Gigantul francez AXA și-a capitalizat subsidiara din România cu peste 90 milioane lei înainte de finalizarea vânzării către BCR Life și Omniasig

Gigantul francez AXA și-a capitalizat subsidiara din România cu peste 90 milioane lei înainte de finalizarea vânzării către BCR Life și Omniasig
scris 19 mai 2017

Gigantul francez AXA a capitalizat subsidiara din România cu 90,4 milioane de lei, operațiunea fiind aprobată de acționari cu o lună înainte de anunțul oficial privind încheierea procesului de vânzare a asigurătorului local.

AXA Life Insurance România a fost preluată de BCR Asigurări de Viață și Omniasig, subsidiarele locale ale grupului austriac Vienna Insurance Group (VIG).

Urmărește-ne și pe Google News

Tranzacția a fost anunțată în exclusivitate de Profit.ro, din vara anului trecut. Preluarea subsidiarei a fost autorizată și de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în luna februarie a acestui an.

DPD România: Curieratul va depăși 420 milioane de euro în 2017 CITEȘTE ȘI DPD România: Curieratul va depăși 420 milioane de euro în 2017

Din totalul infuziei, 61,74 milioane de lei reprezintă valoarea nominală a acțiunilor nou emise în cadru operațiunii (peste 617 milioane de titluri), diferența fiind alocată primelor de capital, respectiv 0,04642 lei/titlu.

În urma operațiunii, capitalul social al asigurătorului român a crescut cu 61,74 milioane de lei, la 156,96 milioane de lei, potrivit datelor consultate de Profit.ro.

Banii au fost virați de Societe Beaujon și AXA Societe, entități juridice înregistrate în Franța.

Profit.ro a anunțat în august 2016, citând mai multe surse din piață, că Vienna Insurance Group, acționarul majoritar al Asirom, Omniasig și BCR Asigurări de Viață, a bătut palma cu AXA, cea mai mare firmă de asigurări de viață din lume, pentru preluarea afacerii locale a francezilor.

Radiocom a rămas fără președinte CA. Sorinel Diță, consilier al ministrului Comunicațiilor, a demisionat în ziua în care fratele a fost nominalizat la șefia ANCOM CITEȘTE ȘI Radiocom a rămas fără președinte CA. Sorinel Diță, consilier al ministrului Comunicațiilor, a demisionat în ziua în care fratele a fost nominalizat la șefia ANCOM

Ca și în cazul tranzacției eșuate cu Astra Asigurări, cel care va plăti va fi vânzătorul, care se angajează la o majorare de capital de circa 30 de milioane de euro, bani ce vor ajunge în conturile firmei prin care VIG va face preluarea.

VIG și Axa au realizat mai multe tranzacții comune în Europa Centrală și de Sud Est. Cel mai recent, austriecii au preluat afacerile francezilor din Ungaria și Cehia.

Mai mult, firma dezvoltată de AXA în România a fost construită pe bazele fostei Omniasig Life, preluată chiar de la VIG, la acea vreme proaspăt acționar majoritar al grupului Omniasig.

Sursele Profit.ro au spus că VIG a participat la discuții și în urmă cu aproximativ trei ani, când AXA și-a exprimat pentru prima dată intenția de a vinde afacerea din România.

Atunci, câștig de cauză a avut Astra Asigurări, care bătuse palma cu Axa, dar care a pierdut tranzacția după ce a intrat în administrare specială și apoi în faliment.

Proprietarul Astra, milionarul Dan Adamescu, decedat, a acuzat atunci că tranzacția cu AXA a fost motivul pentru care ASF i-a trimis firma în administrare specială.

IBM a obținut în justiție accesul la un dosar de achiziție al APIA atribuit Siveco în 2008. Americanii au apelat la Legea liberului acces la informații CITEȘTE ȘI IBM a obținut în justiție accesul la un dosar de achiziție al APIA atribuit Siveco în 2008. Americanii au apelat la Legea liberului acces la informații

Potrivit spuselor lui Adamescu, în contul Astra ar fi urmat să intre peste 21 milioane de euro sub forma unei majorări de capital pe care francezii se obligau să o facă la AXA România.

În cazul tranzacției cu VIG, susțin sursele Profit.ro, suma ar urma să fie de aproximativ 30 milioane de euro.

Operațiunea este necesară pentru a acoperi riscurile generate de eventuale închideri anticipate ale contractelor pe care le dețin clienții AXA. Societatea are un portofoliu format din contracte de valori foarte ridicate.

Și Certinvest reușise să ajungă la o înțelegere cu AXA, dar tranzacția a fost oprită și de această dată de către ASF.

De fiecarea dată, autoritatea de reglementare a susținut că eventualul cumpărător nu avea forța financiară de a susține portofoliul AXA.

DNA anunță începerea urmăririi penale a RCS & RDS, pentru dare de mită și spălare de bani și a directorului general, pentru spălare de bani CITEȘTE ȘI DNA anunță începerea urmăririi penale a RCS & RDS, pentru dare de mită și spălare de bani și a directorului general, pentru spălare de bani

Cel mai probabil, portofoliul AXA va merge către BCR Asigurări de Viață, firmă aflată în expansiune și deținută de VIG. Nu este exclusă total, însă, nici funcționarea sub unul dintre brandurile proprii ale VIG, de exemplu VIG Life.

Portofoliul AXA este mic, însă extrem de sofisticat, format din asigurări cu componentă investițională.

Grupul francez, care a investit în România în jur de 40 milioane de euro, s-a adresat mai ales unor clienți potențiali cu venituri ridicate și cunoștințe financiare peste medie.

Din acest motiv, portofoliul AXA este format din polițe pe termen lung și foarte lung, asigurări de viață cu componentă investițională la care clienții contribuie cu sume semnificative.

În acest context, o eventuală despăgubire anticipată a clienților ar presupune costuri semnificative.

La jumătatea anului 2015, AXA mai avea încă un portofoliu format din circa 20.000 - 25.000 de polițe.

VIG este cel mai mare acționar din piața asigurărilor din România.

ANCOM: Numărul de abonamente de telefonie mobilă a depășit pentru prima dată numărul de cartele preplătite active CITEȘTE ȘI ANCOM: Numărul de abonamente de telefonie mobilă a depășit pentru prima dată numărul de cartele preplătite active

Austriecii dețin, prin Omniasig și Asirom, peste 20% din piața asigurărilor din România.

Celor două li se adaugă portofoliul BCR Asigurări de Viață, societate legată direct de relația cu banca cu același nume, prin intermediul căreia își desfășoară aproape toate subscrierile. În total, VIG controlează în acest moment în jur de un sfert din piață.

VIG este un jucător de dimensiuni mici spre medii în piața europeană a asigurărilor, însă, ca majoritatea grupurilor financiare austriece, reprezintă o forță importantă pe piața din Europa Centrală și de Sud Est, cu prezențe în Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia, România.

AXA a intrat pe piața din România în ianuarie 2010 prin preluarea Omniasig Asigurări de Viață, înființată în 1997, de la grupul austriac Vienna Insurance Group (VIG).

La acea vreme, reprezentanții AXA spuneau că potențialul României pe segmentul asigurărilor de viață este foarte ridicat, pe fondul redus al ponderii asigurărilor în PIB, și că investiția de pe piața locală este pe termen lung.

În pofida investițiilor, de ordinul zecilor de milioane de euro, rezultatele AXA Romania nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor.

În plus, pierderile au crescut de la an la an. În 2015, potrivit datelor companiei, subscrierile AXA Romania au scăzut ușor, la 20,6 milioane de lei, iar pierderile au crescut de la 33,85 milioane de lei la 45,42 milioane de lei.

În total, în perioada 2010 – 2015, pierderile asigurătorului au atins 235,2 milioane de lei, potrivit datelor Ministerului Finanțelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
axa
capitalizare
omniasig
bcr asigurari de viata