Grațierea pedepselor pentru mită și trafic de influență a fost respinsă, joi, în Comisia juridică a Senatului, după ce PNL și USR au cerut reluarea votului dat miercuri.
Propunerea PNL și USR de a respinge amendamentele prin care cei condamnați la închisoare cu executare pentru dare sau luare de mită, trafic de influență sau cumpărare de influență urmează să fie grațiați a fost adoptată cu 5 voturi ”pentru” și 4 abțineri, scrie News.ro.
Comisia juridică a Senatului a adoptat miercuri, cu 5 voturi ”pentru” (PSD) și 3 ”împotrivă” (PNL, USR și UDMR) amendamentele propuse de senatorii Traian Băsescu, Șerban Nicolae și Liviu Brăiloiu la proiectul de Lege privind grațierea, prin care cei condamnați la închisoare cu executare pentru dare sau luare de mită, trafic de influență sau cumpărare de influență urmează să fie grațiați sub rezerva achitării prejudiciului.
Aproximativ 1.000 de persoane au protestat miercuri seara în fața Guvernului față de decizia Comisiei juridice a Senatului de a grația inclusiv persoane condamnate pentru fapte de corupție.
Premierul Sorin Grindeanu a scris miercuri pe Facebook că Guvernul nu susține amendamentele propuse la proiectul de Lege privind grațierea adoptate, miercuri, în comisia juridică a Senatului, precizând că Executivul susține Legea grațierii în forma propusă inițial de Ministerul Justiției.
Și președintele PSD, Liviu Dragnea, a scris, pe Facebook, că "dezaprobă categoric" amendamentele adoptate, miercuri, de Comisia juridică a Senatului, privind grațierea persoanelor condamnate pentru corupție, și că va avea o discuție cu membrii PSD din Comisie pentru ca forma finală a raportului să nu conțină aceste prevederi.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Președintele Comisiei juridice, senatorul PSD Șerban Nicolae, a declarat joi, la Parlament, referitor la opiniile separate ale premierului Sorin Grindeanu și ale liderului PSD, Liviu Dragnea, pe tema grațierii, că Guvernul nu a dat o soluție alternativă cu privire la condițiile din penitenciarele din România, iar, cel mai probabil, Executivul are deja pregătiți banii pentru amenda de la CEDO.
„Domnul Dragnea a declarat ceea ce a declarat în mod constant. Mie mi se pare firesc, nu e o noutate, nu știu de ce ar trebui să fie o surpriză. A spus că nu este de principiu în favoarea grațierii, ci este categoric împotriva grațierii faptelor de corupție. (...) Este o chestiune de politică penală. Unii au o opinie, alții au altă opinie. Spre exemplu, am văzut că domnul prim-ministru am văzut că nu susține amendamentele, ci susține proiectul Guvernului. E un punct de vedere (...). Probabil că Guvernul are deja banii pregătiți pentru amenda de la CEDO. În afară de recursul compensatoriu propus pe vremea lui Florin Iordache, Guvernul nu a dat încă altă soluție alternativă. Dacă, până când ajunge proiectul legii grațierii pe masa președintelui Iohannis, Guvernul reușește să evite amenda de la CEDO sau reușește să facă bani pentru amenda de la CEDO, nu mai e nevoie de legea grațierii”, a afirmat Șerban Nicolae.