Un sondaj Eurobarometru desfășurat la un an de la punerea în aplicare a Regulamentului general privind protecția datelor (GDPR) relevă că europenii sunt relativ bine informați cu privire la noile norme, la drepturile lor și la existența autorităților naționale de protecție a datelor, cărora li se pot adresa atunci când le sunt încălcate drepturile.
Reflectând opiniile a 27.000 de cetățeni europeni, rezultatele Eurobarometrului arată că 73% dintre respondenți au auzit de cel puțin unul dintre cele șase drepturi garantate de Regulamentul general privind protecția datelor.
Dreptul de a accesa propriile date (65%), dreptul de a corecta datele în cazul constatării unor erori (61%), dreptul de a se opune prelucrării datelor în scopuri de marketing direct (59%) și dreptul de a solicita ștergerea propriilor date (57%) sunt drepturile cel mai bine cunoscute de către cetățeni.
CITEȘTE ȘI Firmă de consultanță: Divulgarea ilegală de date, printre faptele sancționate în primul an de GDPRPeste două treimi (67%) dintre respondenți știu de existența Regulamentului general privind protecția datelor, iar 57% dintre respondenți știu care sunt autoritățile naționale responsabile cu protecția datelor.
Rezultatele sondajului arată, de asemenea, că protecția datelor reprezintă un motiv de preocupare, 62% dintre respondenți declarându-se îngrijorați că nu au un control deplin asupra datelor cu caracter personal furnizate online.
Comisia Europeană a lansat, joi, o campanie de sensibilizare, pentru a-i încuraja pe cetățeni să citească declarațiile de confidențialitate și să își optimizeze setările de confidențialitate, astfel încât să partajeze doar datele pe care își doresc să le partajeze.
În 2020, Comisia va prezenta și un raport privind aplicarea Regulamentului general privind protecția datelor.