FMI: Băncile sunt amenințate de expunerea pe titlurile de stat și sectorul imobiliar. BNR trebuie să limiteze gradul de îndatorare, inclusiv la Prima Casă

FMI: Băncile sunt amenințate de expunerea pe titlurile de stat și sectorul imobiliar. BNR trebuie să limiteze gradul de îndatorare, inclusiv la Prima Casă
scris 16 mar 2018

Situația băncilor este bună în acest moment, însă au apărut noi riscuri la adresa sistemului, care provin din expunerea ridicată pe datoria suverană a României și pe sectorul imobiliar, potrivit Fondului Monetar Internațional. Instituția propune ca Banca Națională a României să introducă cerințe suplimentare de capital și să limiteze gradul de îndatorare pentru creditele ipotecare, inclusiv pentru cele acordate prin programul Prima Casă.

Băncile sunt bine capitalizate, au lichidități și profitabilitatea e în creștere și rata creditelor neperformante a scăzut la 6,4% la finele anului 2017, aproape de media UE, se arată în concluziile de FMI după vizita de lucru la București din perioada 6-16 martie, în temeiul articolului 4 de evaluare a situației generale a economiei.

Urmărește-ne și pe Google News

“Potențiale noi riscuri la adresa stabilității financiare răsar din expunerea ridicată a băncilor pe datoria suverană a României și pe sectorul imobiliar, din finanțarea băncilor în valută străină și din creșterea rapidă a instituțiilor financiar nebancare”, se arată în document.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

FMI face mai multe recomandări Băncii Naționale a României.

Prima recomandare vizează introducerea unei limitări a gradului de îndatorare pe împrumuturile ipotecare, care să amelioreze riscul din expunerea băncilor la sectorul imobiliar.

Isărescu: Ne-am dat seama cât de periculos este să vorbim doar în interiorul instituției. Riscăm ca un credit să nu mai fie un credit, ci un fel de donație, pentru că debitorul nu a înțeles despre ce este vorba CITEȘTE ȘI Isărescu: Ne-am dat seama cât de periculos este să vorbim doar în interiorul instituției. Riscăm ca un credit să nu mai fie un credit, ci un fel de donație, pentru că debitorul nu a înțeles despre ce este vorba

“Limita DSTI propusă poate crește rezistența împrumutătorilor și ar trebui impusă tuturor categoriilor de credite ipotecare, inclusiv celor prin programul Prima Casă. Strategia Guvernului de a reduce gradual programul este bine-venită”, se arată în concluziile FMI.

BNR discută de mai bine de un an limitarea gradului de îndatorare pentru persoanele fizice și au fost propuse Comitetului de Administrație mai multe variante, ultima cu un plafon maxim al serviciului datoriei în total venituri disponibile la 50%. Conducerea BNR s-a ferit, însă, să ia vreo decizie în acest sens, deși chiar Direcția de Stabilitate din bancă a avertizat că gospodăriile se împrumută într-un ritm prea ridicat și debitorii cu venituri reduse sunt foarte vulnerabili la creșterile de dobândă.

De la lansarea programului cu garanții de stat Prima Casă, în 2009, până la finele lunii octombrie 2017, au fost acordate peste 236.000 de garanții și promisiuni de garantare, în valoare totală de 20,6 miliarde de lei. Băncile sunt acoperite imediat cu jumătate din valoarea împrumuturilor de către stat în cazurile de default, acesta fiind principalul produs de creditare a populației în ultimii ani. Cel mai atractiv pentru debitori e faptul că nu este nevoie aproape deloc de o fază de economisire prealabilă, avansul fiind de doar 5%, față de un credit standard unde debitorul trebuie să prezinte un avans de un sfert din valoarea proprietății.

Nu doar expunerea la piața imobiliară vulnerabilizează băncile, ci și expunerea pe titluri de stat, potrivit FMI.

Băncile locale sunt mult mai expuse pe titlurile de stat decât cele din restul UE, cu o proporție de 28,4% a instrumentelor de natura datoriei în total active, niveluri apropiate mai fiind în Malta, Slovacia și Ungaria, față de o medie europeană de 13,1%. Totodată, au printre cele mai mici ponderi ale creditelor în bilanț, cu 56,5%, față de media UE de 61,6%.

În acest context, FMI recomandă introducerea unor praguri suplimentare de capital care să crească rezistența la potențialele pierderi din expunerea pe datoria suverană.

“Sistemul bancar românesc este vulnerabil la pierderi în cazul unei creșteri accentuate a ratelor de dobândă. Cerințele suplimentare de capital – preferabil un buffer de risc sistemic – ar trebui să fie calibrate cu atenție pentru a crește rezistența sistemului fără a introduce un impact neintenționat în piață”, se arată în concluziile misiunii FMI.

BNR a anulat, în martie 2017, amortizorul de risc sistemic de 1%, valabil pentru mai multe bănci din piață. Pe de altă parte, există în vigoare un amortizor de 1% pentru instituțiile considerate de importanță sistemică.

Riscurile din lichiditatea în valută au nevoie de un management proactiv, mai arată FMI. “Circa 40% din activele și pasivele băncilor sunt încă denominate în valută și riscurile de lichiditate din valută pot exista chiar și într-un mediu cu lichiditate generală amplă”.

Fondul susține că este nevoie de monitorizarea diferențiată pe valute a cerinței de finanțare stabilă netă și impunerea unei rate de acoperire a lichidității diferențiată pe monede, lucru ar ajuta la diminuarea riscurilor.

E nevoie de un sistem de finanțare de urgență a băncilor și a Fondului de Garantare

Trebuie finalizat și implementat cadrul legal pentru asistența cu lichiditate de urgență a băncilor, arată FMI. Un astfel de sistem funcționează în prezent în Eurosistem și reprezintă, încă, una dintre căile prin care băncile grecești se finanțează. În România, băncile au la dispoziție finanțarea prin operațiuni repo, dacă BNR constată că lichiditatea generală a sistemului e deficitară sau finanțarea Lombard, în cazurile în care băncile au individual probleme cu banii, dar sunt solvabile și au titluri de stat.

Banca centrală ar trebui să ofere facilități de lichiditate pentru Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB), mai arată FMI, fără a intra în detalii. Acest lucru ar presupune, probabil, ca BNR să finanțeze cu bani de urgență Fondul de Garantare a Depozitelor în cazul în care o bancă dă faliment și Fondul nu are suficienți bani să acopere gaura. Pe de altă parte, FGDB poate obține, la cerere, un împrumut de urgență de la Guvern.

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
sistem bancar
riscuri sistem bancar