Clinton Foundation a confirm[ că a acceptat o donație în valoare de un milion de dolari din partea Qatarului, pe când Hillary Clinton era secretar de Stat, fără să informeze Departamentul de Stat, în pofida faptului că ea s-a angajat că va permite departamentului să examineze donații noi și creșteri importante ale unor donații din partea unor guverne străine.
Oficiali din Qatar au promis suma de un milion de dolari în 2011 Fundației Clinton, pentru a marca împlinirea vârstei de 65 de ani de către Bill Clinton, soțul lui Hillary, și au încercat să se întâlnească cu fostul președinte personal în anul următor pentru a-i înmâna cecul, potrivit unui e-mail al lui John Podesta, directorul campaniei prezidențiale a lui Clinton, relatează Reuters, preluat[ de news.ro.
Acest e-mail a fost furat de hackeri din contul lui Podesta și a fost publicat luna trecută de WikiLeaks. Clinton a semnat un acord etic cu privire la fundația familiei, înainte să devină secretar de Stat în 2009. Acordul viza să sporească transparența și să evite impresia că politica externă a Statelor Unite putea fi influențată de donatori bogați.
Ea a promis că însărcinatul cu etica la Departamentul de Stat avea să fie informat și că avea să poată să-și exprime îngrijorarea în cazul în care un nou guvern sau unul care o făcuse deja - precum Qatarul - voia să facă o donație pentru a sprijini programe ale fundației.
Reprezentanți ai Clinton Foundation au refuzat luna trecută să confirme donația din partea Qatarului. Un purtător de cuvânt al fundației, Brian Cookstra, a declarat săptămâna aceasta, răspunzând unor întrebări, că instituția a primit un cadou în valoare de un milion de dolari din partea Qatarului, dar că acest lucru nu reprezintă o "creștere importantă" a susținerii țării de la Golful Persic față de asociația de caritate. Cookstra a refuzat să spună dacă oficiali din Qatar s-au întâlnit cu Bill Clinton.
Ce (nu) spune Departamentul de Stat
Reprezentanți ai Ambasadei Qatarului din Washington și Consiliul de Miniștri de la Doha au refuzat să comenteze cu privire la această donație. Departamentul de Stat a anunțat că nu a primit spre examinare vreun cadou din partea Qatarului și a subliniat că era responsabilitatea fundației să informeze departamentul cu privire la donații care necesitau atenția Washingtonului. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat nu a răspuns unor întrebări suplimentare despre donație.
Susțin că nu vor mai lua bani de la guverne străine
Potrivit site-ului fundației, pe care este postată o listă cu donatori împărțiți pe categorii și în care este afișat totalul donat, Guvernul Qatarului a donat în mod direct între unul și cinci milioane de dolari de-a lungul timpului.
Clinton Foundation a anunțat că nu va mai accepta bani de la guverne străine în cazul în care Hillary Clinton este aleasă președintă și că revizui programele care depind de finanțarea unor guverne străine. Reprezentanți ai fundației au declarat pentru Reuters anul trecut că nu s-au conformat întotdeauna prevederilor centrale ale acordului cu administrația președintelui Barack Obama și au evocat "scăpări" în unele cazuri.
Cine a mai cotizat la fundația familiei Clinton
Cel puțin alte 8 țări, în afară de Qatar, au oferit donații noi sau și-au completat donațiile către fundație, în cele mai multe cazuri în vederea finanțării proiectului în domeniul sănătății, fără ca Departamentul de Stat să fie informat, potrivit arhivelor fundației și departamentului. Între aceste state se află Algeria, care a făcut prima donație în 2010, și Regatul Unit, care aproape că și-a triplat susținerea față de proiectul în domeniul sănătății al fundației, la suma de 11,2 milioane de dolari, în perioada 2009-2012.
Reprezentanți ai fundației au declarat că aceste donații, inclusiv cea din partea Algeriei, au fost omise, dar ar fi trebuit semnalate, în timp ce altele, ca cea a Marii Britanii nu reprezintă o creștere importantă. Fundația a refuzat să precizeze ce tip de finanțare din partea unui guvern ar fi fost notificată Departamentului de Stat pentru a fi revizuită.
Care mai este implicarea Qatar-ului
Cookstra a declarat că scopul acordului a fost "să permită finanțarea străină a programelor Clinton Foundation" să continue fără să fie perturbate. Departamentul de Stat precizează că nu deține înregistrări potrivit cărora fundația să-i fi cerut să examineze vreo creștere importantă a susținerii din partea vreunui guvern străin.
Întrebat dacă Qatarul finanțează un anumit program al fundației, Cookstra a răspuns că această țară susține "activitatea umanitară per ansamblu" a organizației. "Qatarul a continuat să susțină Clinton Foundation la același nivel sau la niveluri inferioare" în comparație cu nivelul susținerii dinainte de 2009, a precizat el. Însă el a refuzat să spună dacă Doha a făcut vreo donație în primii trei dintre cei patru ani în care Clinton a fost șefa diplomației americane sau care este totalul finanțărilor dinainte de 2009.
21 milioane de dolari strânși cu ocazia unei zile de naștere
În alt e-mail publicat de WikiLeaks, un fost strângător de fonduri de la Clinton Foundation afirmă că a strâns peste 21 de milioane de dolari în legătură cu ziua de naștere a lui Bill Clinton din 2011. Purtători de cuvânt al echipei de campanie a lui Clinton și ai lui Bill Clinton nu au răspuns unor întrebări trimise pe e-mail despre aceste donații.
Candidatul republican la președinție Donald Trump a declarat că cei mai importanți donatori ai Clinton Foundation ar fi putut să obțină un acces privilegiat la Departamentul de Stat în timpul mandatului lui Clinton, însă a furnizat prea puține probe în acest sens.
Clinton și echipa ei au respins aceste acuzații drept o simplă denigrare politică. Procurorul general al statului New York Eric Schneiderman a dispus luna trecută ca Donald J. Trump Foundation să înceteze să mai strângă fonduri în acest stat, precizând că fundația nu este înregistrată cu activitatea de a strânge fonduri.