Sistemul din România și-a redus substanțial rata creditelor neperformante și are suficient capital și lichidități pentru a sprijini economia cu credite, spune François Bloch, directorul general al BRD Groupe Société Générale. Economia României are perspective bune de creștere și în acest an, chiar dacă la o viteză mai mică, spune Bloch, care se declară, pe de altă parte, îngrijorat de viteza cu care Guvernul vine cu modificări fiscale.
BRD a raportat un profit net (record în termeni nominali) de 1,41 miliarde de lei pe anul trecut, în creștere cu 85%, pe care conducerea băncii propune să îl distribuie în proporție de 83% acționarilor.
“2017 a fost un an extrem de bun pentru România, sectorul bancar, BRD și pentru clienții noștri”, spune François Bloch.
Sistemul bancar raporta o rentabilitate a capitalurilor de aproape 13% la 9 luni, ceea ce corespunde unui profit net de peste 4 miliarde de lei, nivel record nominal. BRD a publicat un nivel al ROE de 20% pe anul trecut și de 17% fără veniturile nerecurente, precum cele din reversarea unor costuri cu riscul de 359 de milioane de lei.
CITEȘTE ȘI BRD a făcut un profit net de 1,4 miliarde de lei în 2017, în creștere cu 85% față de 2016“În 2018 ne așteptăm ca economia să crească, dar într-un ritm mai lent, însă important”, spune directorul executiv și adaugă că evoluția este completată cu scăderea nivelului ratei creditelor neperformante din sistemului bancar și cu creșterea creditului.
Bloch estimează că rata neperformanței pe sistem a scăzut la sub 7% pentru 2017 – cifrele pentru finalul anului nu au fost publicate încă de către Banca Națională – în timp ce la BRD a ajuns la 6,6%, față de 10,5% la finele lui 2016. Francezul de la conducerea BRD spune că România, deși se menține peste media europeană la acest capitol, a redus creditele neperformante într-un ritm mult mai rapid și amintește că în 2014 media pe sistem era de peste 20%, nivel la care se plasa și BRD.
„Băncile au acum capacitatea să finanțeze economia cu creditul necesar. Sistemul este bine provizionat. Este lichid de asemenea”, spune Bloch.
Rata credite depozite era de circa 80% la finele anului trecut – ceea ce înseamnă că băncile aveau mai multe depozite de la clientelă decât credite acordate, față de o medie europeană de 145%. Totodată, rata de acoperire cu lichiditate este de 239%, față de rata minimă regulamentară de 80% și media europeană de 145%.
“Avem lichiditate, capital, capacitatea de a influența pozitiv economia”, adaugă Bloch.
Cele mai mari creșteri pentru BRD, la fel ca și în restul sistemului, au venit din zona persoanelor fizice. Banca a avut creșteri ridicate (+30%) a producției de împrumuturi noi ipotecare – din care 70% Prima Casă - și moderate pe creditul de consum (+7%). Potrivit lui Bloch, BRD este lider pe segmentul persoanelor fizice, cu o cotă de piață de 17%.
Bloch spune că în acest an nu vom mai vedea o creștere atât de alertă a consumului, ceea ce, combinat cu inflația în creștere va duce la un avans al creditului în termeni absoluți, dar cu o reducere a ritmului.
Soldul creditului pentru companii a crescut (+2,2%), în premieră, anul trecut, după ce băncile au redus mare parte din portofoliile de neperformante. BRD a avut o creștere sub un procent a volumului de credite pe segmentul companii, unde are o cotă de piață de ușor sub 9%.
Bloch spune că banca are o cotă mai mare pe mari corporații în comparație cu întreprinderile mici și mijlocii, dar că banca va face o unitate care să dezvolte și acest segment.
“Am avut o cerere redusă de la clienți la începutul anului, apoi pe parcursul anului au început să vină la bancă. Din statisticile BNR se vede că pe parcursul anului crește creditul către companii”, spune Bloch.
Oficialul BRD adaugă că una dintre problemele din sectorul IMM este gradul redus de capitalizare.
“Este adevărat că unele companii din România sunt sub-capitalizate și este un impediment să acceseze credite. A fost un motiv pentru care am refuzat să acordăm credite sau am cerut mai mult colateral. Nu cred că este în favoarea companiei sau băncii să se găsească în poziția în care împrumutul nu mai este rambursat”, spune francezul.
Întrebat ce opinie are despre despre multitudinea de modificări fiscale introduse anul trecut și în acest an, Bloch se arată îngrijorat mai ales de viteza cu care acestea apar.
“Dificultatea vine din viteza schimbărilor. Cred că pe măsură ce economia se schimbă, este normal să adaptezi regulile. Problema pe care o avem este viteza schimbărilor și viteza cu care trebuie să le implementăm”, explică Bloch.
El dă exemplul split-TVA, care inițial a fost adoptată de Guvern ca fiind obligatorie pentru toate firmele, apoi amendată în Parlament și obligatorie doar pentru anumite firme.
“A trebuit să ne implicăm într-un proiect de anvergură într-un timp foarte scurt, a trebuit să dublăm conturile. Și acest cont are anumite specificități explicate în lege și a trebuit să adaptăm sistemul informatic pentru aceste schimbări. Aș fi vrut să avem mai mult timp. Toate băncile s-au grăbit să facă schimbările și asta n-a creat nicio valoare adăugată pentru noi și este o distragere de la alte proiecte”, explică Bloch.
BRD a plătit un impozit pe profit record anul trecut de 215 milioane de lei, susține oficialul BRD.
Banca franceză a fost călcată de inspectorii fiscali în 2016. Agenția Națională de Administrare Fiscală a calculat că banca datorează un impozit suplimentar de 43,1 milioane de lei, sumă pe care BRD a achitat-o dar a contestat-o ulterior.