Francois Bloch, BRD: Toate țările caută să înlocuiască indicatorii precum ROBOR, dar niciuna n-a găsit o soluție. Poate că România va fi prima

Francois Bloch, BRD: Toate țările caută să înlocuiască indicatorii precum ROBOR, dar niciuna n-a găsit o soluție. Poate că România va fi prima
scris 7 feb 2019

Directorul executiv al BRD Societe Generale spune că toate țările caută să înlocuiască indicatorii pieței interbancare – cum este ROBOR -, dar că până acum nu au găsit o soluție. ROBOR a intrat sub tirul alianței de guvernare PSD/ALDE, după creșterile din ultimul an și jumătate, băncile, inclusiv banca centrală, fiind acuzate de manipulare. Darius Vâlcov, consilier al premierului, a cerut chiar eliminarea acestui indicator pe care se bazează calculul dobânzilor variabile în contractele de credit.

Indicatorul ROBOR a ajuns una dintre cele mai disputate elemente din lumea financiară în ultima perioadă, la bătaie cu rata de schimb valutar, după ce a crescut de la nivelurile minime istorice de sub 1% atinse în 2016-2017 la 3% și peste în prezent. El a fost luat la țintă de către Guvern, care a pus o taxă pe activele financiare ale băncilor calculată progresiv în funcție de cât de mult depășește ROBOR la 3 și 6 luni nivelul de 2%.

Urmărește-ne și pe Google News

“Este un conflict de interese în modul în care Ordonanța este scrisă astăzi”, spune Francois Bloch, director executiv al BRD. Dacă apare tensiune pe piața valutară și dacă BNR intervine, ROBOR crește, iar atunci crește și taxa. Una dintre sarcinile BNR este păstrarea stabilității financiare”, adaugă Bloch, într-o conferință de presă pentru prezentarea rezultatelor financiare ale băncii în 2018.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Francois Bloch, BRD: Sunt convins că taxa bancară va fi schimbată, este nesustenabilă. Impactul asupra BRD ar fi de 600 de milioane de lei, dar banca rămâne profitabilă CITEȘTE ȘI Francois Bloch, BRD: Sunt convins că taxa bancară va fi schimbată, este nesustenabilă. Impactul asupra BRD ar fi de 600 de milioane de lei, dar banca rămâne profitabilă

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, susținea, recent, că există presiuni mari ale băncilor ca ROBOR să nu scadă.

Bloch spune, însă, că indicatorul ROBOR se mișcă sub influența factorilor macroeconomici, precum rata inflației și așteptările analiștilor privind dobânda cheie, precum și sub cea a lichidității din sistem, unde Ministerul de Finanțe joacă un rol important prin încasările și cheltuielile pe care le face.

Creșterea ROBOR s-a văzut imediat în creșterea ratelor lunare ale debitorilor cu împrumuturi în lei, având în vedere că aceștia au, majoritatea, contracte cu dobândă variabilă legate de ROBOR. Potrivit legii, singura alternativă la ROBOR în astfel de contracte este dobânda de politică monetară a BNR. Contractele cu dobândă variabilă în valută pot fi legate doar de EURIBOR/LIBOR.

Darius Vâlcov, consilier al premierului și unul dintre artizanii politicii fiscal-bugetare din PSD, a cerut, recent, ca banca centrală să modifice fundamental sau chiar să anuleze ROBOR.

Întrebat cum comentează perspectiva ca indicatorul ROBOR să fie eliminat această afirmație, Bloch a răspuns că România ar fi prima țară care ar găsi o alternativă la benchmarkul de piață interbancară.

“ROBOR – este un indicator – nu o rată – care e calculat de banca centrală, pe baza ratelor din piață. Acest lucru există în toate țările. Și toate țările se gândesc dacă există o cale de a înlocui acest index cu altceva. Nimeni n-a găsit până acum soluția perfectă. Poate că România va fi prima care o va face…”, spune Bloch.

Autoritățile americane și europene încearcă să găsească alternative la indicatori mult mai importanți în lumea financiară, precum LIBOR sau EURIBOR, care stau la baza unor produse financiare cu valoare de piață de sute de mii de miliarde de dolari, precum derivatele sau creditele comerciale.
LIBOR a trecut prin mai multe scandaluri de manipulare în timpul și după criza financiară și trebuie înlocuit până în 2021, deși încă nu a fost stabilită o alternativă pentru toate valutele, iar majoritatea contractelor se bazează tot pe LIBOR.

În iunie 2018, Societe Generale, banca-mamă a BRD, s-a înțeles cu autoritățile americane să plătească 750 de milioane de dolari pentru închiderea investigației privind manipularea LIBOR. Și alte bănci au urmat aceeași cale. Autoritățile europene au deschis și ele mai multe anchete privind manipularea EURIBOR și au amendat 8 bănci, printre care și Societe Generale, iar câțiva traderi au fost condamnați la închisoare.

Daniel Zamfir, senator ALDE, acuză și el băncile din România de manipularea ROBOR, aducând în discuție episodul atacului speculativ din octombrie 2008, când ratele de dobândă au crescut, timp de câteva zile, cu chiar și la peste 100%. 

Consiliul Concurenței a anchetat acel moment, dar în raportul prezentat în 2013 a arătat că cele 10 bănci din panelul care participă la cotațiile ROBOR nu au făcut cartel pentru manipularea pieței. Concurența a amendat, însă, BRD și Raiffeisen pentru că nu s-au supus controlului inopinat.

“E normal ca aceste inspecții să aibă loc, au loc în România, au loc peste tot în lume (…) E bine că nu au fost manipulări de piață. La BRD avem proceduri stricte și controale pentru a nu exista manipulări”, spune Bloch, întrebat despre episodul din 2008.

Președintele Consiliului Concurenței este chemat, acum, în Parlament să redeschidă subiectul anchetei din 2008 și a declarat, recent, că instituția lucrează la anonimizarea raportului de investigație, astfel încât acesta să poată fi prezentat public.

În plus, Concurența a început și o analiză a variației ROBOR după aprobarea Ordonanței în care este inclusă și taxa pe activele financiare, după o solicitare a Guvernului.

viewscnt
Afla mai multe despre
brd
francois bloch
taxa active
taxa bancara
robor
manipulare robor