Ghid ANAF: Cum se completează declarația 394, instrucțiuni, precizări, exemple

Ghid ANAF: Cum se completează declarația 394, instrucțiuni, precizări, exemple
scris 4 nov 2016

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat un ghid informativ pentru completarea formularului de TVA 394 care cuprinde instrucțiuni de completare pentru fiecare cartuș din declarație, precum și precizări și exemple.

Declarația 394 a fost în topul actelor administrative reclamate pe site-ul guvernului maisimplu.gov.ro, alături de formularul de înregistrare în scopuri de TVA 088. Motivul nemulțumirii mediului de business este că acest formular crește povara administrativă atât din cauza volumului mare de informații care trebuie înscrise, precum și a complexității acestora, dată de nivelul de detaliere. "Ca urmare a diverselor aspecte semnalate, Direcția Generală de informații Fiscale din ANAF a elaborat “Ghidul de completare a declarației informative privind livrările de bunuri/prestările de servicii și achizițiile effectuate pe teritoriul național - formular 394”. Scopul acestui document este de a clarifica și de a facilita activitatea de completare a declarației 394, ca urmare a intrării în vigoare a Ordinului Președintelui ANAF nr. 3769/2015", precizează instituția. Ghidul, care poate fi găsit aici, conține informații detaliate despre completarea și depunerea declarației, precum și exemple.

Urmărește-ne și pe Google News
Analiza formularului de TVA: Cum vă pot expune controalelor informațiile declarate de partenerii de afaceri CITEȘTE ȘI Analiza formularului de TVA: Cum vă pot expune controalelor informațiile declarate de partenerii de afaceri

Astfel, declarația se completează și se depune de către:

1.       persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România pentru livrările de bunuri/prestările de servicii taxabile în România pentru care persoana obligată la plata taxei este furnizorul/prestatorul. Declarația se depune pentru orice operațiune taxabilă în România pentru care este emisă o factură, inclusiv pentru avansuri, precum și pentru operațiunile la care se aplică sistemul TVA la încasare.

Declarația trebuie să conțină facturile care au fost emise în perioada de raportare, inclusiv cele care au înscrisă mențiunea "taxare inversă" sau "TVA la încasare", indiferent de data la care intervine exigibilitatea TVA.

De asemenea, în declarație se înscriu, pentru livrările de bunuri/prestările de servicii taxabile în România, următoarele informații: baza impozabilă și TVA aferente facturilor emise prin autofacturare, valoarea totală a bonurilor fiscale, inclusiv facturile simplificate și bonurile fiscale care îndeplinesc condițiile unei facturi simplificate, indiferent dacă au/nu au înscris codul de înregistrare în scopuri de TVA al beneficiarului și valoarea totală a documentelor emise pentru livrări de bunuri/prestări de servicii pentru care nu există obligația emiterii unei facturi și nici a bonului fiscal.

Formularul de TVA a fost publicat și va fi aplicat integral din octombrie. Care sunt noile cerințe CITEȘTE ȘI Formularul de TVA a fost publicat și va fi aplicat integral din octombrie. Care sunt noile cerințe

2.       persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România care realizează achiziții de bunuri sau servicii taxabile pentru care locul livrării/prestării este în România, inclusiv achizițiile pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA, indiferent de data la care intervine exigibilitatea taxei.

Nu se înscriu achizițiile intracomunitare de bunuri și servicii pentru care există obligativitatea înscrierii în declarația 390.De asemenea, nu se înscriu nici importurile și exporturile.

Declarația trebuie să conțină facturile care au fost primite în perioada de raportare, indiferent de data la care intervine exigibilitatea TVA, inclusive cele care au înscrisă mențiunea "taxare inversă" sau "TVA la încasare", precum și borderourile de achiziții de bunuri, filele din carnetele de comercializare a produselor din sectorul agricol în cazul achizițiilor efectuate de la persoane fizice, contracte încheiate cu persoane fizice și/sau alte documente.

Declarația 394: Din octombrie, trebuie declarate toate operațiunile, inclusiv cele desfășurate cu persoane fizice neplătitoare de TVA CITEȘTE ȘI Declarația 394: Din octombrie, trebuie declarate toate operațiunile, inclusiv cele desfășurate cu persoane fizice neplătitoare de TVA

De asemenea, în declarație se înscrie valoarea totală a facturilor simplificate și a bonurilor fiscale care îndeplinesc condițiile unei facturi simplificate dacă au înscris codul de înregistrare în scopuri de TVA al beneficiarului. Operațiunile scutite de taxă prevăzute la art. 292 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, nu se vor declara în formularul 394.

În continuare, Ghidul prezintă exemple si instrucțiuni de completare a fiecărui cartuș din declarație.

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
declarație 394
formular 394