Finalul de an aduce tensiuni vizibile în rândul conducerii ASF după ce săptămâna trecută unul dintre vicepreședinți, Mircea Ursache, a acuzat ceea ce se întâmplă în sectorul asigurărilor, sector de care se ocupă colegului lui, Marius Vorniceanu.
Mircea Ursache a ieșit cu declarații chiar după mitingul transportatorilor de joia trecută, miting care a paralizat centrul Bucureștiului.
"Resping categoric afirmațiile formulate la mitingul transportatorilor care nu privesc sectorul asigurărilor și încearcă să bage în aceeași oală întreg personalul ASF. Așa cum Parlamentul României a hotărât, în cadrul ASF funcționează trei sectoare bine delimitate și nu poate fi nicio secundă pus la îndoială că sectorul asigurărilor este singurul responsabil pentru maniera greșită în care au fost gestionate politicile în asigurări, inclusiv în ceea ce privește politicile RCA. Cred că referiri globale la întreagă ASF pot fi considerate chiar în afară legii, influențând politicile de investiții în România, fie în sectorul pieței de capital, fie al asigurărilor. Aș vrea să delimităm foarte bine răspunderea exclusivă a sectorului asigurărilor și, bineînțeles, răspunderea la vârf a Autorității, față de cum gestionează politicile în asigurări", a declarat Ursache pentru Bursa.
Declarația lui Ursache a venit după ce la consultările de la Guvern, cu vicepremierul Vasile Dâncu și reprezentanții protestarilor, a fost prezent prim-vicepreședintele ASF Corneliu Coca Constantinescu. Și asta pentru că vicepreședintele Vorniceanu, cel care conduce sectorul asigurărilor la ASF, a preferat să plece în vacanță în Dubai, lăsându-și colegii să-l reprezinte în condițiile în care mitingul de joi fusese anunțat cu multe zile înainte.
Nu este pentru prima oară când Marius Vorniceanu pleacă în momente de presiune asupra ASF Asigurări. Acum un an, pe 2 decembrie, la mitingul Asociației Societăților de Service Auto Independente, Vorniceanu a procedat la fel, alegând să plece din țară și să-l lase pe Ion Giurescu, vicepreședinte ASF responsabil cu pensiile private, să discute cu protestatarii.
Mai interesant este că și președintele ASF, Mișu Negrițoiu, a lipsit din țară la mitingul de săptămâna trecută, preferând o deplasare la Frankfurt, la reuniunea European Systemic Risk Board, care trata exact un subiect din asigurări, după cum apare pe siteul oficial.
E însă prima oară când domnul Negrițoiu alege să participe la această reuniune (sunt 4 pe an), unde nu are drept de vot, participarea fiind consultativă, doar guvernatorii băncilor naționale fiind cei care votează rezoluțiile consiliului. Putem spune că este cel puțin suspectă plecarea ambilor din țară exact în timpul mitingului de săptămâna trecută.
Numit de Parlament, Marius Vorniceanu trebuie să gestioneze cel mai fierbinte sector de care se ocupă ASF, cel al asigurărilor-reasigurărilor, zguduit anul acesta de mai multe scandaluri: falimentul Astra, majorarea de capital de la Carpatica Asig și majorarea de capital de la Euroins. Rămâne de văzut dacă vicepreședintele Vorniceanu va avea vreo reacție la declarațiile colegului Ursache sau, ținând cont că este în vacanță și se apropie Sărbătorile, va evita să între într-o polemica publică. În mod sigur însă Vorniceanu trebuie să răspundă, din vacanță sau când se va întoarce, revendicărilor transportatorilor care au amenințat cu noi proteste dacă nu vor primi răspunsuri la cererile lor.