Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a aprobat un împrumut de 40 milioane euro către Banca Transilvania, destinat finanțării investițiilor în eficientizarea energetică a clădirilor rezidențiale din România. Linia de credit face parte din Facilitatea de Finanțare a Economiei Verzi (GEFF), un program înființat recent, cu o valoare de până la 100 milioane euro.
“Este a treia linie de finanțare a BERD primită de banca noastră pentru a susține investițiile în proiecte de eficiență energetică. Dintre acestea, primele două au fost dedicate întreprinderilor mici și mijlocii, iar cea de acum, în premieră, este pentru clienții persoane fizice”, a declarat directorul general al Băncii Transilvania, Ömer Tetik.
BERD a anunțat la finele lunii martie că analizează înființarea GEFF, prima linie de finanțare a băncii pentru investițiile “verzi” din sectorul rezidențial românesc, precum și acordarea împrumutului către Banca Transilvania.
CITEȘTE ȘI Banca Transilvania „a angajat” robotul Livia pentru comunicarea cu clienții pe Facebook și SkypeProgramul va cuprinde inițial 50 milioane de euro din fonduri puse la dispoziție de BERD, în timp ce TaiwanICDF, fondul responsabil pentru programe externe de dezvoltare al Taipei China, a contribuit până în prezent cu 20 de milioane de dolari SUA.
Facilitatea este prima cofinanțare propusă de BERD în colaborare cu TaiwanICDF în România și face parte din eforturile băncii de a atrage noi investitori instituționali în țară. Programul este, de asemenea, completat cu finanțări pe bază de granturi puse la dispoziție de Facilitatea Globală de Mediu (GEF) și de Fondul Special al Acționarilor BERD în vederea furnizării de consiliere și asistență tehnică către bănci și beneficiarii finali.
“România rămâne una din țările cu cel mai mare consum de energie din Europa. Sectorul rezidențial reprezintă 36% din consumul total de energie al țării, cel mai mare dintre toate sectoarele, în timp ce media UE este de 24%”, conform BERD.
Banca Transilvania este prima bancă din România care acordă împrumuturi din fondurile BERD destinate eficienței energetice în sectorul rezidențial, iar BERD estimează că alte câteva bănci românești se vor alătura programului.
“Majoritatea clădirilor rezidențiale din România au fost construite între 1960 și 1990, cu izolație termică redusă. Îmbunătățirea eficienței energetice este o prioritate, însă accesul la finanțare pentru astfel de investiții rămâne limitat. Suntem bucuroși să oferim un produs financiar nou, care abordează această problemă, și suntem încântați să semnăm primul proiect cu Banca Transilvania”, a spus Matteo Patrone, Director Regional BERD pentru România și Bulgaria.
Înființată în 1994, Banca Transilvania este a doua cea mai mare bancă după totalul activelor din România. BERD, cel mai mare investitor instituțional din România, este acționar al Băncii Transilvania din 2001.