Fostul purtător de cuvânt al ASF Radu Soviani pierde procesul prin care a cerut despăgubiri de peste 1 milion lei. Reacția lui Soviani

Fostul purtător de cuvânt al ASF Radu Soviani pierde procesul prin care a cerut despăgubiri de peste 1 milion lei. Reacția lui Soviani
scris 29 mar 2016

Curtea de Apel București (CAB) a respins recursul fostului purtător de cuvânt al ASF Radu Sovian prin care a solicitat despăgubiri de 1,03 milioane de lei pentru rezilierea unui contract cu autoritatea înainte de termen. În plus, instanța a casat și o sentință a Tribunalului București din septembrie 2015, prin care ASF era obligată să-i achite lui Soviani despăgubiri de 191.115 lei.

Suma de 191.115 lei, dispusă să fie achitată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) prin decizia instanței de fond, reprezintă contravaloarea serviciilor prestate de RST Media, societate controlată integral de Radu Soviani, la solicitarea ASF, acceptate de către aceasta, dar neachitate, diferența până la totalul pretențiilor reprezentând prejudicii cauzate de ASF și calculate ca atare de RST Media, pe care le-a supus validării instanței.

Urmărește-ne și pe Google News

"Respinge ca nefondat recursul formulat de recurenta SC RST MEDIA SRL. Admite recursul declarat de recurenta Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Casează sentința recurată și în rejudecare: Respinge în integralitate cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta-pârâtă SC RST MEDIA SRL. Admite cererea reconvențională formulată de pârâta-reclamantă ASF. Obligă reclamanta-pârâtă SC RST MEDIA SRL la restituirea către pârâta-reclamantă ASF a sumei de 27.555,64 lei. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, 28.03.2016", se arată pe pagina web a CAB.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Într-un comunicat al societății postat pe blogul său, Radu Soviani, directorul general al RST MEDIA SRL, precizează că a luat act de hotărârea Curții de Apel București, care a întors decizia din fond prin care Tribunalul București obliga ASF să achite contravaloarea tuturor serviciilor prestate de RST MEDIA la solicitarea Autorității, și că, până în momentul în care va lua la cunoștință motivarea hotărârii, RST MEDIA nu poate preciza motivul pentru care Curtea de Apel București a decis ca prețul serviciilor efectiv prestate în beneficiul ASF de către RST MEDIA, anterior așa zisei denunțări unilaterale de către ASF, să fie restituit Autorității.

"Curtea de Apel nu menționează în hotărâre dacă ASF va presta servicii pentru RST MEDIA în contravaloarea sumei de 27.555,64 lei, atâta timp cât noi trebuie să restituim suma pentru servicii deja prestate, deja acceptate de către ASF și plătite de către aceasta. Probabil că ASF va formula o cerere de lămurire de dispozitiv în acest sens", spune Soviani.

Bucureștiul riscă să nu mai fie acoperit cu semnal de mobil. Antenele GSM - amplasate la 500 metri de școli și spitale CITEȘTE ȘI Bucureștiul riscă să nu mai fie acoperit cu semnal de mobil. Antenele GSM - amplasate la 500 metri de școli și spitale

Sursa citată precizează în același timp că RST MEDIA va urma toate procedurile legale de recuperare a prejudiciilor cauzate de către conduita ASF, inclusiv pe cele pe care decizia Curții de Apel București nu le recunoaște.

"Dispozitivul, în cazul în care nu va conține motivări fantasmagorice, dar chiar și așa, reprezintă o decizie care ne îndreptățește să considerăm că nu este oportună ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare. Ne-am fi bucurat dacă judecătorii Curții de Apel București ar fi judecat recursul într-un alt cadru mediatic decât ostilitatea beligerantă afișată in corpore de anumite autorități ale statului împotriva domnului Radu Soviani. Așa cum RST MEDIA a transmis în comunicările anterioare, și prezentul litigiu se înscrie într-o serie de litigii în care, atât în faza de derulare, cât și în faza de judecată, libertatea de manifestare a anumitor indivizi din instituțiile publice este protejată, în ciuda unor principii fundamentale care ar trebui să guverneze un stat de drept, unde nimeni nu ar trebui să primească bani fără muncă, dar nici munca prestată să nu fie plătită, ci confiscată", se afirmă în comunicatul societății.

La rândul său, Soviani mai arată, într-o nuanță ironică, faptul că suma capetelor de cerere ale RST MEDIA în această cauză nu reprezintă nici a mia parte din valoarea muncii sale pe care a depus-o în demersul doctoral, hotărârea provocându-i o mare bucurie prin aceea că nu l-a obligat să restituie și titlul de doctor în economie și aprecieză faptul că instanța îi mai oferă ceva timp pentru a se bucura de titlul obținut.

Isărescu: Gogomănia cu prezentarea Legii dării în plată ca lege economică e promovată de un tânăr, ajuns doctor printr-o eroare CITEȘTE ȘI Isărescu: Gogomănia cu prezentarea Legii dării în plată ca lege economică e promovată de un tânăr, ajuns doctor printr-o eroare

În luna mai 2015, Soviani a înregistrat la Tribunalul București o plângere împotriva ASF, prin care a solicitat instituției plata sumei de 1,02 milioane de lei, reprezentând despăgubiri pentru rezilierea unui contract cu ASF înainte de termen.

Apple a câștigat un proces în care i se cerea să deblocheze un iPhone CITEȘTE ȘI Apple a câștigat un proces în care i se cerea să deblocheze un iPhone

Plângerea a fost înregistrată de RST Media.

În decembrie 2014, ASF a anunțat că a încheiat contractul pentru prestarea de servicii de management în domeniul comunicării și relațiilor publice cu RST Media, relația cu presa urmând să fie gestionată de Serviciul Comunicare din cadrul instituției.

La acel moment, Soviani a scris pe blog că RST Media a solicitat ASF, în noiembrie 2014, încheierea unui nou contract subsecvent, în conformitate cu contractul 4229/13.12.2013, societatea neprimind până la data de 8 decembrie 2014 niciun răspuns din partea Consiliului ASF.

"Prin urmare, în data de 11 decembrie 2014, RST Media a notificat ASF, potrivit contractului menționat, de declanșarea tratativelor pentru rezolvarea pe cale amiabilă a disputelor dintre ASF și RST Media până la data de 26 decembrie 2014 (conform prevederilor contractului - 15 zile de la demararea tratativelor). Până în acest moment (15 decembrie 2014 - n.r.) nu am primit niciun răspuns la solicitare din partea Consiliului ASF", se arată pe blog.

BCR câștigă la Înalta Curte un proces pe clauze abuzive cu un grup de clienți CITEȘTE ȘI BCR câștigă la Înalta Curte un proces pe clauze abuzive cu un grup de clienți

Mai mult, scria jurnalistul, președintele ASF, Mișu Negrițoiu, l-a informat că 15 decembrie 2014 este ultima zi de colaborare contractuală a instituției cu RST Media.

Tribunalul București a hotărât, la finele lunii septembrie 2015, obligarea ASF la plata către RST Media a sumei de 191.115,89 lei.

Contactat la acea vreme de Profit.ro, Soviani a declarat că se așteaptă ca, după decizia instanței, ASF să intre în legalitate și să achite sumele restante către RST Media.

"În opinia noastră, această conduită abuzivă și nelegală a fost persistentă și s-a manifestat inclusiv în timpul procesului cu RST Media, prin cererea reconvențională a ASF, dar cererea instituției a fost respinsă de către instanța de judecată. În privința unor eventuale acțiuni juridice ulterioare, vom evalua oportunitatea acestora după ce vom lua la cunoștință motivarea instanței",, spunea Soviani, directorul general al RST Media.

La finele anului 2013, conform www.e-licitatie.ro, RST Media a câștigat o licitație organizată de ASF privind prestarea de servicii de management în domeniul comunicării și relațiilor publice, valoarea contractului fiind de 992.000 lei (220.000 euro), cu TVA, pentru trei ani.

Estimat prin anunțul de participare la 1,1 milioane de lei, contractul includea și poziția de purtător de cuvânt al ASF.

Kovesi: Mită cât banii pe 3 ani pentru autostrăzi și corupție generalizată în contracte. Nu am prins încă toți corupții! CITEȘTE ȘI Kovesi: Mită cât banii pe 3 ani pentru autostrăzi și corupție generalizată în contracte. Nu am prins încă toți corupții!

RST Media a fost înființată în 2004 și, potrivit datelor disponibile la Ministerul Finanțelor Publice, a înregistrat o cifră de afaceri de 336.340 lei în 2014, de la 211.597 lei în urmă cu un an, și un profit net de 109.342 lei, comparativ cu o pierdere de 26.596 lei în 2013.

Cu un număr mediu de doi angajați în 2013, RST Media desfășoară activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune.

ASF și-a început activitatea la finele lunii aprilie 2013, prin preluarea și reorganizarea atribuțiilor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare (CNVM) și Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

viewscnt
Afla mai multe despre
soviani
asf
litigiu
despagubiri