Fostul Romtelecom, pierderi de 100 mil. euro în ultimii doi ani. Motivul - deprecierea investiției în fostul Cosmote

Fostul Romtelecom, pierderi de 100 mil. euro în ultimii doi ani. Motivul - deprecierea investiției în fostul Cosmote
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 25 iun 2016

Telekom Romania Communications (fost Romtelecom) a înregistrat pierderi de 454,2 milioane de lei în perioada 2014 – 2015, rezultatul fiind consecința deprecierii investiției financiare în Telekom Mobile Romania Communications (fost Cosmote), care în 2014 a avut un impact negativ de 410,9 milioane de lei, potrivit datelor consultate de Profit.ro.

Romtelecom deține un pachet de acțiuni reprezentând 30% din capitalul social al fostului Cosmote, al treilea jucător local de telefonie mobilă, restul titlurilor revenind grupului elen OTE, prin Cosmote Mobile Communications. OTE are în proprietate 54,01% din acțiunile fostului Romtelecom, celălalt acționr fiind Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (MCSI). Cel mai mare acționar al OTE este grupul german Deutsche Telekom, cu o participație de 40%.

Urmărește-ne și pe Google News

Suma privind deprecierea investiției în fostul Cosmote a fost calculată de Telekom Romania Communications, în colaborare cu Deutsche Telekom, prin utilizarea metodei fluxurilor de numerar actualizate, au declarat pentru Profit.ro surse din cadrul operatorului.

Această metodă presupune determinarea valorii unei imobilizări financiare prin estimarea câștigurilor viitoare așteptate să rezulte din utilizarea activului respectiv, actualizate în prezent în baza unei rate de actualizare determinate.

La estimarea fluxurilor viitoare de numerar se ține seama de starea actuală a activului și de condițiile economice în care acționează societatea la momentul prezent.

CITEȘTE ȘI Banca Mondială și-a sporit la 16,2% cota în acționariatul Teamnet International în uma unei investiții de 20 mil. lei

În acest context, posibila decizie privind fuziunea juridică a Cosmote cu fostul Romtelecom, cel mai fierbinte punct pe agenda discuțiilor dintre reprezentanții OTE și cei ai MCSI, va fi una foarte dificilă.

Surse avizate din piața telecom au declarat pentru Profit.ro că statul român dorește ca fuziunea să fie pusă în practică prin integrarea în fostul Romtelecom a operatorului de telefonie mobilă la o valoare zero a acestuia din urmă. Cu alte cuvinte, preluarea ar trebui să aibă loc după ștergerea unei părți foarte mari din datoria fostului Cosmote față de grupul elen OTE.

O astfel de decizie, spun sursele citate, este una foarte dificilă pentru OTE și pentru actualul șef al grupului elen, Michael Tsamaz, responsabil pentru investiția foarte mare făcută în România pe segmentul telefoniei mobile, ale cărui rezultate sunt mult sub așteptări.

Contactați de Profit.ro, reprezentanții MCSI nu au confirmat, dar nici nu au infirmat cifra referitoare la impactul reflectării în contabilitatea fostului Romtelecom a deprecierii investiției în operatorul de telefonie mobilă.

“Deteriorarea situației Telekom Mobile Romania Communications are două cauze: concurența ridicată pe piața comunicațiilor mobile și rezultatele acțiunilor echipei manageriale din ultimii doi ani”, au spus reprezentanții ministerului.

Grupul Telekom Romania, care include foștii operatori Romtelecom și Cosmote, a fost condus de Nikolai Beckers în perioada aprilie 2013 - decembrie 2015.

Bursa de la București, o ședință cu „parfum de 2008” CITEȘTE ȘI Bursa de la București, o ședință cu „parfum de 2008”

De la începutul acestui an, șefia grupului a fost preluată de slovacul Miroslav Majoros, care a început deja să aducă modificări în structura managementului.

Ministerul Comunicațiilor spune că performanța financiară a grupului Telekom România în 2015 a fost sub așteptările instituției, acesta fiind principalul motiv al deciziei de înlocuire a fostului director general.

În perioada mandatului Beckers, veniturile grupului Telekom Romania au scăzut de la 1,02 miliarde de euro în 2013 la 984 milioane de euro la finele anului trecut, iar EBITDA a coborât de la 283 milioane de euro la 203 milioane de euro, conform datelor anunțate de Deutsche Telekom.

Lansat în 2014, Telekom Romania este brandul sub care acționează foștii operatori Romtelecom și Cosmote. Brandul aparține Deutsche Telekom, una dintre cele mai mari companii de telecomunicații la nivel mondial.

Situația negativă a fostului Cosmote se reflectă și în datele disponibile la Ministerul Finanțelor Publice, datoriile operatorului de telefonie mobilă urcând de la 3,05 miliarde de lei la 5,13 miliarde de lei în perioada 2010 - 2015.

Cu excepția anului 2012, când operatorul de telefonie mobilă a consemnat un profit net de 438,3 milioane de lei, în ceilalți ani situațiile financiare consemnează pierderi cumulate de 568,1 milioane de lei.

Anul trecut, pierderile companiei au crescut cu 78%, la 237,5 milioane de lei.

Afacerile celui de-al treilea jucător local de telefonie mobilă au variat în intervalul 1,91 - 1,97 miliarde de lei, mai puțin în 2010, când acest indicator a atins 1,78 miliarde de lei.

În 2015, cifra de afaceri a scăzut cu 3,3%, la 1,85 miliarde de lei.

La finele anului trecut, operatorul avea aproape 6 milioane de clienți, de la circa 6,2 miloane de utilizatori în 2013.

CITEȘTE ȘI Analiștii bancari, despre Brexit: Impactul economic direct asupra României ar trebui să fie unul moderat pe termen scurt

Fostul Romtelecom a obținut în 2014, conform datelor consultate de Profit.ro, o pierdere netă de 331,4 milioane de lei, comparativ cu un profit net de 214,4 milioane de lei în anul precedent.

Anul trecut, pierderea netă a operatorului telecom a coborât la 122,8 milioane de lei.

Cumulate, pierderile companiei din ultimii 6 ani se apropie de 1,6 miliarde de lei. Pe de altă parte, Telekom Romania Communications a raportat profit net în anii 2012 - 312,6 milioane de lei și 2013 - 214,4 milioane de lei.

Practic, diferența dintre profituri și pierderi este negativă și se situează la 930,8 milioane de lei. Această situație nu permite acordarea de dividende către acționari.

Statul a încasat de la fostul Romtelecom dividende de 384,8 mil. lei în intervalul 1999 – 2015 CITEȘTE ȘI Statul a încasat de la fostul Romtelecom dividende de 384,8 mil. lei în intervalul 1999 – 2015

Ultima plată s-a efectuat în februarie 2011, când Ministerul Comunicațiilor a încasat dividende de 185,97 milioane de lei din profitul aferent anilor 2006 și 2007, potrivit datelor instituției remise la solicitarea Profit.ro. De altfel, de la privatizare, în 1999, și până la finele anului trecut, statul, care deține 45,99% din capitalul social al fostului Romtelecom a încasat, în total, dividende de 384,76 milioane de lei.

Acoperirea pierderilor este posibilă, conform legislației, din profiturile înregistrate anterior și rămase nerepartizate sau din viitoarele profituri pe care le va obține compania.

Așa s-a procedat în ianuarie 2015, când acționarii operatorului au aprobat includerea profitului net aferent anului 2013 în rezultatul net al Telekom Romania Communications și utilizarea profitului net din anii 2005 (54 milioane de lei), 2012 și 2013 pentru acoperirea pierderilor contabile acumulate până la 31 decembrie 2013, începând cu pierderile aferente anului 2010.

Pe o piață telecom putenic concurențială,unde nivelul prețurilor este principalul criteriu de cumpărare al clienților, dinamica afacerilor Telekom Romania Communications a intrat pe un trend descrescător în intervalul 2009 - 2015. Astfel, cifra de afaceri a operatorului a scăzut de la 3,34 miliarde de lei la 2,58 miliarde de lei în intervalul analizat.

De la momentul orivatizării, sub managementul OTE și, mai nou, al Deutsche Telekom, afacerile fostului Romtelecom aproape că s-au înjumătățit, reiese din rapoartele anuale ale grupului elen

Datoriile operatorului de telefonie fixă au atins 1,19 miliarde de lei la finele anului trecut, de la 1,06 miliarde de lei în 2014 și 478,1 milioane de lei în 2012.

La finele anului trecut, Telekom Romania Communications avea de recuperat de la diverși debitori suma de 665,2 milioane de lei, de la 540 milioane de lei în 2014, și dispunea de lichidități de 873,9 milioane de lei, dublu față de 2014.

RCS&RDS se bate cu Enel, Electrica, CEZ, E.ON și alte 6 firme pentru a furniza curent electric Brașovului CITEȘTE ȘI RCS&RDS se bate cu Enel, Electrica, CEZ, E.ON și alte 6 firme pentru a furniza curent electric Brașovului

Dinamica negativă a Telekom Romania Communications este efectul scăderii numărului de linii fixe cu 11,7% în perioada 2013 - 2015, de la 2,37 milioane la 2,09 milioane.

De asemenea, un regres de 0,6% a fost înregistrat și la numărul de abonamente de internet fix, de la 1,19 milioane la 1,18 milioane.

Pe sectorul serviciilor TV, compania a raportat în schimb un avans de 12% la numărul de abonați în ultimii doi ani, de la 1,29 milioane la 1,45 milioane, insuficient pentru acoperirea pierderilor pe celelalte sectoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
telekom
romtelecom
cosmote
pierderi
afaceri
darorii
depreciere