cazul MELI, asigurătorul irlandez a înființat societatea Metropolitan Life Asigurări Metlife Europe Insurance Limited Dublin Sucursala București, care va desfășura alte activități de asigurări (exceptând asigurările de viață), potrivit datelor de la Registrul Comerțului.
Cele două subsidiare sunt societăți cu răspundere limitată (SRL) și o au ca reprezentant legal pe Emilia Bunea, actualul director general al Metropolitan Life Romania.
Ambele vor fi autorizate de Banca Centrală a Irlandei (BCI), se arată în proiectul de fuziune aprobat în iulie 2015.
În prima parte a anului 2015, Metropolitan Life Romania a publicat pe propria pagină web un anunț prin care informa clienții de intenția de transfer integral al portofoliului de asigurări de viață și parțial al celui de asigurări generale către MEL.
Într-un alt anunț, asigurătorul român făcea cunoscută intenția de transfer parțial al portofoliului de asigurări în ceea ce privește riscurile de pierdere involuntară a locului de muncă către MELI.
“Condițiile generale și speciale ale contractelor de asigurare relevante încheiate de Metropolitan Life Romania rămân neschimbate și vor fi preluate ca atare de MEL, respectiv MELI”, se precizează în anunțuri.
Proiectul de fuziune, întocmit de PricewaterhouseCoopers în iulie 2015, precizează că sucursala MEL din România va fi supravegheată, în principal, de Banca Centrală a Irlandei.
“Autoritatea de reglementare din România (Autoritatea de Supraveghere Financiară - n.r.) va avea, de asemenea, anumite puteri de supraveghere limitate asupra acesteia, în conformitate cu legislația Comunității Europene, a Irlandei, a României și a statului membru relevant”, se mai spune în document.
CITEȘTE ȘI City Insurance are datorii mari și la Fisc, de peste 18 milioane de leiActivul și pasivul Metropolitan Life Romania a fost evaluat la 82 miloane de euro la 31 decembrie 2014.
MEL are un capital social de 100 milioane de euro și, după fuziunea cu Metropolitan Life Romania, va fi majorat cu 227.079 euro.
Metropolitan Life Romania are un capital social de 336,01 milioane de lei și este deținut de MetLife EU Holding Company Limited (Irlanda) – 99,99% și International Technical and Advisory Services (ITAS) Limited (SUA) – 0,01%.
“MetLife EU Holding și ITAS, în calitate de acționari ai Metropolitan Life Romania, vor deveni acționari în MEL și vor dobândi acțiunile emise cu privire la fuziune proporțional cu fiecare din participațiile existente în Metropolitan Life Romania” se arată în proiectul de fuziune.
Cu peste 140 de ani de experiență, grupul american MetLife este un jucător global în domeniul asigurărilor, anuităților, produselor de pensie și programelor de beneficii pentru angajați. În prezent, grupul MetLife funcționează în Europa prin filialele și sucursalele din Uniunea Europeană.
CITEȘTE ȘI ANAF: Primele liste cu 2.672 de datornici au fost publicate pe site-ul instituției, dar nu conțin, încă, persoane fiziceGrupul american, se arată în proiectul de fuziune, urmărește să devină un important furnizor pan-european de soluții de anuități variabile, de asigurări de riscuri și de protecție.
“Pentru a ajuta la realizarea acestui obiectiv, MetLife își propune să creeze o configurație eficientă a activităților de afaceri, utilizând directivele europene cadru privind asigurările pentru a pasaporta activitățile către UE, de la un furnizor unic al asigurărilor de viață. Grupul MetLife a fost influențat în această analiză și de modificările iminente ale legilor europene relevante pentru asigurători, în special setul de directive Solvency II”, se mai spune în document.
Prevederile Solvency II au intrat în vigoare în România de la începtul acestui an.
Solvency II urmărește creșterea stabilității pieței asigurărilor și presupune cerințe de capital suplimentar și, implicit, costuri mai mari pentru companiile de profil, suportate în final de consumatori, care vor plăti mai mult pentru polițe, spun specialiștii din domeniul asigurărilor.
În plus, pe lângă infuziile de capital suplimentar, asigurătorii vor cheltui fonduri semnificative pentru adaptarea sistemelor informatice.
MetLife se așteaptă ca reorganizarea și centralizarea operațiunilor europene ale grupului să conducă la eficientizarea activității, prin deținerea capitalului într-o singură entitate, comparativ cu jurisdicții și entități multiple în prezent.
De asemenea, operațiunea va facilita o perspectivă consolidată a riscurilor grupului MetLife și va furniza beneficii de diversificare care vor fi luate în considerare conform setului de directive Solvency II, se mai spune în document.
În aprilie 2014, fostul director general al AXA Life Asigurări Violeta Ciurel afirma că aplicarea noilor reguli europene privind solvabilitatea va aduce o revoluție pe piața asigurărilor din România, urmând să aibă loc fuziuni, achiziții sau chiar ieșirea unor companii de pe piață.
Un alt efect al introducerii Solvency II va fi transformarea unor asigurători locali în sucursale. Astfel, spunea atunci Ciurel, aceste sucursale nu vor mai avea obligația de a raporta către ASF, iar despăgubirea asiguraților români în cazul unui faliment se va face prin sistemul de garantare din țara în care este înregistrat sediul companiei-mamă, nu prin fondul de garantare din România.
În ultimii cinci ani, fosta Comisie de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a aprobat mai multe transferuri de portofolii pe segmentul asigurărilor de viață.
Astfel, în septembrie 2011, portofoliul Cardif Asigurări a fost transferat către Cardif Assurance Vie Paris Sucursala București și Cardif Assurance Risques Divers Paris Sucursala București.
Șase luni mai târziu, autoritatea a aprobat transferul portofoliul Chartis România la sucursala București a Chartis Europe Limited Londra.
La începutul anului 2013, Aegon Asigurări de Viață și-a mutat polițele către Aegon Polonia Sucursala Florești.
Lansată în octombrie 2000, Metropolitan Life Asigurări (fosta Aviva Asigurări) a activat până în iunie 2002 sub numele de Commercial Union Asigurări de Viață România.
În ianuarie 2012, grupul britanic Aviva a anunțat că a încheiat un acord cu MetLife privind vânzarea operațiunilor din România (Aviva Asigurări de Viață și Aviva Pensii Private), Cehia și Ungaria, iar în august 2012 operațiunea s-a finalizat.
Fuziunea Metropolitan Life Asigurări (societate absorbantă) și Alico Asigurări (societate absorbită) s-a încheiat în 2013.
Potrivit proiectului de fuziune, cei aproape 500 de angajați ai Metropolitan Life Romania vor fi transferați către MEL și vor fi considerați ca angajați ai MEL.
“Nu se anticipează că finalizarea fuziunii va avea orice consecințe adverse cu privire la condițiile de muncă a oricaror angajați ai Metropolitan Life Romania”, se precizează în document.
În urmă cu peste un an, la 31 martie 2015, portofoliul Metropolitan Life Asigurări de polițe număra 1,12 milioane de contracte.
La aceeași dată, rezervele tehnice însumau 782,1 milioane de lei, iar activele admise pentru a acoperi rezervele tehnice aveau o valoare de 985,75 milioane de lei.
Potrivit datelor ASF, la 31 decembrie 2015, Metropolitan Life Romania ocupa locul trei în piața de profil, cu prime subscrise 235,29 miloane de lei și o cotă de piață de 12,97%.
Ambii indicatori sunt în scădere față de decembrie 2014. Astfel, subscrierile companiei au scăzut cu 11%, iar cota de piață cu 3,1 puncte procentuale.
Liderul pieței este NN Asigurări de Viață (fosta ING Asigurări de Viață), cu prime subscrise de 628,7 milioane de lei și o cotă de 34,66%, iar pe locul secund se afla BCR Asigurări de Viață VIG, cu venituri de 262,5 milioane lei și o pondere de 14,47%.
Anul trecut, piața asigurărilor de viață a crescut cu 10,8%, la 1,81 miliarde de lei, potrivit datelor ASF.
Ponderea polițelor de viață în total piață de asigurări, care s-a apropiat 8,8 miliarde de lei în 2015, s-a situat în ultimii 10 ani în jurul nivelului de 20%.
Grupul MetLife și-a început activitatea în 1868 și are 90 milioane de clienți la nivel internațional.
În 2015, subscrierile au scăzut cu 1,3% față de 2014 și au atins 38,5 miliarde de dolari.