FOTO Aurora boreală, văzută din România. Cum explică oamenii de știință fenomenul

FOTO Aurora boreală, văzută din România. Cum explică oamenii de știință fenomenul

Oradea

scris 11 mai 2024

Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (Noaa) a emis, pentru prima oară după aproximativ 20 de ani, o avertizare de furtună geomagnetică rară, de nivel 4 - cel mai mare fiind 5 - care poate afecta rețelele electrice și sateliții de comunicații.

Ulterior, a fost reclasificată la nivelul G5. Rezultatul acestui fenomen a fost o mai mare vizibilitate a aurorei boreale în zone din emisfera nordică în care în mod obișnuit nu putea fi observată, inclusiv în România, Marea Britanie, în Franța și SUA. ”„Acesta este într-adevăr cadoul vremii spațiale – aurora”, a declarat Rob Steenburgh, cercetător la centrul meteorologic spațial al Noaa, conform The Guardian. Numeroase imagini au fost distribuite pe rețelele sociale, însoțite de comentarii precum ”Îți taie respirația”, ”Nebunie absolută! N-am reușit niciodată să prind aurora boreală, NICIODATĂ! Cu toate acestea, în seara asta am surprins un spectru complet de culori la care am crezut sincer că aș putea doar să visez”, ”E o furtuna solara care a ajuns pe Pamant, extrem de puternica, si care da spectacol”, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Cei mai buni climatologi din lume se așteaptă ca încălzirea globală să depășească ținta de 1,5 grade Celsius. Mulți dintre oamenii de știință au în vedere un viitor \ CITEȘTE ȘI Cei mai buni climatologi din lume se așteaptă ca încălzirea globală să depășească ținta de 1,5 grade Celsius. Mulți dintre oamenii de știință au în vedere un viitor "semidistopic", cu foamete, conflicte și migrație în masă

Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA (Noaa) a emis vineri o avertizare rară de furtună geomagnetică severă. Acesta a alertat operatorii centralelor electrice și navelor spațiale aflate pe orbită să ia măsuri de precauție. Noaa a avertizat că furtuna ar putea produce lumini boreale până la sud, până în Alabama și nordul Californiei.

„Cei mai mulți oameni de aici, pe planeta Pământ, nu vor trebui să facă nimic”, a spus Rob Steenburgh, ucercetător la centrul meteorologic spațial al Noaa. „Acesta este într-adevăr cadoul vremii spațiale– aurora”, a adăugat el.

FOTO: Facebook / Lucian Mîndruță

FOTO: Facebook / Lucian Mîndruță

„Evenimentul foarte rar” este cauzat de un grup mare de pete solare care a produs câtevaerupții solare moderate până la puternice,  începând de miercuri dimineață”, a indicat Noaa. Asta însemna că luminile puteau fi văzute mai la sud decât de obicei.

Se anticipa că furtuna va atinge vârful pe măsură ce cel puțin șapte ejecții de masă coronală converg și se îndreaptă spre Pământ vineri târziu sau sâmbătă devreme, potrivit unei actualizări. Dar furtuna geomagnetică este „foarte probabil” să persiste în weekend, a transmis agenția.

Bursele europene au atins noi niveluri record CITEȘTE ȘI Bursele europene au atins noi niveluri record

Ca urmare a furtunii solare, aurora boreală a luminat cerul nopții în emisfera nordică, iar rețelele sociale au fost inundate de imagini ale cerului luminat spectaculos.

Aurora boreală a fost observată în Marea Britanie, în Golful Whitley, pe coasta de nord-est; Essex; Cambridgeshire; și Wokingham în Berkshire. A fost observată și în Suffolk, Kent, Hampshire și Liverpool.

FOTO Aurora boreală, văzută din România. Cum explică oamenii de știință fenomenul

Kathleen Cunnea, din Great Horkesley, Essex, a spus: „A fost absolut uimitor de văzut”.

NASA a precizat că furtuna nu a reprezentat nicio amenințare serioasă pentru cei șapte astronauți de la bordul Stației Spațiale Internaționale Cea mai mare îngrijorare a fost creșterea nivelului de radiații, iar echipajul se putea muta într-o parte mai bine protejată a stației, dacă este necesar, potrivit Steenburgh.

FOTO: Aurora boreală la Sulina Facebook / Hubati Tudor

FOTO: Aurora boreală la Sulina Facebook / Hubati Tudor

Radiația crescută ar putea amenința unii dintre sateliții științifici ai NASA. Instrumentele extrem de sensibile ar fi oprite dacă este necesar pentru a evita deteriorarea, a declarat Antti Pulkkinen, directorul diviziei de știință heliofizică a agenției spațiale. 

FOTO: Facebook / Visit Chișinău

FOTO: Facebook / Visit Chișinău

viewscnt
Afla mai multe despre
aurora boreala
romania