Pateurile Antrefrig și Hame, preluate de producătorul pate Ardealul, într-o tranzacție regională de 175 mil euro

Pateurile Antrefrig și Hame, preluate de producătorul pate Ardealul, într-o tranzacție regională de 175 mil euro
Ana Maria Petcana
Ana Maria Petcana
scris 11 dec 2015

Compania norvegiană Orkla Foods, cu trei fabrici în România în care produce, printre altele, pate Ardealul și ketchup-ul Tomi, va cumpăra producătorul ceh Hame, care are o fabrică la Caracal, într-o tranzacție de 175 milioane euro. În România afacerile cumulate ale celor două companii ajung la 170 milioane lei.

”Orkla își consolidează poziția de lider pe piața produselor alimentare de larg consum din Europa Centrală prin semnarea unui acord de preluare a producătorului Hamé, unul dintre cei mai importanți jucători regionali de profil.  (…) Alături de Hamé, Orkla își va dubla cifra de afaceri în Europa Centrală”, se arată într-un comunicat al companiei.

Urmărește-ne și pe Google News

Tranzacția așteaptă aprobarea autorităților în ceea ce privește acordul.

În 10 ani de activitate în România, Hamé a a ajuns la o cifră de afaceri de 16,4 milioane euro, dublându-și vânzările în ultimii 4 ani, iar obiectivul pentru 2015 este să mențină trendul crescător și să încheie anul cu un plus de până la 10%.

Hamé România este prezentă în 10 categorii de produse, cele mai importante fiind cele de pate și carne (unde Hamé deține o unitate producție la Caracal), conserve de pește și compoturi. Portofoliul companiei include mărcile: Hamé, Antrefrig, Hamánek, Hangița, Cara, Corăbioara, Bucataru’ și Vasco da Gama. Brand-ul Antrefrig a fost preluat de catre Hamé Holding în anul 2007 și inclus în portofoliul Hamé România.

La nivel regional, Hamé ocupă prima poziție în categoriile de pate, ready meal, ketchup, legume la conserve, gemuri și mâncare pentru copii în Cehia și Slovacia, în timp ce în România, compania se află printre liderii categoriei de pate. În 2014, Hamé a înregistrat vânzări de 4,9 miliarde coroane cehești (181,3 milioane de euro) și un profit net de 234 milioane de coroane cehești (8,65 milioane de euro).

Orkla este prezentă în Europa Centrală prin Orkla Foods România, Vitana (Cehia și Slovacia) și Felix Austria.

“Orkla, împreună cu Vitana și Hamé, devine astfel un furnizor atractiv pentru industria de retail din Cehia și Slovacia, tranzacția întărind în același timp și operațiunile din România”, a declarat Atle Vidar Nagel-Johansen, Orkla EVP & CEO al Orkla Foods.

În România, Orkla deține fabrici în București, Covasna și Iași, unde produce muștar, margarină, ketchup, pate, etc. sub brandurile Ardealul, Bunătăți de la Bunica, Fruhstuck, Holland, LaMinut, Linco, Tomi, Unirea și Wiesana. Compania are peste 400 de angajați, iar anul trecut a înregistrat o cifră de afaceri de 100,7 milioane lei (22,7 milioane euro), în scădere cu aproape 4% față de 2013.

La nivel global, grupul Orkla a avut o cifra de afaceri de 3,1 miliarde de euro și aproximativ 13.000 de angajați la sfârșitul anului 2014.

viewscnt
Afla mai multe despre
hame
orkla
tranzacție