Poșta Română are nevoie de 100 milioane de euro pentru a acoperi necesarul de finanțare în direcția informatizării și automatizării oficiilor poștale și a centrelor de tranzit. Compania a discutat cu Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru obținerea unui împrumut, dar nu exclude dialogul și alte instituții financiare din România sau internaționale.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
“BEI analizează dacă Poșta Română îndeplinește condițiile pentru a obține un împrumut. Suma nu a fost discutată. Necesarul de finanțare al companiei, din datele existente la 4 octombrie 2017, este de 100 milioane de euro, sumă necesară mai ales pentru informatizarea și automatizarea oficiilor poștale și a centrelor de tranzit. Nu înseamnă neapărat că toți acești bani vor fi împrumutați de la BEI”, a transmis compania la solicitarea Profit.ro.
Conducerea Poștei Române a precizat că este deschisă dialogului cu orice instituție financiară instituțională, internă sau internațională, inclusiv cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
“Înțelegerea pentru proiectul de finanțare a Companiei Naționale Poșta Română cu BERD a expirat, sub aspectul termenului, în luna mai 2017. Termenul de 12 luni fusese stabilit în scrisoarea de mandat, semnată în 9 mai 2016. Astfel, compania nu mai are nicio constrângere de ordin legal, în ceea ce privește demararea de discuții exploratorii sau de accesare a oricăror forme de finanțare menite să susțină programele de dezvoltare și investiții”, se mai arată în răspunsul operatorului poștal național.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fondul Proprietatea contestă în instanță schimbările în CA al Poștei Române impuse de Ministerul ComunicațiilorDiscuțiile Poștei Române cu BERD pentru obținerea unui împrumut au început în toamna anului 2015, suma vehiculată fiind de 100 milioane de euro.
În octombrie 2016, potrivit răspunsului companiei, comitetul de management al BERD a scos de pe agendă proiectul de finanțare a Poștei Române, ca urmare a informațiilor din presă referitoare la o acțiune de control începută la operatorul poștal național de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI), încheiată cu un raport trimis și către DNA.
“Dintre aspectele supuse verificării, Corpul de control al MCSI a sesizat mai multe nereguli, dintre care precizăm: nereguli identificate la procedurile privind achiziția publică pentru IT&C; nereguli la încheierea contractelor de închiriere a spațiilor, cât și la derularea procedurii privind achiziția de mașini”, se arăta într-un răspuns al MCSI remis la solicitarea Profit.ro în data de 20 octombrie 2016.
CITEȘTE ȘI Schimbarea imprimantelor la Poșta Română se amână. Compania a anulat licitația de 40 milioane lei din cauza neconcordanțelor privind specificațiile tehniceÎn urma constatărilor corpului de control al instituției, MCSI a sesizat DNA privind operațiunile sau actele în legătură cu care au rezultat indicii de săvârșire a unor posibile fapte ilicite, care pot întruni elementele constitutive ale unor infracțiuni, urmând ca organul de urmărire penală să hotărască asupra existenței sau inexistenței infracțiunilor și asupra vinovățiilor, se mai spunea în răspuns din octombrie 2016.
Atunci, la solicitarea Profit.ro, fostul director general al Poștei Române Alexandru Petrescu a declarat că aria de control a acoperit ultimii 8 ani de activitate a companiei, iar observațiile specificate în media vizează cu precădere perioada 2008 - 2013, cu accent pe contractele de achiziții sau asociere care deja se «bucură» de o notorietate neagră, unele dintre ele contribuind semnificativ la situația economică dificilă în care compania se regăsește în prezent.
CITEȘTE ȘI FOTO O nouă ședință CA la Poștă, director general este Elena Petrașcu, director juridic și șef de cabinet al ministrului.Peste 50 de posturi de conducere desființate"Consider că toate aceste demersuri ale instituțiilor de control și verificare sunt și vor fi în beneficiul companiei, în soluționarea multora din aspectele neclare, cu impact negativ asupra companiei în ultimii 8 ani", a spus Petrescu.
În intervalul 2008 – 2015, pierderea cumulată a operatorului poștal național se ridică la 600 milioane de lei, din care 182,9 milioane de lei în 2011, conform datelor de Ministerul Finanțelor Publice. Compania a raportat profit net în 2014 - 22,9 milioane de lei și 2016 - 10,5 milioane de lei.
Cu afaceri anuale de peste un miliard de lei, Poșta Română are aproximativ 5.600 de unități teritoriale și este cel mai mare jucător local de profil.
Acționarii companiei sunt MCSI - 75% și Fondul Proprietatea - 25%.