Decizia Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) de excludere a ofertei Siveco România pentru contractul de extindere a sistemului IT, estimat la aproape 100 milioane de lei, a fost confirmată de Curtea de Apel București. Practic, instanța a respins, acum, printr-o decizie definitivă, recursul companiei împotriva unei hotărâri a Tribunalului București din luna martie a acestui an, care, la rândul său, a respins o contestație a Siveco România.
În iunie 2017, la solicitarea Profit.ro, Siveco România a transmis că, de-a lungul celor 11 ani de dezvoltare și implementare a sistemului IACS al APIA, valoarea cumulată a serviciilor de dezvoltare de funcționalități a fost de 44,49 milioane de lei, iar valoarea cumulată a serviciilor de mentenanță și suport tehnic a fost de 12,96 milioane de euro. Din totalul acestor sume (servicii de dezvoltare și servicii de mentenanță), compania a încasat 39,42 milioane de euro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Astfel, costul total aferent dezvoltării și implementării IACS în perioada iulie 2006 – iunie 2017 este de 57.448.590 euro. Din valoarea totală, suma care a revenit Siveco România este de 39.424.243 euro, din care 30.750.585 euro pentru serviciile de dezvoltare, iar 8.673.658 euro pentru serviciile de mentenanță și suport tehnic", se arăta într-un răspuns al Siveco Romania din 29 iunie remis la solicitarea Profit.ro.
La prima instanță, compania a contestat mai multe decizii ale APIA, printre care anularea deciziei de respingere a ofertei Siveco România ca inacceptabilă și anularea actelor prin care instituția a declarat acceptabile ofertele depuse de Telekom România Communications (fost Romtelecom) și asocierea formată din S&T Romania și Teamnet World Professional Services, precum și obligarea APIA la reevaluarea ofertelor acestora.
Subcontractanții Telekom România Communications sunt Best Internet Security și Trencadis Corp, iar Soft Business Union este terț susținător.
Pentru asocierea condusă de S&T Romania, terț susținător este Ymens Teamnet.
CITEȘTE ȘI Siveco pierde la prima instanță contestația unei amenzi a Consiliului Concurenței pentru trucarea unei licitațiiTeamnet World Professional Services și Ymens Teamnet sunt parte a grupului înființat de omul de afaceri Sebastian Ghiță. Fostul deputat susține că a vândut în 2012 acțiunile la firmele pe care le controla.
Conform motivării hotărârii Tribunalului București din martie 2018, analizată de Profit.ro, APIA a exclus oferta Siveco România din procedura de atribuire pentru că informațiile prezentate de aceasta în Documentul European de Achiziție Unic (DUAE) ar fi false.
CITEȘTE ȘI Șeful Siveco Romania părăsește compania la 19 septembrie. El va fi înlocuit de Alexandru Rădășanu, cel mai mare acționar individual al producătorului softwareInstituția a susținut în fața instanței că Siveco România ar fi trebuit să declare în DUAE că s-ar afla în două cazuri de excludere din procedură, respectiv că ar fi trebuit să recunoască că amendarea reclamantei de către Consiliului Concurenței în 2017 pentru o faptă din 2008, precum și plata unor penalități de întârziere contractuale (în cadrul unor contracte încheiate cu APIA, care au fost finalizate corespunzător).
Instanța a respins argumentele Siveco România prin care a arătat că legislația din 2008, an pentru care a fost amendată, nu sancționa cu excluderea participării la licitații publice în lipsa unei decizii definitive a instanței. Compania a arătat totodată că nici decizia Concurenței a fost atactă în instanță, care nu a pronunțat o decizie definitivă până în prezent.
CITEȘTE ȘI Siveco a câștigat contractul Schengen al InternelorLa finele anului trecut, Profit.ro a anunțat că, în urma unei reclamații privind un posibil conflict de interese, licitația a ajuns și la Agenția Națională de Integritate (ANI), prin faptul că firma de consultanță care trebuie să evalueze ofertele ar avea legături cu o asociere de firme care candidează pentru contract.
Astfel, APIA a anunțat ofertanții că a hotărât să cumpere și servicii de consultanță pentru evaluarea ofertelor depuse și că a declarat câștigătoare pentru prestarea acestor servicii oferta depusă de asocierea formată din ITeC Soluții Informatice și Simbiotic Soluții Informatice.
Ofertantul care reclamă decizia susține, în notificarea trimisă atât la ANI, cât și la APIA, că ar exista o situație potențial generatoare de conflict de interese, făcând referire la faptul că între membrii consultantului și asocierea formată din S&T Romania și Teamnet World Professional Services, cu terț susținător Ymens Teamnet, ar exista anumite legături.
În luna iulie 2017, Consiliul Concurenței a anunțat că a sancționat Siveco România și Intrarom cu amenzi în valoare totală de 8,01 milioane de lei (aproximativ 1,75 milioane euro), acuzând trucarea unei licitații organizată de APIA în 2008 pentru servicii de extindere și dezvoltare a sistemului informatics al APIA.
Intrarom a fost amendată cu 2,1 milioane lei, iar Siveco România, cu 5,8 milioane lei.
Siveco România și-a început activitatea în 1992 și este unul dintre cei mai mari producători locali de software și integratori IT.
CITEȘTE ȘI Siveco pierde la prima instanță procesul cu fosta șefă a Autorității Electorale Permanente pentru prejudicii aduse companiei și daune morale de 450.000 leiCompania a consemnat anul trecut afaceri de 109,72 milioane de lei, în scădere cu 26,9% față de 2016, potrivit datelor disponibile la Ministerul Finanțelor, pe fondul reducerii investițiilor în IT, atât în domeniul public, cât și în cel privat.
De asemenea, profitul net a scăzut la 950.010 lei, de la 33,29 milioane de lei în 2016.
Acționarii companiei sunt Siveco Netherlands BV (Olanda) - 63,7066%, Alexandru Rădășanu - 28,4731%, Florin Ilia - 5,2185%, Siveco România - 0,0279% și alți 32 de acționari persoane fizice, cetățeni români, cu participații sub 0,5%.