Fosta HP Romania atacă la instanța supremă o amendă de 3 milioane de lei aplicată de Concurență în 2015

Fosta HP Romania atacă la instanța supremă o amendă de 3 milioane de lei aplicată de Concurență în 2015
scris 12 mai 2017

Enterprise Services Romania (fosta Hewlett-Packard Romania SRL) a atacat cu recurs o sentință prin care Curtea de Apel București a respins, în octombrie 2016, o cerere a companiei pentru anularea unei amenzi de aproape 3 milioane de lei aplicată de Consiliul Concurenței pentru abuz de poziție dominantă.

În decembrie 2015, Consiliul Concurenței a anunțat că a sancționat fosta Hewlett - Packard (HP) România SRL cu amendă de 2,97 milioane de lei pentru abuz de poziție dominantă.

Urmărește-ne și pe Google News

Aceasta după ce fosta HP Romania a decis unilateral, în 2011, să colaboreze numai cu unul dintre cei patru parte­neri care livrau consu­mabile către OMV-Petrom.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În urma deciziei, ceilalți trei parteneri și-au văzut vânzările întrerupte pe relația cu compania petrolieră.

Affidea propune Concurenței vânzarea a patru clinici Hiperdia pentru a prelua controlul celorlalte 19 din rețea CITEȘTE ȘI Affidea propune Concurenței vânzarea a patru clinici Hiperdia pentru a prelua controlul celorlalte 19 din rețea

Consiliul Concurenței a declanșat o investigație și a constatat că fosta HP Romania a abuzat de poziția dominantă pe care o deținea, prin întreruperea înainte de termen și fără o justificare obiectivă, a unui contract prin care acorda partenerilor săi prețuri speciale pentru consumabile marca HP livrate către un client important din segmentul business, se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenței din data de 3 decembrie 2015.

Contractul era derulat prin intermediul ISA SRL, KMP Vest SRL, S&T România SRL și Be Proffice SA/RTC Proffice Experience SA.

Anularea de către fosta HP România, cu 5 luni înainte de data expirării, a contractului în cauză și stoparea relațiilor comerciale deja existente cu cei 4 parteneri a fost efectuată fără nicio explicație.

Auchan scapă de amenda Concurenței de aproape 24 milioane de lei, pe motiv de prescriere CITEȘTE ȘI Auchan scapă de amenda Concurenței de aproape 24 milioane de lei, pe motiv de prescriere

“O companie care deține o poziție dominantă poate adopta strategiile necesare pentru a-și apăra interesele comerciale, însă asemenea măsuri trebuie să fie rezonabile și proporționale cu efectele pe care le-ar putea provoca clienților și concurenței. Conform normelor europene în domeniul concurenței, refuzul unei companii dominante de a furniza produse unui client stabil, fără o justificare obiectivă, poate constitui un abuz. În acest caz, anularea contractului de către HP România, înainte de termen și stoparea relațiilor comerciale deja existente cu partenerii s-a realizat fără o justificare obiectivă”, a declarat președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, în comunicatul din 3 decembrie 2015.

În perioada 2007 - 2011, fosta HP România a deținut o poziție dominantă pe piața imprimantelor tip inkjet pentru segmentul business, cota de piață fiind de peste 80%.

Investigația a fost declanșată în 2012, în urma plângeri ISA SRL, potrivit unor surse din piața de profil.

Fosta HP Romania și-a schimbat denumirea în Enterprise Services Romania la începutul acestui an, în urma unei decizii a acționarilor din decembrie 2016.

EXCLUSIV Consiliul Concurenței investighează dealerii Dacia și Renault din România. Posibile înțelegeri privind prețurile pieselor și ale manoperei service CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Consiliul Concurenței investighează dealerii Dacia și Renault din România. Posibile înțelegeri privind prețurile pieselor și ale manoperei service

La finele anului trecut, potrivit celor mai recente date, Enterprise Service Romania avea aproape 400 de salariați și afaceri de 247,6 milioane de lei, de la 288,9 milioane de lei în 2015.

Profitul net a scăzut de la 58,66 milioane de lei în 2015 la 21,49 milioane de lei la finele anului trecut.

Enterprise Services Ro­mânia este parte a noii companii ame­ri­cane Hewlett-Packard Enterprise (HPE), care s-a desprins din gigantul HP în anul 2015.

Mișu Negrițoiu: Exclud o explozie a tarifelor RCA. Ar putea exista o creștere graduală și diferențiată CITEȘTE ȘI Mișu Negrițoiu: Exclud o explozie a tarifelor RCA. Ar putea exista o creștere graduală și diferențiată

HPE mai controlează pe piața românească Hewlett Packard Enterprise România (înființată în anul 2016) și Global E-Business Operations Centre (HP Geboc).

Gigantul american HP deține HP Inc Romania (înregistrată în februarie 2015), reprezentanță de vânzări pentru PC-uri și imprimante și centru de operațiuni de IT.

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul concurentei
amenda
sanctiune
hp
hewlett packard
enterprise services romania
geboc