Grupul agricol Carmistin confirmă, la solicitarea presei, informațiile Profit.ro privind preluarea complexului de creștere a păsărilor Avicola Târgu Jiu, anunțând totodată că va investi 20 de milioane de euro în modernizarea acestuia. Grupul confirmă totodată că va selecta sute de angajați din Gorj, până la sfârșitul acestui an.
"În urma solicitărilor primite din partea presei, grupul agricol Carmistin, specializat în producția, procesarea și comercializarea cărnii, anunță preluarea tuturor fermelor, platformelor și abatorului deținute de Avicola Târgu Jiu. Având în vedere starea avansată de degradare a unora dintre capacitățile de producție, dar și tehnologia învechită din fermele care ar putea fi mai repede puse în funcțiune, compania a decis să deruleze un plan de investiții de circa 20 de milioane euro. «La momentul actual, instalațiile nu sunt funcționale, toate autorizațiile au fost retrase, iar pentru reluarea activității va fi necesară reautorizarea, atât a abatorului, cât și a fermelor. Până la sfârșitul anului 2015 au funcționat 4 ferme (34 hale) și abatorul», a declarat Iustin Paraschiv, proprietarul grupului Carmistin", se arată într-un comunicat.
Unitatea din Gorj deține un abator cu o capacitate 4000 capete/oră, 9 ferme pentru creșterea păsărilor, parc auto (nefuncțional), un bloc pentru birouri, platformă de gunoi și 66 de hectare de teren. Dintre cele 9 ferme, doar 4 au fost menținute în funcțiune după privatizare, restul fiind abandonate și lăsate să se degradeze.
Planul de afaceri pentru relansarea capacităților din Gorj prevede redeschiderea primelor ferme în primăvara anului viitor, iar toate platformele vor fi modernizate în 2018.
“Având în vedere strategia de dezvoltare a grupului prin investiții în ferme zootehnice, am decis această achiziție, care astăzi nu înseamnă decât un complex avicol falimentar. La finalizarea retehnologizării platformei avicole de la Târgu Jiu, compania Avirom, parte a grupului Carmistin, va angaja 600 de persoane”, a adăugat Paraschiv.
Carmistin a preluat în urmă cu 11 ani platforma agricolă deținută de Oltchim, iar în urma retehnologizării fermelor a ajuns să producă și să abatorizeze anual peste 10 milioane de pui.
În ultima periodă, Avicarvil, compania specializată a grupului Carmistin, prin care s-a realizat și tranzacția de la Târgu Jiu, a reușit să listeze mărcile sale (La Provincia și NaturAvi) și să nu mai livreze exclusiv marca proprie a magazinului.
Magazinele în care Avicarvil vinde cu branduri proprii sunt Profi, Billa, Carrefour, Metro, Selgros, Cora, Supeco și Artima. Avicarvil livrează încă marca proprie a retailerului în Kaufland și Cora.
Piața cărnii de pasăre a avut în 2016 o crește mică, de 5,53%, la nivel de comerț modern plus comerț clasic (fără export și consumul în HORECA). Este o piață estimată la 260 milioane de euro anual, conform institului de cercetare Strategic Market Vector, pe baza unei metodologii care scanează piața pornind de la datele înregistrate de la marile lanțuri sau a monitorizării unui eșantion de magazine reprezentativ la nivel național.
Profit.ro a anunțat anterior în exclusivitate că fermele, terenurile agricole și cele pentru depozitarea deșeurilor, precum și abatorul dezvoltat pe platforma complexului de creștere a păsărilor Avicola Târgu Jiu, înființat în urmă cu aproape jumătate de secol și intrat în insolvență de circa 6 ani, la mai puțin de un deceniu după ce a fost privatizat de AVAS, au fost cumpărate, pentru circa 5 milioane de euro, de o firmă din grupul Carmistin, controlat de familia Paraschiv din Mizil.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Cumpărătorul vrea să angajeze circa 1.000 de oameni, din care jumătate până la începutul anului viitor, conform informațiilor Profit.ro.
Complexul de creștere a păsărilor Avicola a fost adjudecat, după mai multe etape de licitație.
“Creditorii au insistat inițial pentru un preț mai mare, dar au realizat că activele își pierd din valoare pe zi ce trece. Intrarea în șomaj a tuturor angajaților, începând de anul trecut, încetarea producției și a relațiilor comerciale, lipsa investițiilor măcar în mentenanță, situații care au dus și la retragerea autorizațiilor de funcționare, au făcut vânzarea mult mai dificilă, deoarece repopularea și retehnologizarea presupun investiții mai mari”, au declarat pentru Profit.ro surse apropiate tranzacției.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tranzacție de 9 milioane dolari în IT, o firmă din Craiova cumpărată de o companie din GermaniaTranzacția va impulsiona piața locală a muncii, întrucât cumpărătorul a anunțat, potrivit surselor citate, că va selecta pentru angajare, în următorul an, circa 1.000 de salariați, din care jumătate până la începutul anului viitor, pentru ca primele unități de producție să fie funcționale în primăvara anului 2018.
Autoritățile locale au fost informate că, la finalul anului viitor, compania va avea toate capacitațiile funcționale și vor fi închiate investițiile în retehnologizare și repopulare.
Potrivit datelor publicate de lichidatorul Consulting Company, la prima licitație de anul trecut, la care suma de plecare a fost stabilită la 5,7 milioane de euro, a existat un singur ofertant, compania Avirom Plus din grupul Carmistin.
Bunurile din pachetul scos la vânzare au inclus patru ferme de creștere automatizate, 5 ferme în conservare, respectiv 55 de hale, un abator, un parc auto semifuncțional și un teren 66 de hectare.
După ce creditorii au respins primele oferte, la cea de-a doua licitație, de la începutul acestui an, pe lângă grupul Carmistin a participat la licitație și firma specializată în investiții imobiliare Dib Com Inter Srl, care deține centrul comercial Sir și hotelul cu același nume din zona Lujerului – Militari.
Abia în luna august lichidatorul Consulting Company a reușit să ajungă la o înțelegere de preluare a activelor fostei Avicola Târgu Jiu, dincolo de prețul oferit, Carmistin fiind favorizată de planul de afaceri și investiții anunțat.
Complexul Avicola Târgu Jiu a fost construit și dat în folosință la începutul anilor `70, în perioada în care regimul comunist condus de Nicolae Ceaușescu a inițiat un proces de industrializare a agriculturii după modelul inspirat de SUA, fiind singura unitate de creștere și abatorizare a puilor din județul Gorj.
Complexul a fost privatizat în 2001, fiind preluat de o firmă obscură, care a vândut activele după numai un an către compania Avi Instant, deținută de mai multe persoane de origine irakiană, printre care Al Samaray Kasim Hussein Rajab, condamnat ulterior la trei ani de închisoare.
CITEȘTE ȘI Bittnet a preluat Gecad Net, tranzacție anunțată din aprilie de Profit.ro ca fiind pregătită Deși în primii ani de funcționare a fost privit de autoritățile locale ca un proiect de mare succes și se anunța ca un pretendent pentru poziția de lider al pieței de profil, Avi Instant a intrat în insolvență la finele anului 2011, după ce procurorii au descoperit că firma a deturnat fondurile europene primite în urma proiectului de modernizare a abatorului și au derulat mai multe operațiuni de evaziune fiscală.
Irakianul Al Samaray Kasim Hussein Rajab, a fost condamnat la trei ani de închisoare, dar ultimele informații arată că acesta a părăsit Romania înainte ca instanța să pronuțe sentința definitivă.
Potrivit caietului de sarcini, capacitatea abatorului în stare funcțională poate ajunge la maximum 4.000 de capete pe oră, în timp ce patru ferme, care au fost exploatate până la faliment, din cele 9 ferme aparținând complexului Avicola Târgu Jiu, au o capacitate teoretică de 4 milioane de pui pe an.
Grupul Carmistin deține o platforma similară pentru creșterea puilor în județul Vâlcea. Prin intermediul societății Avicarvil Srl, în anul 2006 a fost achiziționată fosta platforma agricolă a Oltchim – respectiv 4 ferme de pui, un abator tot de 4.000 de capete pe oră, o fabrică de nutrețuri combinate, o fermă de porcine și mai multe baze pentru depozitat cereale.
Din datele anunțate public, societatea a ajuns să producă și să abatorizeze anul trecut în Vâlcea peste 10 milioane de pui anual.
CITEȘTE ȘI Tranzacție în soft-ul românesc. Francezii de la ALTEN preiau producătorul local Kepler-RominfoGrupul a dezvoltat linia de pui sub brandul “La Provincia”, iar o parte semnificativă din producție este valorificată în lanțul propriu de magazine.
Familia Paraschiv este cunoscută în domeniul aviculturii, începând afacerile în domeniu în anul 1994, prin înfințarea companiei Ana și Cornel. Grupul Carmistin s-a format începând cu anul 2013, când unul dintre copiii familiei de antreprenori, Iustin Paraschiv, a preluat o parte din liniile de business și a dezvoltat preponderent producția agricolă și fermele zootehnice.