Florin Cîțu, despre reducerea cu 25% a aparatului bugetar: Vreau să fie bine plătiți angajații care fac performanță, iar cei care sunt acolo pe pile și pe prietenii, să nu mai existe

Florin Cîțu, despre reducerea cu 25% a aparatului bugetar: Vreau să fie bine plătiți angajații care fac performanță, iar cei care sunt acolo pe pile și pe prietenii, să nu mai existe
scris 14 nov 2021

Președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat că își dorește o eficientizare a aparatului bugetar în care angajații să fie plătiți în funcție de performanțe, iar cei care sunt acolo ”pe pile și prietenii” să ”nu mai existe”. Liderul liberal a mai precizat că este nevoie de reforme în administrație.

Întrebat, duminică, despre discuțiile cu PSD privind reducerea cu 25 la sută a aparatului bugetar, Florin Cîțu a răspuns că s-a vorbit despre salarizare în funcție de performanță, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

”Aici este vorba despre măsurile pe care trebuie să le avem în PNRR. Reforma pensiilor pe contributivitate, reforma salarizării, să legăm salarizarea de performanță în sectorul bugetar și  atunci bineînțeles, vom avea mai multe resurse și bineînțeles este vorba de eficientizarea aparatului public. Și aici recunosc eu, în această guvernare nu am făcut eu cât doream să fac în această reformă a administrației publice și a aparatului public. Am cerut reformă la Metrorex - nu s-a făcut, am cerut reformă la CFR Călători - nu s-a făcut, am cerut reforme la toate instituțiile statului - nu s-au făcut. Și pentru că au plecat de la guvernare foștii parteneri, nu am mai avut timp să accelerăm, să apăsăm pe pedala de accelerație, să facem aceste. Era o idee că OK, am avea loc să eficientizăm aparatul public și aici vă spun ce ne spun nouă oamenii, pe stradă. Aparatul bugetar este supradimensionat, serviciile pe care le primim de la stat nu sunt eficiente și eu vreau performanță de la angajații din sectorul public, vreau să fie bine plătiți cei care fac performanță, iar cei care sunt acolo pe pile și pe prietenii, să nu mai existe acolo”, a declarat Florin Cîțu.

Întrebat, de asemenea, dacă 25 la sută înseamnă disponibilizarea a 300.000 de oameni, Cîțu a explicat că e nevoie de o reformă administrativă.

”Am spus că e nevoie de o reformă a administrației pe care am început-o în acest an și așa putem să găsim resurse și pentru creșteri de salarii și pentru creșteri de pensii”, a declarat Florin Cîțu.

Program economic PSD: Stimularea producției interne și a lanțurilor de aprovizionare ”Fabricat în România” CITEȘTE ȘI Program economic PSD: Stimularea producției interne și a lanțurilor de aprovizionare ”Fabricat în România”

Liderul PNL a vorbit și despre supradimensionarea aparatului bugetar și a spus că în calitate de ministru al Finanțelor a arătat că poate să reducă cheltuielile fără să dea prea mulți oameni afară. Cîțu a mai precizat că a solicitat unor ministere să facă reforme, dar că acest lucru nu s-a mai întâmplat.

”Asta o să vedem (ce înseamnă supraimpozitarea - n.r.), după ce intrăm în discuții despre eficientizarea aparatului pubic. Eu la Ministerul Finanțelor, când am fost ministru, am arătat că poți să reduci, fără să dai prea mulți funcționari afară, să reduci cheltuielile de personal printr-o reorganizare și reducere de atribuții pentru fiecare persoană. Ideea e următoarea, nouă ne cer oamenii un aparat public eficient, transparent, unde cei care își fac treaba să fie remunerați foarte bine, pentru că vrem să aducem oameni buni în sectorul public, iar cei care nu-și fac treaba să meargă în sectorul privat. Asta ne cer nouă oamenii. Am spus la începutul acestui an că putem face acest lucru prin legea bugetului. Nu am mai avut rectificare. Eu legasem subvenția pentru Metrorex și pentru CFR Călători de o reformă. Mi s-au promis aceste reforme, nu au venit niciodată, după aceea am intrat în logica de  campanie. Îmi aduc aminte că eu am cerut reorganizare la ministere și vă aduc aminte că Ministerul Sănătății nici până acum nu făcuse reorganizarea și din contră, venise cu o reorganizare care creștea numărul de personal și nu am fost de acord. Mi-a fost pusă de două ori pe masă și am spus că nu sunt de acord să creștem numărul persoanelor care lucrează”, a declarat Florin Cîțu.

Cîțu a mai subliniat că sunt primării care nu au bani nici de salarii, dar care așteaptă  să primească bani de la buget.

”Sunt primării care nu își permit să plătească salariile din venituri proprii. Multe dintre ele au o colectare a taxelor foarte proastă. Acestea sunt acele autorități care și cer bani de la buget. Nu mi se pare normal ca atunci când din venituri nu poți să îți plătești nici salariile să vii să mai ceri bani de la buget. Haideți să ne așezăm și să spunem că cine face treabă bună primește bani de investiții și de la buget, dar trebuie să facem curățenie în aceste autorități locale”, a declarat Cîțu. 

viewscnt
Afla mai multe despre
florin citu
apart bugetar