Capitalizarea Companiei Naționale "Poșta Română" (CNPR) ar trebui să fie încheiată în maximum două luni, iar din partea celor de la Fondul Proprietatea nu mă aștept la nimic bun, a declarat, Lucian Șova, fostul ministru al Comunicațiilor, cu ocazia evenimentului de predare - primire mandat.
"Există un moment important în ceea ce privește Poșta Română. Practic, la prima ședință de Guvern (miercuri, 31 ianuarie 2018, n.r.) va fi aprobată, dacă nu va apărea vreo problemă absolut formală în sensul semnăturilor, că s-au schimbat miniștri, Hotărârea de Guvern care va reglementa modul de capitalizare a Poștei Române. Imediat după publicarea acestei Hotărâri de Guvern se va putea convoca AGA (Adunarea Generală a Acționarilor, n.r.) astfel că, în cel mai scurt timp, cei 170 de milioane de lei care deja sunt puși în bugetul de stat să poată fi folosiți pentru achitarea datoriilor pe care le are la ANAF și să poată să înceapă un proces de modernizare mai sustenabil, având în vedere faptul că în această perioadă care a trecut Poșta Română plătește aproape 3 milioane de euro pe lună rate la datoria ANAF. Acești bani îi va putea folosi pentru modernizare, dotare, activități curente (...) Cei de la Fondul Proprietatea, după ce ne-au contestat în justiție și au pierdut pe toată linia, au făcut și ei un gest de responsabilitate: au renunțat la ultima acțiune în justiție, la recurs privind contestarea schimbărilor făcute în Consiliul de Administrație. Nu mă aștept la nimic bun de la ei și trebuie să fim pregătiți pentru ce-i mai rău, dar cu pașii legali care se impun capitalizarea Poștei Române ar trebui să se întâmple în maxim două luni", a explicat Șova pentru Agerpres.
Profit.ro a anunțat anterior că testul investitorului privat prudent privind o posibilă majorare de capital social al Poștei Române a fost evaluat pozitiv de către Deloitte, consultantul angajat de Ministerul Comunicațiilor, fapt ce permite inițierea demersurilor pentru realizarea unei infuzii de capital de 170 milioane de lei la operatorul postal național, sumă inclusă în bugetul de stat pe anul 2017.
Raportul preliminar privind aplicarea testului investitorului economic privat în economia de piață realizat de Deloitte a fost depus la minister și este verificat de o comisie de specialitate.
Viitorul câștigător al licitației menționte anterior va realiza o analiză privind obligativitatea constituirii unei prime de emisiune în cazul majorarii capitalului social al CNPR prin încorporarea creanței deținute de MCSI, precum și cu privire la cuantumul acestei prime, inclusiv din punct de vedere legal.
CITEȘTE ȘI Strategii: Orange Money își dublează capitalul social în timp ce concurentul Vodafone M-Pesa se închideDe asemenea, consultantul va asigura un punct de vedere referitor la majorarea capitalului social și a implicațiilor legale ale operațiunii, în scopul evitării riscului contestării deciziei Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor CNPR în instanță și implicit a unei posibile întârzieri a implementării operațiunii față de calendarul stabilit, în relația cu acționarul minoritar Fondul Proprietatea, care deține 25% din capitalul social al operatorului postal național.
În bugetul de stat pe 2017 sunt prevăzute credite bugetate în suma de 170 milioane de lei pentru capitalizarea CNPR, în bugetul MCSI, ca aport al statului, proporțional cu cota de participare deținută, iar ceilalți acționari pot participa la majorarea capitalului social proporțional cu propria cotă de participare.
Suma prevăzută în bugetul MCSI urmează să fie virată cu titlu de aport la majorarea capitalului social al CNPR după parcurgerea procedurilor impuse de legislația europeană în materia ajutorului de stat.
Poșta Română este deținută de statul român, prin MCSI, în proporție de 75%.