Pedepsele pentru abuzul în serviciu și conflictul de interese nu vor fi grațiate, a decis Comisia juridică

Pedepsele pentru abuzul în serviciu și conflictul de interese nu vor fi grațiate, a decis Comisia juridică
scris 4 mai 2017

Comisia juridică a Senatului a respins, joi, grațierea pedepselor pentru infracțiunile de abuz în serviciu și de conflict de interese, după ce doar cinci senatori de la PSD și ALDE au votat în favoarea grațierii acestor fapte. Senatorul PMP Traian Băsescu a făcut o pledoarie de aproximativ un sfert de oră în fața senatorilor juriști în favoarea grațierii celor condamnați la închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, susținând că în România aplicarea acestei infracțiuni este una defectuoasă, ea devenind, în opinia sa, un instrument de control al instituțiilor politice.

În favoarea grațierii pedepselor pentru infracțiunile de abuz în serviciu și de conflict de interese au votat doar cinci senatori, de la PSD și ALDE, din cei 11 ai Comisiei juridice a Senatului, număr insuficient pentru ca propunerile să fie adoptate, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Traian Băsescu a fost cel care a făcut o lungă pledoarie în favoarea grațierii abuzului în serviciu.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

”Eu susțin să grațiem abuzul în serviciu, care a devenit un instrument de control al instituțiilor politice (...) Problema abuzului în serviciu a fost tratată abuziv. La ultimul raport de actvitate DNA spunea că are 2.150 de dosare în lucru pe abuzul în serviciu. În același timp, mă uit în Europa: nu cred că în toate statele membre ale Uniunii Europene găsim 50 de dosare. Noi avem 2.150. Avem o aplicare defectuoasă, a demonstrat-o și Curtea Constituțională”, le-a spus Traian Băsescu senatorilor juriști.

Fostul președinte al României a dat exemplul recomandărilor Comisiei de la Veneția, care spune că abuzul în serviciu trebuie ”interpretat în sens îngust și aplicat cu un prag înalt”.

Timișoreanul Călin Drăgan va conduce operațiunile Coca Cola în Asia de Sud-Est și Orientul Mijlociu CITEȘTE ȘI Timișoreanul Călin Drăgan va conduce operațiunile Coca Cola în Asia de Sud-Est și Orientul Mijlociu

”Comisia de la Veneția vine și spune: legea trebuie să fie previzibilă, să aibă acuratețe juridică și susține că astfel de acuzații sunt în mod special vulnerabile la manevre politice abuzive. Comisia de la Veneția consideră că prevederile abuzului în serviciu trebuie interpretate în sens îngust și aplicate cu un prag înalt. La noi s-a înțeles prag de bani. Greșit. Comisia de la Veneția explică pragul înalt: astfel încât să poată fi invocat numai dacă fapta e de natură gravă. Exemple: infracțiuni grave împotriva proceselor democratice, subminarea autorității administrației publice, încălcarea drepturilor fundamentale. Noi îi trimitem pentru abuz în serviciu în loc să îi trimitem pentru orice altă infracțiune. Abuz în serviciu, 12 ani de închisoare”, a mai spus Traian Băsescu.

Guvernul a anunțat că nu susține grațierea pentru niciuna din cele două infracțiuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
abuzul in serviciu
conflict de interese